Høstens tre beste lammeoppskrifter: Langtidsstekt bog, kebab og urtestekt filet
Høsten har endelig kommet og velfødde norske lam har inntatt ferskvarediskene. Det er det bare å glede seg over, for dette er en råvare i verdensklasse.
Lammemiddagen kan dreie seg om den møre og eksklusive ytrefileten eller den tidkrevende bogen. Ytrefileten med fett trenger omsorg og kjærlighet. Vær nøye med at fettet blir skikkelig sprøtt og la kjøttet få være rosa. Bruk godt med smør, hvitløk, timian og rosmarin i pannen sammen med kjøttet. Steketiden vil variere med tykkelsen på fileten, men det er bedre at lammet koser seg litt lengre på svakere varme enn det motsatte.
En langsom lammebog er akkurat så langsom at den er på grensen til det kjedsommelige med mindre du fyller ventetiden med noen meningsfullt, for du sliter deg ikke ut når du tilbereder lammet på denne måten. Resultatet blir en «faller av benet og smelter i munnen» opplevelse som virkelig er verdt den minimale innsatsen.
Kvernet lammekjøtt kan bli til saftige boller. Med god krydring som spisskummen, hvitløk, chili, kanel og muskat nærmer vi oss tyrkiske köfte. Dyktige tyrkiske kokker har en egen raffinert köfteteknikk (og sikkert noen hemmelig krydderblandinger også), vi andre får bare rulle etter beste evne - det er tross alt smaken som er det viktigste.
Kokkelering kan til tider være skikkelig stress, men noen ganger er det altså mest fornuftig å være litt bedagelig. Latskap (og lammebog) lenge leve!
Del bilder av høstmaten din med oss på Instagram og merk bildene med #godtno, så reposter vi det kanskje!
Publisert: 25.09.2015 kl. 09:52
Oppdatert: 25.09.2015 kl. 10:30
Lag deg en gratis konto