Verdens beste ost er utsolgt helt til neste høst

VANT GULL: Jørn Hafslund fra Ostegården vant gullmedaljen under oste-VM i Bergen i år. Nå er osten utsolgt. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
VANT GULL: Jørn Hafslund fra Ostegården vant gullmedaljen under oste-VM i Bergen i år. Nå er osten utsolgt. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Toini Thanem

Fanaosten fra Bergen blir ikke å finne i butikkene før september 2019.

I november ble den lagrede goudaosten «Fanaost» fra Ostegården i Bergen kåret til verdens beste ost under Oste-VM. Etter seieren har salget eksplodert fullstendig, og ifølge produsent Jørn Hafslund vil den ikke bli tilgjengelig igjen før september neste år.

– Alle som selger våre oster er tomme. Det er en katastrofe for både dem og oss, sier Hafslund til Godt.

– Men de kommer igjen, forsikrer han.

To måneder før det store mesterskapet kjøpte dagligvarekjeden Meny opp 500 oster fra Ostegårdens lager, ifølge Hafslund.

– Så der gikk jo hele halvtårsproduksjonen vår. Men det betyr bare at vi kommer til å øke og spisse produksjonen fra nå av, og heller redusere andre produkter, sier han.

Selv om han beskrev situasjonen som en katastrofe, er han klar på at det også er positivt at «alle» vil ha Fanaosten.

– Vi har et godt produkt, og nå vet vi at vi har laget for lite. Vi har jo snublet inn i dette, dette var ikke noe vi hadde regnet med i det hele tatt, sier han.

Han legger til at de også selger en type Fanaost som er lagret kortere, som da merkes med «Ung Fanaost», for å ikke lure kundene.

– Varianten som vant VM tar lang tid å lagre, derfor tar det litt tid før den kommer tilbake. Men vi har også solgt Jørnsberg, brie og camembert til Meny, så jeg håper de fortsatt har dem!

Artikkelen fortsetter under bildet.

POPULÆR: Fanaosten fra Ostegården er utsolgt overalt. Foto: Privat
POPULÆR: Fanaosten fra Ostegården er utsolgt overalt. Foto: Privat

Det er liten tvil om at en god plassering i verdensmesterskapet gjør godt for salget.

I 2016 var det den norske osten Kraftkar av produsenten Tingvoll som vant gullmedaljen. Etter seieren ble osten så populær at de ikke klarte å møte etterspørselen.

– Vi var utsolgt for ost også før kåringen. Vi hadde venteliste allerede. Og kåringen ga ikke akkurat mindre interesse, sa daglig leder Kristin Waagen i Tingvollost til E24 da.

På delt andreplass i verdensmesterskapet kom den brune geitosten fra Stordalen gardsbruk i Tinn. Ifølge Rjukan Arbeiderblad har også de merket en økning i salget, og etterspørselen er langt større enn tilbudet.

– Jeg ønsker å ha kontrollen og beholde bakkekontakten, uttalte produsent Barbro Stordalen til avisen like etter kåringen.

Brunosten har tidligere fått stor medieoppmerksomhet for noe helt annet enn sølvmedaljen i oste-VM. Da den skulle markedsføres på Facebook i sommer ble den nemlig sensurert, trolig på grunn av beskrivelsen som inneholdt ordene «halvfeit» og «brun». Etter at annonsøren forklarte at ordene slettes ikke var brukt for å karakterisere en person, ble annonsen likevel godkjent til slutt.

Det har ikke lykkes Godt å få en kommentar fra Stordalen om salget av brunosten i dag.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?