Dette spiste og drakk de på Eidsvoll - få alle oppskriftene
Lyst til å smake på noe av maten eidsvollsmennene hadde i magen da de laget Grunnloven? Lise Finckenhagen gir deg oppskriftene.
Tjenerskapet serverte 112 eidsvollsmenn lunsj og tre retters middag hver dag i seks uker - uten elektrisitet og innlagt vann.
Typiske retter var: kjøttsuppe, kalvesteik, brødpudding, syltet laks, egg og sild servert på rugbrød, flatbrød med mysost eller pultost, oksekarbonade, kjøttsaus, syltede rotgrønnsaker, postei av svin og lever, oksepaté og sitron-terte.
Her ser du menyen Lise Finckenhagen, matspaltist i VG, tidligere Bagatelle-kokk og kjent fra NRK Frokost-TV, valgte å servere Jonas Gahr Støre – på gammelt vis og nettopp på Eidsvoll-kjøkkenet.
Hver dag fikk 12 nye representanter spise en bedre middag sammen med prins Christian Frederik – uavhengig av stilling og rang. Her skal de ha fått karbonade i tillegg til andre luksuriøse retter.
Det var ikke vanlig på den tiden at prinsen spiste med folket, og historikere tolker gesten som et tidlig tegn på demokrati og likestilling.
Det var tunge år med matmangel. Mange sultet, og tusenvis døde. Så selv om den tradisjonelle menyen under Riksforsamlingen nok kan beskrives som ensformig, så var den alt annet enn husmannskost. Det ble ikke spart på noe av hverken fast eller flytende føde da Norges grunnlov skulle utformes.
Eidsvollsmennene ble presentert for et stort utvalg krydder, siden huseier Carsten Anker hadde gode forretningsforbindelser til Asia. Kardemomme, kanel, muskat, ingefær, korinter og hvitløk var smaker Riksforsamlingen ble godt kjent med. Sitron ble også hyppig brukt som smaksetter.
Mennene konsumerte for øvrig mengder med alkohol. Anker hadde en rikholdig vinkjeller, og alle fikk øl, dram og punsj – og gjerne Madeira – til frokost.
Det skal ha gått med over 3000 liter vin og over 1000 liter brennevin i løpet av de intense ukene. Ikke minst skal de som fikk spise middag med prinsen, ha boltret seg i fransk Bordeaux og konjakk.
På Norsk Folkemuseum finnes det en kokebok datert mirakelåret - «Kaage Bog over En del Bakelser og Posteger 1814». Ut fra denne og dagboknotater vet man mye om 1814-menyen.
Publisert: 25.04.2014 kl. 08:23
Oppdatert: 25.04.2014 kl. 09:22
Lag deg en gratis konto