Slik lager du enkelt kaffe latte hjemme
Melk med kaffe er blitt den ultimate trenddrikken. Få oppskriften på perfekt kaffe latte for hjemme-baristaer.
En dobbel kaffe latte på lettmelk, en cappuccino på soyamelk; de melkebaserte kaffedrikkene er det «nye svarte», og har gitt den svarte kaffen kraftig konkurranse i Norden.
– Nordmenn elsker melk! Det går over 50 liter melk om dagen hos oss, og jeg lager rundt 150-200 café au lait om dagen, sier barista Simon Alteblad til Godt.
Ifølge Melk.no drikker hver nordmann 9,3 kg råkaffe i året, og inntar den stadig oftere i kaffebarer. Landets første kaffebar åpnet i 1993 - i dag finnes det mer enn hundre i landet, og stadig dukker nye kaffesteder opp på gatehjørnene. Navnet er imidlertid ganske misvisende; kaffebarene selger nemlig tre ganger så mye melk som kaffe.
Latte-mester
Daglig leder Alteblad Kaffebrenneriet på Arkaden, her møter kundene ofte et kreativt motiv når de titter ned i kaffekoppen. Vanligvis lager Simon alt fra blader til svaner når hendene får gå løs på melkeskummet i latten.
– Jeg lager kaffe hele dagen, og da er det morsommere å gjøre noe kreativt ut av det. Du spiser tross alt med øyne, i tillegg er det koselig å gi det lille ekstra, forteller han.
I år ble han Norgesmester i «Latte art» under NM i kaffekunst for andre år på rad, der ble deltakerne dømt på blant annet kreativitet, wow-faktor og smak. I forkant av mesterskapet øvde han på ett og samme mønster i 2 uker, 6 timer om dagen.
Siden 1994
Kaffe latte har vært i norske kaffebarer siden 1994, men det er først de siste årene at lattekunsten har tatt av.
– De siste tre årene latte art virkelig har eksplodert. Nå er det nesten obligatorisk med et motiv i koppen når du får servert melkebaserte drikker på kaffebarer, sier Alteblad.
I dag deles kaffekoppene hyppig på bildedelingstjenesten Instagram, og det er nettopp motivene i melkeskummet som ofte får spille hovedrollen. I Japan lages det blant annetellevill 3D-kunst av latten.
Lattekunst eller ikke - under viser Simon Alteblad hvordan du kan mestre kunsten å lage kaffe latte hjemme.
Dette trenger du:
Melk
Espresso
Mugge
Kopp
Steamer eller melkeskummer
- En perfekt latte skal ha en salig blanding av kaffe og melk, ifølge barista Simon Alteblad.
- Har du ikke kaffemaskin med steamer kan du fint bruke en espressokoker og melkeskummer, som du får tak i hos de fleste kjøkkenforhandlere for noen hundrelapper. I dag finnes det også et utvalg av melkeskummere som automatisk lager skum med et enkelt tastetrykk.
- Baristaen anbefaler å bruke en nymalt og kremete espresso-kaffe for å få perfekt «crema» («skummet» som skal dekke hele espressoen, red.anm.).
- Kald helmelk egner seg best til å lage latte art og gir den beste smaken, men du kan også bruke lettmelk eller laktosefri melk.
1. Lag espresso enten med maskin eller kanne. Unngå kapsel-kaffe.
2. Varm melken i en stålmugge med steamer hvis du har tilgjengelig. Plasser steamdysen rett under overflaten og sett på steamen. Nå blåser du inn store luftbobler i melken som gjør at melkevolumet øker i stålmuggen. Når du kjenner at melken begynner å bli lunken, er det viktig å fortsette å varme opp melken til cirka 65 grader.
Du kan også bruke melkeskummer ved å fylle 1/3 av kannen med melk. Sett den på komfyren og varm den til nesten kokepunktet. Ta kannen av platen og skyv stempelet raskt opp og ned noen ganger til det skummer.
Arbeid litt med melken ved å banke den forsiktig for å knuse eventuelle store bobler i melken og rull den rundt for å jevne melken.
3. Hold kaffekoppen litt på skrått i den ene hånden og muggen med melk i den andre. Start med å helle i jevnt tempo med litt avstand. Når koppen nesten begynner å fylles opp plasserer du kannen enda nærmere koppen mens du fortsatt heller i resten av melken slik at skummet legger på toppen.
Med litt øvelse kan du tegne mønstre med melken i latten ved å bevege melkestrålen på slutten av hellingen (det er håndleddet som gjør jobben).
Vis oss din fineste kaffekunst på Instagram og merk bildene med #godtno, så plukker vi deg til siden vår!