Til hovedinnhold

Alt du trenger å vite om chili

HOT: Carolina Reaper er den hotteste chilien vi kjenner til - men den får du ikke tak i hos norske butikker. Kanskje like greit! Foto: NTB Scanpix.
HOT: Carolina Reaper er den hotteste chilien vi kjenner til - men den får du ikke tak i hos norske butikker. Kanskje like greit! Foto: NTB Scanpix.

Nå får vi tak i mange ulike varianter av chili i norske butikker. Bruksområdet er nærmest ubegrenset.


De aller fleste av oss har nok spist noe som smaker alt for sterkt. Noe som har gitt en brennende følelse i munnen og utløst en trang til å helle nedpå litervis med iskaldt vann for å døyve smerten. Da er det mest sannsynlig nettopp chili som står bak – dessuten vil ikke vannet hjelpe stort!

– Vi nordmenn har lenge vært litt forsiktige med bruk av chili, men vi har nok blitt mindre redde for å smake på nye ting, sier krydderekspert og kokk i Santa Maria, Yngve Storrø.

Det at vi oftere tar chili i bruk som smakstilsetter merkes også i butikkhyllene. Chili omfatter mye mer enn hva folk flest kanskje tror – noe som gjør seg synlig når chili med ulik farge, fasong og ikke minst styrke blir vanlig i stadig flere dagligvarebutikkers sortiment.

Styrke måles i mengde vann

Årsaken til at en chili-type har en sterkere smak enn en annen er at den inneholder mer av stoffet capsaicin. Mange har nok kanskje hørt at chilistyrke kan måles på en skala, den såkalte scovilleskalaen. Hvor en kan finne paprika helt nederst og habanero-chilien mye lenger opp.

Men at en habanero-chili kan ligge på mellom 100.000 og 350.000 scovillegrader og en paprika på 0, vil kanskje ikke gjøre deg så mye klokere. Utregningen bak tallet tegner imidlertid et betraktelig tydeligere bilde: Tallet på skalaen forteller nemlig hvor mange liter vann som må tilsettes for å nøytralisere chili-smaken!

TEX-MEX: Det finnes tusenvis av oppskrifter på chili-gryter, chili con carne med rømmedressing og tortillachips er en populær variant som kan lages både sterk og mild. Foto: Magnar Kirknes / VG
TEX-MEX: Det finnes tusenvis av oppskrifter på chili-gryter, chili con carne med rømmedressing og tortillachips er en populær variant som kan lages både sterk og mild. Foto: Magnar Kirknes / VG

Frøene er ikke sterke

Mange tenker nok at det er frøene i chilien som gir ekstra sterk smak, og det er vanlig å fjerne frøene når en hakker opp chili til matretter. Men det er slett ikke frøene, men det hvite stoffet rundt frøene som særlig inneholder stoffet capsaicin.

Dette stoffet «lurer» huden vår til å tro at det kjennes varmt, og kroppen vår tolker disse signalene som «sterk smak»

– Det er altså ingen fare for å brenne seg på chili, sier Storrø og legger til:

– Det er dessuten ikke like mye capsaicin i hele chilien - ofte er tuppen mye mildere i smaken, forklarer Storrø.

Vann hjelper dårlig

Selv om scovilleskalaen viser hvor mye vann du må tilsette for å ikke lenger smake chilien, er det ikke vann du bør helle nedpå om det brenner i munnen.

– Årsaken til dette er at capsaicin ikke er vannløselig, men fettløselig, forklarer Storrø.

– Ofte anbefales det å drikke melkeprodukter med litt fett i, men de lærde strides litt om nøyaktig hva som hjelper best.

Fett i melk, yoghurt og liknende produkter løser opp capsaicinet, slik at den brennende følelsen forsvinner raskere. Smerten går kanskje ikke vekk med en gang, men fettholdig drikke løser opp capsaicin betraktelig bedre enn vann.

Verdens sterkeste chili er amerikansk

Selv om chilifrukten har sin opprinnelse i Mexico, produseres det i dag chili verden rundt.

– Det importeres fremdeles mye chili fra Mexico, men nå produseres det også mye chili i blant annet India og USA, sier Storrø.

VERDENS STERKESTE: En håndfull av chilien «Carolina Reaper» i forbindelse med Guinness Rekordboks test av verdens sterkeste chilier. Foto: AP
VERDENS STERKESTE: En håndfull av chilien «Carolina Reaper» i forbindelse med Guinness Rekordboks test av verdens sterkeste chilier. Foto: AP

Og skulle du av en eller annen grunn ønske å få fatt på verdens sterkeste chili, er det nettopp til USA du må reise.

Ifølge Guinness World Records er det nemlig den amerikanske chilien «Caroline Reaper» som holder den gjeve tittelen «verdens sterkeste chili» - med hele 1.569.300 scovillegrader. Du må fylle ganske mange svømmehaller for å vanne ut den, for å si det sånn!

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?