De beste vinene til påske
Her får du tips om fem friske og ferske pappviner som alle gir god valuta for pengene. Alle med påskeinspirerte mattips.
Pappvin står for over halvparten av alt salg av vin på det norske markedet, og rett før påskeferien når salget nye høyder. Vinn på papp er nemlig lett å ta med seg og krever ikke mye plass.
Pappvin er best når den er ung og fersk, og skal ideelt sett drikkes innen et år etter tapping. Et godt tips er å undersøke tappedato som gjerne er «printet» på boksen. Dette gir deg ofte mer presis informasjon enn årgangen i seg selv. For eksempel kan en rødvin nylig være tappet selv om selve vinen er noen år gammel.
Og selv om det ikke er slik at alle viner kommer på boks, er det heldigvis mye godt å velge mellom.
1932406 Basisutvalget, kategori 2 Pris: kr. 327,00
225 cl
Terningkast 5
Poeng 79
Land/region: Frankrike, Languedoc-Roussillon, Corbières
Saftig og krydret rødvin fremstilt av druene Carignane, Syrah og Grenache. Oppleves fruktig og ren i munnen. Varm, fast og fruktig avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur 15 til 17 grader. Ingen lagringsvin.
Server til en tomatbasert pastarett, lasagne eller pizza.
438006
Basisutvalget, kategori 5
Pris: kr. 429,90,-
300 cl
Terningkast 6
Poeng 82
Land/region: Østerrike, Burgenland
Økologisk hvitvin produsert på Grüner Veltliner druen. Dufter av fersken, sitrus og gule epler. Oppleves frisk, fruktig og syrlig i munnen. Tørr ferskenpreget avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Ingen lagringsvin.
Passer ypperlig til fisk og skalldyr. Prøv til ristede kamskjell servert med en grønn salat med appelsin og chili, ovnsbakt laks eller skalldyrsrisotto.
1965806 Basisutvalget, kategori 6
Pris: kr. 429,90,-
Terningkast 6
Poeng 82 Land/region: Portugal, Beiras, Dão
Vinhuset Niepoort fremstiller vin av topp kvalitet i alle priskategorier. Dette er en av deres rimeligste rødviner fremstilt av lokale druesorter. Dufter av mørke bær, mokka, krydder og vanilje. Middels fyldig rødvin som oppleves rund og delikat i munnen.
Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Ingen lagringsvin.
Nyt den til urtestekte lammekoteletter, svinestek eller ytrefilet av kalv.
5985206
Basisutvalget, kategori 4
Pris: kr. 409,90
300 cl
Terningkast 6
Poeng 81
Land/region: Spania, Catalonia
Klassisk rødvin fra Migulle Torres laget på druene Tempranillo og Cabernet Sauvignon. Dufter av solbær, plomme, krydder og toast. Middels fyldig rødvin som oppleves rund og delikat i munnen. Fast tørr avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader. Bør nytes i ung. Anvendelig rødvin.
En svært god kombinasjon til påskens helstekte lammelår med hvitløk og friske urter, entrecôte av okse eller oksegryte.
8017506
Basisutvalget, kategori 3
Pris: kr. 499,90
Terningkast 5
Poeng 82
Land, region: Frankrike, Burgund, Chablis
Lett og frisk Chablis som dufter av grønne epler, sitrus og hint av mineraler. Oppleves frisk og syrlig i munnen med en tiltalende fruktig undertone. Tørr.
Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker best ung.
Ypperlig med ovnsbakt torsk, skalldyrsuppe eller ristet kongekrabbe.
Premisser for vintipsene:
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment.
Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort i fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 - 59: En ekstremt dårlig vin.
60 - 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 - 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 - 89: God til meget god vin.
90 - 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 - 100: En perfekt vin.