Slik lager du pizzadeig uten heving

11. februar 2016Aktuelt
KREATIV GODBIT: Den søte smaken på persimon er nydelig med blåmuggost, og aller best hvis du drysser over litt honning og noen mynteblader når du serverer. Foto: Anne Cathrine Gulbrandsen/ENEstående Mat
KREATIV GODBIT: Den søte smaken på persimon er nydelig med blåmuggost, og aller best hvis du drysser over litt honning og noen mynteblader når du serverer. Foto: Anne Cathrine Gulbrandsen/ENEstående Mat

Søt frukt og skarp ost på pizza? Ja! Og med litt honning og noen mynteblader blir det fantastisk.

Ukens matblogger Anne Cathrine Gulbrandsen (42)
Bor i Kristiansand
Har blogget siden 2010
Bloggens mest populære oppskrift er ovnsbakte vårruller.
Foto: Privat
Ukens matblogger Anne Cathrine Gulbrandsen (42) Bor i Kristiansand Har blogget siden 2010 Bloggens mest populære oppskrift er ovnsbakte vårruller. Foto: Privat

- Det som er så fantastisk med pizza, er at det er så enkelt å variere smakene. Min favoritt-topping gjennom tidene er pepperonipølse og oliven, men jeg eksperimenterer oftere og oftere. Varianten med persimon, blåmuggost og honning oppstod da jeg hadde rester til overs etter en overdådig osteaften. Jeg tror tanken min var noe sånn som at om det er godt på kjeks, så funker det helt sikkert også på pizza. Og dét gjør det, sier ukens matblogger Anne Cathrine Gulbrandsen til Godt.no.

- Jeg kan spise pizza til frokost, lunsj, middag og nattmat. Hver dag, hele uken, hele året. Den går ned på høykant uansett om den er gloheit eller kjøleskapskald. Er det pizza, eller en slags «slektning», så er jeg klar, sier hun.

- Pizza kan lages av alle! Er du ikke venn med gjærdeig, eller ikke har tid til å vente på at deigen skal heve, bruk tortillalefser eller pitabrød som bunn. Eller prøv den lynraske pizzabunnen brukt til persimonpizzaen, den krever ikke heving. Da er rykende varm pizza med smeltet ost kun minutter unna, sier Anne Cathrine.

- Hemmeligheten for en vellykket pizza er sterk varme. Skru opp tempen på komfyren til 250 eller mer, og la stekebrettet stå i og bli varmt. Da får pizzaen sjokkbehandling, og bunnen blir lettere sprø. Er du skikkelig dedikert kan det være lurt å investere i pizzastein eller pizzastål, sier hun.

- Jeg er ganske puritansk når det kommer til tilbehør til pizza. Ingen ekstra dressinger eller salater pleier å være nødvendig. Ellers er det jo veldig godt med ei kald øl til fredagspizzaen, eller et glass fruktig prosecco hvis det skal være litt ekstra. Men oftest blir det bare godt vann fra springen, forteller hun.

- Enestaaendemat.no startet som mitt lille hobbyprosjekt for at jeg skulle spise bedre selv. Sivilstatusen som enestående hadde blitt en unnskyldning for å ty til lettvinte løsninger, så jeg tok meg selv i nakken og begynte å lage mat fra bunnen igjen. Bloggen ble stedet jeg kunne dele den økende matgleden, sier Anne Cathrine.

Les bloggen til Anne Cathrine her: Enestaaendemat.no

Hvit pizza med persimon og blåmuggost

Dette trenger du for 3-4 porsjoner:

Lynrask pizzabunn:

390 g hvetemel eller pizzamel tipo 00

1 ts salt

3 dl vann, romtemperert

6 g fersk gjær

Semulemel til utbaking

Topping:

6-9 ss lett crème fraîche

2 ts rosépepper, knust i morter
Salt og pepper

3 fedd hvitløk, finhakket

Revet Jarlsberg

9-12 tynne skiver persimon

Blåmuggost (gjerne med skarp og tydelig smak)

Mynteblader

Akasiehonning (kan sløyfes)

Slik gjør du:

Anne Cathrine bruker rundt tre kvarter på å lage denne pizzaen helt ferdig. Det mest geniale her er at deigen ikke trenger heving.

Ha halvparten av hvetemelet og alt saltet i en bakebolle. Løs opp gjæren i halvparten av vannet og bland sammen med hvetemelet i bakebollen. Tilsett resten av vannet og hvetemelet og elt sammen til deigen slipper bollen greit. Tilsett mer mel om nødvendig og benytt gjerne kjøkkenmaskin hvis du har.

Sett ovnen på 250 grader med stekebrettet i. Dryss litt semulemel på benkeplaten og form deigen som en ball. Del emnet i to. Trykk ut deigen med fingrene og håndbaken til du får en rund-ish pizzabunn som er ganske tynn i midten og tykkere langs kanten. Legg bunnen over på et bakepapir og gjør klar toppingen. Gjenta prosessen med det andre deigemnet.

Bland sammen crème fraîche, knust rosépepper og hvitløk. Smak til med salt og nykvernet pepper. Smør jevnt utover pizzabunnene og dekk med revet ost. Fordel tynne skiver med persimon og biter med blåmuggost utover pizzaen.

Ta det varme stekebrettet ut av ovnen og dra bakepapiret med pizzaen over på brettet. Sett midt i ovnen og stek til bunnen er gylden i kantene og osten har smeltet godt. Pizzaen er nytelsesklar etter ca 8-10 minutter i ovnen. Følg med mot slutten av steketiden så pizzaen ikke blir svidd. Topp med friske mynteblader og ringle over litt akasiehonning hvis du vil.

Publisert: 11.02.2016 kl. 14:01
Oppdatert: 16.01.2022 kl. 18:24


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?