Ny studie: En tredjedel av matvarer i EU har samme innpakning, men ulike ingredienser

SAMME ETIKETT, ULIKT INNHOLD: Selv om matvareproduktene har identisk eller lignende innpakning, viser en studie at ingrediensene kan variere. Foto: Frode Hansen/VG
SAMME ETIKETT, ULIKT INNHOLD: Selv om matvareproduktene har identisk eller lignende innpakning, viser en studie at ingrediensene kan variere. Foto: Frode Hansen/VG
Sara Berge Holmberg
Sara Berge Holmberg

Hvis du noen gang har tenkt at maten smaker annerledes i andre land, kan du ha hatt rett. 

Har du noen gang lagt merke til at brusen smaker annerledes i «Syden» enn her hjemme i Norge? Da kan du ha rett. En ny studie, gjennomført av Europa-kommisjonen, viser nemlig at rundt en tredjedel av matvareprodukter solgt i EU-landene har samme eller lignende innpakning, men ulike ingredienser, melder Reuters.

Studien ble gjennomført etter at forbrukere fra flere medlemsland klaget over at de følte produktene de kjøpte var ulike, eller kanskje verre, sammenlignet med andre steder. Det ble også meldt at matvarer selges med dårligere ingredienser i øst enn i vest – noe undersøkelsen ikke har avdekket som et mønster.

Studien er basert på 1380 prøver fra 128 matvareprodukter, fra 19 forskjellige land i EU.

I tillegg til at matvarene ikke har en typisk geografisk ulikhet når det kommer til kvaliteten på produktene, viser studien at produktene vil ha samme sammensetning i de fleste tilfeller. Blant annet viser det seg at noen av produktene hadde ulik mengde fisk og og kjøtt på tvers av landegrensene, og at det også var variasjoner i mengden fett eller type søtningsstoff i enkelte produkter.

23 prosent av produktene hadde en identisk frontpakke og en identisk sammensetning, og 27 prosent av produktene signaliserte forskjellige sammensetning, i forskjellige EU-land, med en annen ernæringsinformasjon foran på pakken.

Ni prosent av produktene som ble presentert som de samme i hele EU, hadde identisk ernæringsinformasjon foran på pakken, men en annen sammensetning. Ytterligere 22 prosent av produktene presentert på lignende måte, hadde lignende ernæringsinformasjon foran på pakken, men en annen sammensetning.

Artikkelen fortsetter under bildet

FANTA: Kanskje har du lagt merke til at fargen eller smaken er annerledes på fantaen avhengig av hvor du befinner deg? Det kan stemme. Foto: Eva Plevier/Reuters
FANTA: Kanskje har du lagt merke til at fargen eller smaken er annerledes på fantaen avhengig av hvor du befinner deg? Det kan stemme. Foto: Eva Plevier/Reuters

Et av produktene kommisjonen testet, var Fanta. I en illustrasjon publisert hos Euronews kan vi se hovedforskjellene i drikken. Blant annet vises det at enkelte land bruker vann i Fantaen, mens andre bruker boblevann. Noen bruker appelsinjuice fra konsentrat, der andre bruker sukker. Noen bruker sitronsyre, mens andre bruker naturlig appelsinaroma. Og noen bruker gulrotekstrakt og karotener, mens utelater det.

Věra Jourová, kommisjonær for rettferdighet, forbrukere og likestilling, sier i pressemeldingen at det ikke skal være noen dobbeltstandarder i Europas marked.

«Med de nye lovene som straffer dobbeltkvaliteten og styrker forbrukernes autoritet, har vi verktøyene vi trenger for å sette en stopper for dette. Europeiske forbrukere vil kunne handle med full tillit til at de kjøper det de ser», sier hun i pressemeldingen.

Den 24. juni lanserte den europeiske kommisjonen forslag med et totalt budsjett på 1,26 millioner euro, for å styrke forbrukerorganisasjoners kapasitet til å teste produkter og identifisere potensielle villedende praksiser.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?