Italienske professorer skal ha oss til å spise maneter

27. september 2017Aktuelt
DELIKATESSE?: Ville du ha spist maneter som en del av middagsmåltidet? Foto: Jørgen Braastad/VG/Shutterstock
DELIKATESSE?: Ville du ha spist maneter som en del av middagsmåltidet? Foto: Jørgen Braastad/VG/Shutterstock
AvSara Berge HolmbergogMaiken Svendsen

Norsk professor forteller de smaker omtrent som sjøvann, men han ser ikke for seg at den asiatiske gourmetmaten når Norge med det første. 

Den britiske avisen The Guardian skriver at verden har «et manetproblem» på grunn av den økende manetbestanden, og her i Norge har blant annet den giftige kronemaneten blitt omtalt som en «pest og en plage» på grunn av det økende antallet i Trondheimsfjorden, skriver VG.

Til BBC News sier den italienske marinebiologen og professoren Silvio Greco at vi heller bør spise maneter siden vi «ikke kan slå dem»:

– Jeg elsker sjømat. Maneter minner meg om østers, sier Greco, som demonstrerte hvordan man kunne tilberede maneten på Slow Fish-festivalen i Genova i august.

Han utdyper:

– Når du spiser dem opplever du en eksplosjon av havet på tungen din. De er, tross alt, 90 prosent saltvann, sier Greco til avisen.

– Kan hentes i havet

Anders Jelmert, forsker ved Havforskningsinstituttet, forklarer at maneter smaker omtrent som sjøvann, og at det er klokken på enkelte maneter som kan spises.

– Det er lite fett i maneter, og mye av proteinet kollagen, sier han.

I Asia er maneter en delikatesse, og der tillegges de også en rekke helsefordeler, uten at havforskeren ønsker å gå god for dem.

– Vi forskere har først og fremst sett på om kollagenet kan brukes som base til fôr i rekeoppdrett, forteller han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SALAT: Dette er en spicy manetsalat. Teksturen på manet er seig og lett knasende. Foto: Shutterstock
SALAT: Dette er en spicy manetsalat. Teksturen på manet er seig og lett knasende. Foto: Shutterstock

I Norge er det mest brennmaneter, en mindre blå og den røde som kan bli svært store, forklarer Jelmert. Disse kan spises, men man må fjerne brenntrådene og «skjørtet» som henger under klokken. Brennmaneter kan ha aromastoffer som mange kan reagere på, sier han.

– Vanlig glassmanet er nok enklere å forsøke seg på, og de kan du helt fint hente selv. Men som med all slags sjømat, pass på at du ikke henter dem ved et kloakkutslipp eller liknende, råder han.

– I Asia trekker man vann ut av maneten ved hjelp av en rekke saltbad, slik at man kan oppbevare dem tørt. Når de skal spises, vannes de ut i krydderbuljong. Da får manetene mye smak og sterk farge, og det kan brukes i salater eller nudelretter, foreslår havforskeren.

I Norge ser han ikke for seg at maneter vil bli et konsumprodukt med det første.

– Med mindre det blir en sånn trendjippo, sier han.

Fire ganger så mange maneter

I følge BBC News er det fire ganger så mange maneter i Middelhavet i dag enn det var i 2004. De største grunnene til dette er globale klimaendringer, overfisking og forurensing.

– Havet er fulle av dem og det er et stort problem for det biologiske mangfoldet, sier professor Greco til BBC.

En annen som brenner for maneter er Stefano Piraino, en italiensk forsker og zoologiprofessor ved Universitetet i Salento. Ifølge The Guardian skal han begynne på en studie for å demonstrere at maneter er ideelt på matbordene våre.

– På Sardinia og Sicilia frityrsteker de lignende sjødyr som maneten, og det er en lokal delikatesse. Jeg tror det bare er et spørsmål om tid før vi gladelig aksepterer å spise dem, sier Piraino til The Guardian.

Fikk du lyst på gelé nå? Her har du en oppskrift på blåbærgelé:

Publisert: 27.09.2017 kl. 16:24
Oppdatert: 28.09.2017 kl. 11:14


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?