Siste smak av sommer: gresk-inspirert lammegryte, fjellørret og plommedessert
Nyt siste rest av sommeren med lettgravet fjellørret og gjør deg klar for høstens fristelser med en deilig lammegryte med smak av sensommer. Til dessert serverer du varme plommer med mandelis.
Selv om brunfargen er i ferd med å falme en smule, er det nå utrolig mye godt i vente fra naturens side. Jeg var så heldig å komme over fantastisk villaure fra Jølstravatnet. Lettgravet og skinnstekt ble den helt nydelig servert med dekorativ krondill og en frisk eple- og selleriremulade.
Lammesesongen er så vidt i gang, og i dagens gryte forenes norsk sensommer med greske ferieminner.
For å tilføre lammegryten en liten porsjon ferieminner har jeg brukt nydelig oregano fra Kreta og laurbær fra Karpathos, også timian fra egen hage.
Smakskombinasjonen plommer, rosmarin og mandler har jeg forelsket meg helt i. Pass bare på at det ikke blir for mye rosmarin, og bruk kun tynne spede blader.
Ukens lille tomat
Disse bakte tomatene er supre som snacks, i en salat, eller som tilbehør til kjøtt eller fisk.
Tomatene er også gode når de er varme og «nybakte». Lag gjerne en større porsjon når du først er i gang.
Bakte tomater i olivenolje
1 kg små gode tomater, gjerne forkjellige størrelser og farger
1 hel hvitløk, delt i fedd og skrelt
8-10 timianstilker
En god klype sukker
Salt, gjerne flaksalt
4- 5 dl mild og god olivenolje
Legg tomater, skrelte hvitløkfedd og timianstilker (spar noen til pynt) utover et stekebrett med bakepapir. Drypp over en klunk med olje, dryss over salt og en klype sukker. Vend litt rundt på tomatene slik at alt blir godt blandet. Bak tomatene ved 100 grader i ca 2 timer, de skal bli myke og litt «skrumpete», men må ikke knuses eller bli sausete.
Fordel tomatene over på glass, ta også med hvitløkfeddene og timianstilkene. Legg gjerne noen nye timianstilker på toppen. Fyll på med olivenolje til den dekker tomatene (det er viktig for holdbarhetene at de blir forseglet med olje).
Oppbevares kjølig og er ferdig «marinert» etter et par dager.
Ukens papirtips
Server maten på matpapir, det kan du fort oppleve på selv de flotteste restaurantene. Det er heller ikke uvanlig å bake greske lammegryter i individuelle «papirposer», men her har jeg jukset. Retten ble tilberedt i en kasserolle for så å bli porsjonert ut i et stykke matpapir på en tallerken, eller flis. Jeg kan likevel ikke garantere at du sparer oppvask.
Sagt om fisk
«Gi noen en fisk, og han blir mett hele dagen. Lær noen å fiske, og han blir mett hele livet.»
Kinesisk ordtak
Supper er også deilig høstmat - sjekk ut Lises blomkålsuppe, enkel tomatsuppe og varmende løksuppe her!
Publisert: 30.08.2013 kl. 06:09
Oppdatert: 30.08.2013 kl. 09:55
Lag deg en gratis konto