Vinekspertens tips til 17. mai-drikke

11. mai 2023Aktuelt
FESTBOBLER: Skål for nasjonaldagen med noe godt i glasset, enten det er champagne, rosévin eller et godt alkoholfritt alternativ.
FESTBOBLER: Skål for nasjonaldagen med noe godt i glasset, enten det er champagne, rosévin eller et godt alkoholfritt alternativ.
Foto: Shutterstock
Åsa H. Aaberge
Åsa H. Aaberge
Journalist

Fra musserende til alkoholfritt, fyll glasset og ta en skål med friske, norske og boblende smaker på nasjonaldagen i år!

For VGs vinekspert, Sara Døscher, er glasset helst fylt med noe lyst og lett når kalenderen viser 17. mai.

Men:

– Aller først bør du tenke på hva du liker å drikke selv, det er jo det viktigste, synes jeg, at man drikker noe man selv syns er skikkelig godt, sier Døscher.

Altså ingen grunn til å kjøpe flotte, dyre champagner, om man trives best med prosecco eller cava, understreker hun.

– For de som liker det søte er italienske Moscato d’Asti en vinner om våren og ypperlig til jordbær. Er du mer på det knusktørre, kan du gå for en musserende vin fra England. De er virkelig i toppform nå, og det er svært mye bra på markedet, tipser Døscher.

Sara Døscher gir ukentlig vintips i VG.
Sara Døscher gir ukentlig vintips i VG.
Foto: Yan Sun / VG

Lyst og alkoholfritt

Som nevnt, vår og lysere dager betyr også lyst også i glasset, for Døscher.

– Dagen er lang og med små barn trives jeg godt med å ha noen gode alkoholfrie alternativer på lur, der er utvalget blitt fantastisk og det er veldig mye spennende å velge mellom, sier hun.

Hva gjelder 17.mai-menyen, som gjerne er kald og mangfoldig, er det smart å velge en vin eller annen drikke, som kan takle så mange smaker som mulig.

– Selv syns jeg det aller beste til dette er noe med littegranne sødme i, som en eplesider med eller uten alkohol eller en rosé eller musserende med noe restsødme. Salt mat stjeler fruktighet fra vinen og sødme i mat stjeler sødme i vin, så «cluet» er å finne en drikk rik på begge deler.

Når kvelden kommer, blir kanskje koldtbordet til grillfest i hagen?

– Rødvin kan kanskje passe inn utpå på kvelden til grilling, men på 17. mai går jeg bestandig for bobler eller rosé hvis jeg skal nyte alkohol. Jeg elsker at rosésesongen er i gang i for fullt i mai, så hvitvinen får ligge til en annen anledning. Men dette er kun personlige preferanser, sier Døscher.

Til grillet kjøtt på kvelden velger hun gjerne røde bobler, som for eksempel en litt kraftig Lambrusco.

— Har du noen alkoholfrie favoritter til nasjonaldagen, som gir festfølelse?

– To personlige favoritter som alle kan nyte - både barn og voksne, er Balholm sin «Sprudlande Bringebærlemonade» og deres «Sprudlande Margaret».

– Andre norske favoritter?

– Egge Gård One en musserende vin fra Norge, laget nøyaktig på samme måte som en champagne. Den er jeg veldig glad i. Og Åkre Gards sin Edel sider er fantastisk. Veldig moro at Norge er kommet opp på dette nivået når det gjelder vin- og siderproduksjon, sier Døscher.

Denne uken tipser Døscher om seks knallgode 17. mai-bobler du finner på et pol nær deg (VG+).

Og her får du et par norske festfavoritter fra Godt:

  • Festlige fruktige drikker uten alkohol, som norsk kombucha og perlende botaniske drikker. Det finnes en rekke varianter, som Villbryggs økologiske Glimt søtet med fruktjuice, laget av jordbær, basilikum og appelsinskall. Den er frisk og fruktig med litt bitterhet, og et fint alkoholfritt alternativ til Aperol Spritz.
  • Norsk brus fra lokale leverandører, som brus fra Grimstad brusfabrikk og Tundra ingefærøl.
  • Eplemoster og andre moster fra ditt lokale presseri. Alternativene er mange og gode, sjekk ut Nerø i Telemark, Åkre gård i Hardanger, Lofthus sideri i Hordaland og Balholm i Sogn.
  • Norsk vin, som Anikonic sin rabrarbra- og jordbærvin og Bringebærlandets musserende.
  • Vann med bobler eller rett fra springen, helt i en pen mugge, fylt med biter av sesongens frukt, bær, urter og isbiter - eller spiselige blomster i.

På jakt etter flere vintips? Sjekk Sara Døschers ukentlige vintips i VG+ her.

Og har du husket å prøve VGs vinguide? Søk blant over 200 anbefalinger og lagre dine favoritter!

Publisert: 11.05.2023 kl. 10:27
Oppdatert: 15.05.2023 kl. 15:01


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?