Lise Finckenhagens franske fristelser: Varmende gryte og pæreterte med karamell

20. september 2019Aktuelt
VAKKERT: Og full av smak. Denne pæreterten har et hint av kanel og ingefær. Foto: Sara Johannessen Meek/VG
VAKKERT: Og full av smak. Denne pæreterten har et hint av kanel og ingefær. Foto: Sara Johannessen Meek/VG
AvLise FinckenhagenogSara Johannessen Meek

Franske klassikere kan være alt fra usedvanlig enkelt - til å ose av ekstravaganse.

La oss holde oss mest i den første kategorien, for det er et deilig og rustikt sted å være. Tenk bare på den varme løksuppen toppet med sprø og boblende ostetoast. I all hovedsak består suppen av to enkle ingredienser: Løk og god kraft. For en ekstra dybde og sødme må løken få lov til å karamelliseres stille og rolig. Stekes løken for lite blir suppen «blass», stekes løken for hardt og i verste fall blir litt svidd, vil suppen ende opp med bittertoner. Altså, en liten detalj som betyr ganske så mye.

Cassoulet er en fransk bønnegryte og sikringskost som varmer og gleder, med både flesk, pølser og konfiterte andelår. Husk å legge bønnene i bløt dagen i forveien og bruk skikkelig gode pølser med masse smak. Konfiterte andelår er det dessuten helt innafor å kjøpe ferdig - faktisk er det ferdigmat og hermetikk på sitt aller beste. Her kan det med andre ord «jukses» med god samvittighet.

Som avslutning kjører vi på med en elegant og rustikk opp-ned pæreterte som bader i karamellsaus med vanilje og innslag av ingefær og kanel. En raus klatt med rømme smakt til med brunt sukker oppå der igjen, så tenker jeg det meste skulle ligge til rette for noen gode og mektige franske smaker!

Publisert: 20.09.2019 kl. 11:41


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?