Slik lager du urtesalt

25. august 2013Aktuelt
SALT I HOVEDROLLEN: Resten av smaken faller på plass av seg selv. Foto: Markus Thorsen
SALT I HOVEDROLLEN: Resten av smaken faller på plass av seg selv. Foto: Markus Thorsen

Det finnes få ting som er så viktige på kjøkkenet som salt. Vi gir deg tips til varianter av hjemmelaget salt - som gjør underverker med maten din.

Hvor ofte har du ikke kjøpt en urteplante på butikken fordi du skal lage en matrett, for så å se den dø noen dager senere?

Lag derfor smaksrikt salt med kombinasjoner av ulike urter, chili og hvitløk. Dersom du har urter i egen kjøkkenhage er dette forøvrig en super måte å bruke urtene på.

Fremgangsmåten er lik uansett hva du måtte finne på å smaksette saltet ditt med.

Du trenger kjøkkenmaskin med en blenderfunksjon, rikelig med salt og et utvalg urter.

FARGERIKT FELLESKAP: Saltet blir både godt og fargerikt. Foto: Lars Moen
FARGERIKT FELLESKAP: Saltet blir både godt og fargerikt. Foto: Lars Moen

Slik gjør du:

- Hell én del salt og to deler urter over i blenderen.

- Kjør til en jevn masse.

- Fordel massen utover et bakepapir og la det ligge til tørk i ca. et døgn, eller til saltet er tørket. Saltet er nå klart til bruk.

FARGERIKT FELLESKAP: Skulle man mot formodning gå tom for ideér hva smaker angår, hva med å lage fargerike salt isteden? Foto: Lars Moen
FARGERIKT FELLESKAP: Skulle man mot formodning gå tom for ideér hva smaker angår, hva med å lage fargerike salt isteden? Foto: Lars Moen

I arbeidet med denne saken lagde vi disse variantene:
En med gressløk, koriander og korianderfrø, en sterkere variant med chili og hvitløk, og en variant med basilikum, timian og oregano. Sistnevnte fungerer flott som pizzasalt.

Som et eksperiment lagde vi et fjerde salt med nyperoseblader. Nyperosesalt vet vi ikke helt hva skal brukes til, men det dufter fantastisk. Skulle en oppskrift som dette bli feil, er det ingen fare. Salt er så billig at det bare er å eksperimentere.

SØNDAGSFROKOST: Egget smiler, og du smiler litt ekstra etter at du har forsøkt gressløksalt. Her plassert midt i plommen. Lykke. Foto: Lars Moen
SØNDAGSFROKOST: Egget smiler, og du smiler litt ekstra etter at du har forsøkt gressløksalt. Her plassert midt i plommen. Lykke. Foto: Lars Moen

Publisert: 25.08.2013 kl. 10:27
Oppdatert: 03.07.2015 kl. 09:38


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?