Til hovedinnhold

Trippel festsøndag – feir med noe godt

10. februar 2021Aktuelt
SØT OG GOD: Feir med en ekstra god, lang frokost og søte boller til lunsj.
SØT OG GOD: Feir med en ekstra god, lang frokost og søte boller til lunsj.
Foto: Ole Samuelsen/Siv Romsdal
Åsa H. Aaberge
Åsa H. Aaberge
Journalist

Fastelavn, morsdag og valentinsdag på én og samme dag – hjelp? Frykt ikke, noe godt å spise kan sikre feiring og kjærlighet hele søndag til ende.

Vi i Godt er helt for å feire det som feires kan med nydelig mat, og kommende søndagen er det ikke manko på grunner til nettopp feiring.

Hedre din mor, eller en mor du kjenner, med en deilig frokost på sengen. Nyt søte, nybakte boller til ettermiddagskaffen og vis kjærlighet til noen du er glad i med en god middag på kveldstid. Om du bor alene kan du feire deg selv, fordi hvorfor ikke?

Vi har samlet smakfulle tips og inspirasjon for en god trippel-feiring hjemme.

Bak alt i ett

Konditor, kokebokforfatter og bakeblogger Elin Vatnar Nilsen sier til Godt at hun har planer om å slå tre fluer i en smekk med en fastelavnsbolle-kake med hjerter på i år.

– Jeg skal bake en kake og pynte den med mini-fastelavnsboller. Bollene skal få litt ekstra hjerte-dekor.

Konditoren vokste opp i et bakeri og er således rutinert når det kommer til bakedager som morsdag og fastelavn.

– Jeg har sterke tradisjoner med å servere bløtkake og kaffe på sengen til mor. Jeg er konditor selv og er svak for alt som heter kake, men et annet tips er å bake rundstykker til frokost eller lunsj og dekorere dem med hjerter, tipser Nilsen.

Klipp ut et hjerte av en bit plast, legg hjerte-plasten på rundstykkene etter at de er etterhevet. Spray eller pensle med litt vann og sikt over litt mel, så blir det slik:

BAK MED KJÆRLIGHET: Det er ikke mye som skal til for å glede, som rundstykker med hjerter i mel. Med et personlig kort til er mors- og valentinsdag i boks.
BAK MED KJÆRLIGHET: Det er ikke mye som skal til for å glede, som rundstykker med hjerter i mel. Med et personlig kort til er mors- og valentinsdag i boks.
Foto: Elin Vatnar Nilsen

Når det kommer til fastelavnsbollene foreslår Nilsen å sprite opp en klassiske vri, med en litt annerledes oppskrift:

– Jeg har akkurat laget noe nytt på bloggen min i år som er blitt veldig populært, og det er boller som er fylt med kun vaniljekrem og med litt smeltet sjokolade på toppen. Dån – sååå godt!

Gjenoppfinn fastelavnsbollen

Ja, en enkel fastelavnsbolle med perfekt pisket krem og syltetøy er skikkelig godt. Men, det finnes uendelig mye mer man kan gjøre med fastelavnsbolle-konseptet som basis.

For en smaks-vri, la deg inspirere av disse oppskriftene:

Om du ikke er glad i å bake selv, er denne helgen den perfekte anledning til å støtte ditt lokale bakeri. Det kan kanskje også være fint å spre feiringen ut over flere dager?

TRE I ÉN: Bland bringebærsyltetøyet inn i kremen, og skjære topplokket på bollen til et hjerte – den perfekte oppmerksomheten til din kjære. Vips, fastelavn, morsdag og valentinsdag i ett.
TRE I ÉN: Bland bringebærsyltetøyet inn i kremen, og skjære topplokket på bollen til et hjerte – den perfekte oppmerksomheten til din kjære. Vips, fastelavn, morsdag og valentinsdag i ett.
Foto: Sara Johannessen Meek

Ta frokosten til nye høyder

Frokostmenneske eller ei, morsdag og valentinsdagen er merkedager hvor en ekstra fin frokost er helt på sin plass. Tenk frukt, pannekaker, god tid, fersk kaffe og frisk appelsinjuice. Kanskje en avis eller bok.

Magnus Liøkel og Ole Samuelsen, alias Sultne Gutter på Instagram, er skikkelig gode på frokost. De har følgelig fine tips på lur for deg som vil glede noen på søndag.

– Fett og sukker er jo alltid en vinner. Bytt ut grovbrødet og havregrøten med nystekte croissanter og skikkelig yoghurt med masse god topping. Vil du ikke gi helt slipp på brødmaten, kan du tusle bort til en baker og koste på deg et rykende ferskt surdeigsbrød. Eller hvis du er en av dem som står opp tidlig: Bak et brød selv.

Liøkel og Samuelsen påpeker videre at nøkkelen ikke bare ligger i maten, men også hvordan frokosten blir presentert.

– Dra frem det fine serviset, sett på litt bakgrunnsmusikk, kutt opp frukt og grønt pent og pynt med blomster og levende lys. Det kan få vanlige brødskiver til å smake ekstra godt. 

Og husk, om frokosten skal serveres på sengen bør man tenke litt praktisk. Frokosten skal transporteres og nytes i sengen, så bruk et frokostbrett eller en romslig skjærefjøl og gjerne unngå knekkebrød.

– Knekkebrødsmuler i sengen setter fort en liten demper på eventuelle romantiske tilnærminger, ifølge guttene.

Bare fordi fastelavn, morsdag og valentinsdagen er på samme dag i år, trenger du ikke kombinere alt til én aktivitet, mener de.

– Send blomster eller overrask mamma med frokost, spis en fastelavnsbolle til lunsj og ta med kjæresten ut på valentins-middag på kvelden. Feiring hele dagen! 

GOD TID: En ekstra god søndagsfrokost hører morsdag til.
GOD TID: En ekstra god søndagsfrokost hører morsdag til.
Foto: Ole Samuelsen

Innsats = kjærlighet

Om du vil vise kjærlighet med mat har paret et godt råd:

– Vårt beste tips er å lage noe selv fra bunnen av, uansett hva det er. Legger du ned en helhjertet innsats i et hyggelig måltid, spiller det ingen rolle om fisken er overstekt eller pastaen er overkokt. Du har tryllet fram noe med dine egne hender, og det setter alle pris på. 

– Har du ikke noen som helst tillit til deg selv på kjøkkenet, kan du åpne en fin flaske vin og dandere noen gode oster på et fat. Det slår aldri feil.

Vil du avslutte kvelden med en bedre middag? Hva med å lage italiensk aften med hjemmelaget pasta eller pizza, eller kanskje småretter, vin og en deilig dessert?

Bak en kake, eller server hjemmelaget konfekt i en liten eske. Blir det mer romantisk?

Publisert: 10.02.2021 kl. 14:23
Oppdatert: 10.02.2021 kl. 14:37


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?