Skalldyrfestivalen i Mandal: Deler ut 10.000 smaksprøver

7. august 2018Aktuelt
ØVER SEG: Leder av restaurant Taget på Fiskemottaket, Richard Frandsen, skal bli med i rekepille-VM i år igjen, men regner med å ende på en av de siste plassene. Foto: Mona Langset/VG
ØVER SEG: Leder av restaurant Taget på Fiskemottaket, Richard Frandsen, skal bli med i rekepille-VM i år igjen, men regner med å ende på en av de siste plassene. Foto: Mona Langset/VG
Mona Langset
Mona Langset

Snart kommer dagene da det er «fy» med kjøtt og kylling i Bryggegata i Mandal. Andre helg i august er det tid for skalldyrfestivalen som i år arrangeres for 30. gang.

I Mandal spises det skalldyr hele året. Men under skalldyrfestivalen spises det rekordmye.

– Det startet som et en-dags-arrangement i 1988, men har vokst til en sjømatfest i fire fulle dager, forteller Jallis Eriksen, som kalles skalldyrgeneralen i byen, og har ledet festivalen de siste åtte årene.

Bryggegata og gatene i sentrum av Mandal fylles med restauranttelt, matmarked, utstillere, og underholdning. Artister som Postgirobygget, Plumbo, Staysman & Lass og Hanne Sørvaag skal bidra til at skalldyrfestivalen blir en fest i år.

– Det skal deles ut 10.000 smaksprøver på reker, hummer, kreps og krabbe. Fisk og andre sjømatvarer er også lov. Men kjøtt og kylling er «fy» i Bryggegata disse dagene, forteller Lennart Danielsen som er rekefisker og en profilert talsperson for fisk og skalldyr i byen.

Vi treffer Danielsen og Eriksen sammen med Richard Fransen på restaurant «Taget» like ved gjestehavna. Fransen er leder av den populære restauranten på taket av Fiskemottaket i byen. De tre skalldyr-entusiastene tar for seg av havets skalldyrdelikatesser som byen har blitt så kjent for.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SKALLDYRVENNER: F.v: leder av Skalldyrfestivalen Jallis Eriksen, leder av restaurant Taget på Fiskemottaket Richard Frandsen og rekefisker Lennart Danielsen. Foto: Mona Langset/VG
SKALLDYRVENNER: F.v: leder av Skalldyrfestivalen Jallis Eriksen, leder av restaurant Taget på Fiskemottaket Richard Frandsen og rekefisker Lennart Danielsen. Foto: Mona Langset/VG

Noe av poenget med festivalen er å formidle Mandals kulturarv som leverandør av nettopp skalldyr.

– For 60 - 70 år siden var hummer fattigmannskost her i byen. Det var noe alle spiste med poteter og hvit saus til, forteller Danielsen.

Det er fortsatt hummer i fjorden, om enn ikke like mye som på 40- og 50-tallet. Hummerfiske er en sterk tradisjon. Når fisket åpner den 1. oktober tar mange fri fra jobb i en uke for å sette teiner og spise nytrukket hummer i sosiale lag.

Utenom sesong er det dansk hummer du får på Fiskemottaket i Mandal. Men rekene fiskes rett utenfor byen hele året.

Artikkelen forsetter under bildet.

HAVETS DELIKATESSER: Skalldyr smaker utmerket i seg selv, og trenger ikke tilberedes på annen måte enn å kokes eller dampes. Foto: Mona Langset/VG
HAVETS DELIKATESSER: Skalldyr smaker utmerket i seg selv, og trenger ikke tilberedes på annen måte enn å kokes eller dampes. Foto: Mona Langset/VG

Under festivalen blir det - tradisjonen tro - VM i rekepilling. Richard Fransen har deltatt flere ganger, men har ingenting å stille opp med mot Live Ueland, også hun fra Mandal. Hun har blitt verdensmester flere ganger, og piller 22 reker helt rene på 58 sekunder.

Det blir også tradisjonen tro verdens største wok med hval. Den står kokkenes mesterlaug for, godt hjulpet av Barnas kokkeskole.

– Folk flest spiser ikke hval lenger, så mange blir overrasket når de kommer hit og oppdager at det smaker godt, sier Danielsen.

Mer status å være fisker

På festivalen er det også fast innslag at det deles ut en pris til årets unge fisker.

– Før var det flaut å si at du var fisker. Nå opplever vi at flere unge er stolte av yrket. Det er mer optimisme i fiskerinæringen. Flere investerer i båt og utstyr, sier Lennart Danielsen, som selv har vært fisker i over 30 år .

Det er ikke bare unge som investerer. Per Ree (69) med bakgrunn fra oljeplattform og marinen ble rekefisker på sine godt voksne dager. Han kjøpte nylig en liten reketråler sammen med svogeren, og fisker nå i farvannet rett utenfor byen.

– Jeg har alltid vært glad i å fiske, også hadde jeg ikke lyst til å være pensjonist, forteller han fra dekket på tråleren Lillegutt, som har lagt til rett utenfor Fiskemottaket.

Artikkelen fortsetter under bildet.

REKETRÅLER: Lillegutt ligger fortøyd rett foran fiskemottaket og restaurant «Taget» i Mandal. Foto: Mona Langset/VG
REKETRÅLER: Lillegutt ligger fortøyd rett foran fiskemottaket og restaurant «Taget» i Mandal. Foto: Mona Langset/VG

Han er likevel ikke den eldste fiskeren i Mandal. Per Ree forteller om en kollega som fortsatt holder koken i en alder av 93.

– Så det er all grunn til å tro at fiskere lever lenge. Og når vi til slutt legger opp, gjør vi det rike på opplevelser, rike på soloppganger. Det å få jobbe på sjøen er et privilegium, sier han.

Skalldyr-entusiastenes skalldyr-tips:

Krabber

Krabbene slippes levende oppi fosskokende vann som inneholder 100 gram salt per liter. Etter 20 til 25 minutter er de klare. Innmaten serveres med majones på loff.

Det meste av innholdet kan spises, men du må unngå paven - eller magesekken - som sitter bak øynene, og gjellene som sitter i krabbehuset.

For å få tak i kjøttet i klørne, er det greit å bruke en nøtteknekker.

Hvis du synes det er vanskelig å rense krabben, og bare vil ha det lyse kjøttet, kan du kjøpe fylte krabbeskjell i stedet for hele krabber.

Norske sørlandskrabber er best i juli og august.

Reker

Reker må kokes mens de er på havet, så de kommer ferdig tilberedt til kunden.

Det enkleste er det beste: Rens og server med majones eller aioli på loff.

Blåskjell

Ha et par centimeter med vann hvitvin, løk og hvitløk i en kjele. Du kan også variere med chili og fløte. Fyll kjelen helt opp med blåskjell, sett på lokket, og la det dampe i ti minutter. Skjellene er ferdige når de åpner seg.

Blåskjell puttes rett i munnen eller på en loffskive.

Blåskjell som selges på Fiskemottaket i Mandal kommer fra oppdrett, og er garantert friske. Hvis du henter blåskjell i fjorden selv, er det viktig å ringe Mattilsynets blåskjelltelefon 82033333 for å sjekke om de er trygge å spise.

Publisert: 07.08.2018 kl. 16:52
Oppdatert: 08.08.2018 kl. 08:21


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?