Fem gode grunner til å spise gresskar
Ikke la deg skremme av det harde skallet. Gresskar er sunt, enkelt å tilberede og smaker nydelig i alt fra middagsretter til bakst.
Hvis appelsinen er smaken av desember, bør gresskaret være smaken av oktober. Nå er det nemlig høysesong for den tunge og ofte oransje veksten som er selve symbolet på halloween.
Selv om gresskar forbindes med den amerikanske halloween-feiringen, har vi lange tradisjoner for å ha et gresskar eller to i kjøkkenhagen. Nå er grønnsaken imidlertid ikke lenger like sjeldent å se på nærbutikken som det var for bare noen år siden.
Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt ble det solgt 250 tonn gresskar i Norge i 2011. I fjor hadde salget steget til mellom 900 og 1000 tonn.
– Det kommer til å bli en kjempestor utvikling fremover å ta i bruk gresskar på kjøkkenet, ikke bare til halloween, men gjennom hele vinteren. Det er nemlig ikke bare interessen for gresskarlykter som har økt, men også hvordan vi kan bruke gresskaret i matlaging, sier informasjonssjef Britt Kåsin, som har fulgt utviklingen de siste årene.
Frem til begynnelsen av 2000-tallet ble det meste av gresskar importert til butikkene. I dag produseres det rundt 200.000 gresskar i Norge årlig.
Likevel sitter det nok langt inne for flere å kjøpe den litt uoverkommelige grønnsaken. Derfor har vi listet opp fem grunner til å spise gresskar, slik at du kan la deg inspirere:
1. Det er sunt
Gresskar kan du fråtse med god samvittighet, det er nemlig både sunt og magert med kun 12 kalorier per 100 gram. Grønnsaken inneholder masse fiber, som er bra for tarmen og fordøyelsen. Den inneholder også vitamin A som blant annet er bra for både syn og hud. Spiser du nok av det oransje gresskaret kan det til og med hende du får i deg nok betakaroten til at du får en gyllen hudfarge.
2. Det finnes mange spennende varianter
Slik et kjært barn har mange navn, har gresskaret mange former. Gresskar er i familie med squash, melon og agurk, men bare i gresskarkategorien finnes det over 700 forskjellige sorter. Både farge og smak er forskjellige. Noen egner seg kun til dekorasjon, men veldig mange passer perfekt til matlaging i tillegg. Dette er noen av de mest vanlige sortene:
Halloweengresskar er det mest kjente her til lands, og fungerer best som lykt til nettopp halloween. Her har de fleste ikke så mye valg, siden den minste størrelsen er som regel 4–5 kilo per stykk. Den oransje og solide grønnsaken kan brukes i mat, men matgresskarene Butternut, Muskaty og Hokkaido har en mye bedre smak.
Butternut-gresskar er også kjent som flaskegresskar. Fargen er mer gul og fasongen minner om en flaske. Dette er helt ypperlig i matlaging og kan brukes i de fleste retter – spesielt god i bakst.
Hokkaido er en japansk gresskartype som er rødlig i fargen. Det egner seg godt til blant annet suppe og i asiatiske retter, også skallet kan brukes i maten.
Muskatt-gresskar kommer opprinnelig fra Mexico. Der er det vanlig å bruke også gresskarkjerner. – Legg frøene på et papirhåndkle før du rister dem i en tørr, varm stekepanne. Dette er godt bare som snacks eller i salater og gjærbakst, tipser Britt Kåsin.
3. Like godt i bakst ...
Tro det eller ei, men gresskaret er en grønnsak som gjør seg utrolig bra i desserter og bakst. Det fuktige fruktkjøttet kan gjøre en hvilken som helst formkake saftig, og det gir en spennende smak til ostekaken eller paien. Du kan også erstatte fyllet i fyrstekaken med gresskar eller lage tilslørte bondepiker med grove gresskarbiter.
4. ... Som i middagen
Akkurat som poteten kan gresskaret brukes til alt – også til middag, enten du foretrekker det most, syltet, kokt eller bakt. Skjær gresskar i biter, legg den i en ildfast form, pensle med litt olje, drypp over salt og bak i ovnen i noen få minutter – og vips, du har nydelig tilbehør som passer både til kjøtt og fisk.
5. Du kan bruke hele
Det kastes mye mat i verden. Hvis du synes det er ille å sløse mat bør du kjøpe mer gresskar – du kan nemlig bruke absolutt alt hvis du er litt kreativ. Frøene kan som nevnt bli en god snacks. Fruktkjøttet kan bakes, stekes, kokes eller spises rått, og det tomme skallet kan bli en morsom lykt i høstmørket eller en lekker serveringsskål til suppe.
Hvordan tilbereder du gresskar? Del gjerne gode tips under!
Og vis oss dine gresskarretter på Instagram med #godtno, så plukker vi deg til siden vår.
Publisert: 29.10.2014 kl. 09:43
Oppdatert: 29.10.2014 kl. 11:42
Lag deg en gratis konto