Slik lager du enkelt kaffe latte hjemme

GOD BLANDING: En latte består av kaffe og melk, der begge ingrediensene må tilberedes rett for å få god smak og resultat. Foto: Annemor Larsen/VG
GOD BLANDING: En latte består av kaffe og melk, der begge ingrediensene må tilberedes rett for å få god smak og resultat. Foto: Annemor Larsen/VG
Natalie Ngo Granum

Melk med kaffe er blitt den ultimate trenddrikken. Få oppskriften på perfekt kaffe latte for hjemme-baristaer. 

En dobbel kaffe latte på lettmelk, en cappuccino på soyamelk; de melkebaserte kaffedrikkene er det «nye svarte», og har gitt den svarte kaffen kraftig konkurranse i Norden.

– Nordmenn elsker melk! Det går over 50 liter melk om dagen hos oss, og jeg lager rundt 150-200 café au lait om dagen, sier barista Simon Alteblad til Godt.

Ifølge Melk.no drikker hver nordmann 9,3 kg råkaffe i året, og inntar den stadig oftere i kaffebarer. Landets første kaffebar åpnet i 1993 - i dag finnes det mer enn hundre i landet, og stadig dukker nye kaffesteder opp på gatehjørnene. Navnet er imidlertid ganske misvisende; kaffebarene selger nemlig tre ganger så mye melk som kaffe.

Latte-mester

Daglig leder Alteblad Kaffebrenneriet på Arkaden, her møter kundene ofte et kreativt motiv når de titter ned i kaffekoppen. Vanligvis lager Simon alt fra blader til svaner når hendene får gå løs på melkeskummet i latten.

– Jeg lager kaffe hele dagen, og da er det morsommere å gjøre noe kreativt ut av det. Du spiser tross alt med øyne, i tillegg er det koselig å gi det lille ekstra, forteller han.

STØDIG PÅ HÅNDEN: Barista Simon Alteblad liker å gi det lille ekstra og leker seg frem med ulike motiver i kaffekoppen når han serverer latte. Foto: Annemor Larsen/VG
STØDIG PÅ HÅNDEN: Barista Simon Alteblad liker å gi det lille ekstra og leker seg frem med ulike motiver i kaffekoppen når han serverer latte. Foto: Annemor Larsen/VG

I år ble han Norgesmester i «Latte art» under NM i kaffekunst for andre år på rad, der ble deltakerne dømt på blant annet kreativitet, wow-faktor og smak. I forkant av mesterskapet øvde han på ett og samme mønster i 2 uker, 6 timer om dagen.

Siden 1994

Kaffe latte har vært i norske kaffebarer siden 1994, men det er først de siste årene at lattekunsten har tatt av.

– De siste tre årene latte art virkelig har eksplodert. Nå er det nesten obligatorisk med et motiv i koppen når du får servert melkebaserte drikker på kaffebarer, sier Alteblad.

LATTEKUNST: Norgesmesteren i «latte art» øvde på dette svanemotivet i 2 uker før konkurransen. Foto: Annemor Larsen/VG
LATTEKUNST: Norgesmesteren i «latte art» øvde på dette svanemotivet i 2 uker før konkurransen. Foto: Annemor Larsen/VG

I dag deles kaffekoppene hyppig på bildedelingstjenesten Instagram, og det er nettopp motivene i melkeskummet som ofte får spille hovedrollen. I Japan lages det blant annetellevill 3D-kunst av latten.

Lattekunst eller ikke - under viser Simon Alteblad hvordan du kan mestre kunsten å lage kaffe latte hjemme.

Dette trenger du:

Melk

Espresso

Mugge

Kopp

Steamer eller melkeskummer

  • En perfekt latte skal ha en salig blanding av kaffe og melk, ifølge barista Simon Alteblad.
  • Har du ikke kaffemaskin med steamer kan du fint bruke en espressokoker og melkeskummer, som du får tak i hos de fleste kjøkkenforhandlere for noen hundrelapper. I dag finnes det også et utvalg av melkeskummere som automatisk lager skum med et enkelt tastetrykk.
  • Baristaen anbefaler å bruke en nymalt og kremete espresso-kaffe for å få perfekt «crema» («skummet» som skal dekke hele espressoen, red.anm.).
  • Kald helmelk egner seg best til å lage latte art og gir den beste smaken, men du kan også bruke lettmelk eller laktosefri melk.
Foto: Annemor Larsen/VG
Foto: Annemor Larsen/VG

1. Lag espresso enten med maskin eller kanne. Unngå kapsel-kaffe.

Foto: Annemor Larsen/VG
Foto: Annemor Larsen/VG

2. Varm melken i en stålmugge med steamer hvis du har tilgjengelig. Plasser steamdysen rett under overflaten og sett på steamen. Nå blåser du inn store luftbobler i melken som gjør at melkevolumet øker i stålmuggen. Når du kjenner at melken begynner å bli lunken, er det viktig å fortsette å varme opp melken til cirka 65 grader.

Du kan også bruke melkeskummer ved å fylle 1/3 av kannen med melk. Sett den på komfyren og varm den til nesten kokepunktet. Ta kannen av platen og skyv stempelet raskt opp og ned noen ganger til det skummer.

Arbeid litt med melken ved å banke den forsiktig for å knuse eventuelle store bobler i melken og rull den rundt for å jevne melken.

Foto: Annemor Larsen/VG
Foto: Annemor Larsen/VG

3. Hold kaffekoppen litt på skrått i den ene hånden og muggen med melk i den andre. Start med å helle i jevnt tempo med litt avstand. Når koppen nesten begynner å fylles opp plasserer du kannen enda nærmere koppen mens du fortsatt heller i resten av melken slik at skummet legger på toppen.

Med litt øvelse kan du tegne mønstre med melken i latten ved å bevege melkestrålen på slutten av hellingen (det er håndleddet som gjør jobben).

TIL HJEMME-BARISTAEN: Moka Espressobygger fra Kaffemesteren.no, 199 kr. Melkeskummer (Latteo) fra Bodum hos RoyalDesign.no, 255 kr. Foto: Produsentene
TIL HJEMME-BARISTAEN: Moka Espressobygger fra Kaffemesteren.no, 199 kr. Melkeskummer (Latteo) fra Bodum hos RoyalDesign.no, 255 kr. Foto: Produsentene

Vis oss din fineste kaffekunst på Instagram og merk bildene med #godtno, så plukker vi deg til siden vår!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?