Danske Noma er igjen verdens beste restaurant

28. april 2014Aktuelt
TILBAKE PÅ TOPP: Stjernerestauranten Noma i København hadde tittelen som verdens beste restaurant fra 2010-2012, men måtte vike ned på listen for den katalanske restauranten El Cellar De Can Roca i fjor. Navnet Noma står for «nordisk» og «mat». Foto: Johannes Jansson/VG
TILBAKE PÅ TOPP: Stjernerestauranten Noma i København hadde tittelen som verdens beste restaurant fra 2010-2012, men måtte vike ned på listen for den katalanske restauranten El Cellar De Can Roca i fjor. Navnet Noma står for «nordisk» og «mat». Foto: Johannes Jansson/VG

Restaurant Noma i København gjenerobret førsteplassen som verdens beste restaurant. Norske Maaemo er også med på listen. 

Mandag kveld ble det kunngjort at den danske restauranten Noma troner som den ubestridte kongen på verdens matscene da restaurantbransjens Oscar ble delt ut.

Den prestisjefylte listen over verdens beste restauranter ble presentert under et spektakulært show i London.The Worlds 50 Best Restaurants utarbeides årlig av Restaurant Magazine. En topplassering er kjent for å sørge for fullbookede bord i inn- og utland.

Noma-sjef Rene Redzepi kunne for fjerde gang juble for den gjeve tittelen som verdens beste restaurant, ifølge Restaurant Magazine. Foto: AP
Noma-sjef Rene Redzepi kunne for fjerde gang juble for den gjeve tittelen som verdens beste restaurant, ifølge Restaurant Magazine. Foto: AP

Det var knyttet stor spenning om fjorårets spanske prisvinner fikk beholde førsteplassen i år. Etter tre år dominans måtte Noma i fjor se seg slått av den spanske restauranten El Celler de Can Roca.

Tilbake på tronen

I år kunne den danske restauranten med to Michelin-stjerner og kjøkkensjef René Redzepi i spissen endelig ta tilbake restaurant-tronen. El Celler de Can Roca fikk andreplassen, mens italienske Osteria Francescana tok tredjeplassen.

Se hele listen nederst i saken!

VGs anmelder André Blomberg-Nygård har over 20 års erfaring i restaurant- og hotellbransjen, og er litt overrasket over at Noma fikk tilbake førsteplassen etter å ha mistet den i fjor.

- Det er uvanlig at en restaurant ikke klarer å holde på plassen sin. Noma har vel gjort noen grep i det siste. Her handler det om hele tiden å gjenoppfinne ved å bytte meny, endre lokaler eller lignende for å henge med, forklarer restaurantanmelderen til Godt og legger til:

- Samtidig var det ingen nye restauranter i nærheten å vippe El Celler de Can Roca av pinnen, så da måtte det være Noma hvis det skulle være noen.

Den danske stjernerestauranten er kjent for å bane vei for nordisk mat og sine moderne tolkninger av skandinaviske retter.

Dette er fjerde gang København-restauranten kan smykke seg med tittelen som verdens beste restaurant. Noma var den første restauranten etter den legendariske, spanske gourmetrestauranten El Bulli som har toppet listen tre ganger på rad fra 2006 til 2009. Den nå stengte restauranten har til sammen fått prisen fem ganger.

MODERNE NORDISK: Godt-redaksjonsmedlem spiste på Noma tidligere i vår. Dette er noe av maten på menyen. Foto: Privat
MODERNE NORDISK: Godt-redaksjonsmedlem spiste på Noma tidligere i vår. Dette er noe av maten på menyen. Foto: Privat

Norsk nykommer

Til sammen har Skandinavia hele fire plasser på topp 50-listen over verdens beste restauranter i 2014. I tillegg til Noma, fikk også svenske Fäviken, Restaurant Frantzen og danske Geranium en plass på den prestisjefylte listen.

- Det er kjempeartig at nordiske restauranter gjør et sprang med Noma tilbake på topp, men også at alle de andre restaurantene rykker frem, sier Blomberg-Nygård.

Ingen norske restauranter nådde helt opp blant de 50 beste restaurantene i verden, men på topp 100-listen finner vi Maaemo. Oslo-restauranten, som i år beholdt sine to stjerner i Michelinguiden, havnet på en 79. plass.

- For noen år siden var det helt utenkelig at vi var blant de femti beste. Vi er kanskje litt skuffet nå for at vi ikke er med på topp 50-listen, men vi bør være glade for at vi er blant de 100 beste, sier Blomberg-Nygård, som mener det handler om små marginer.

I alt 900 dommere fra hele verden er med på å kåre restaurantene som havner på listen, som ble utgitt for første gang i 2002 etter initiativ fra London-baserte Restaurant Magazine.

Jurymedlemmene består av journalister, kokker, restaurantører og andre som er fordelt på 26 regionale juryer.

Her er listen over verdens 50 beste restauranter:

1. Noma (Danmark)

2. El Celler De Can Roca (Spania)

3. Osteria Francescana (Italia)

4. Eleven Madison Park (USA)

5. Dinner by Heston Blumenthal (Storbritannia)

6. Mugaritz (Spania)

7. D.O.M. (Brasil)

8. Arzak (Spania)

9. Alinea (Chicago, USA)

10. The Ledbury (London, Storbritannia)

11. Mirazur (Frankrike)

12. Vendôme (Tyskland)

13. Nahm (Thailand)

14. Narisawa (Tokyo, Japan)

15. Central (Lima, Peru)

16. Steirereck (Østerrike)

17. Gaggan (Bangkok, Thailand)

18. Astrid y Gastön (Peru)

19. Fäviken (Sverige)

20. Pujol (Mexico)

21. Le Bernardin (New York, USA)

22. Vila Joya (Portugal)

23. Restaurant Frantzên (Stockholm, Sverige)

24. Amber (Hong Kong)

25. L’Arpêge (Frankrike)

26. Azurmendi (Spania)

27. Le Chateaubriand (Frankrike)

28. Acqua (Tyskland)

29. De Librije (Nederland)

30. Per Se (New York, USA)

31. L’Atelier Saint Germain De Joël Robuchon (Frankrike)

32. Attica (Melbourne, Australia)

33. Nihonryori RyuGin (Japan)

34. Asador Etxebarri (Spania)

35. Martín Berasategui (Spania)

36. Mani (Brasil)

37. Restaurant Andre (Singapore)

38. L’Astrance (Paris, Frankrike)

39. Piazza Duomo (Italia)

40. Daniel (New York, USA)

41. Quique Dacosta (Spania)

42. Geranium (København, Danmark)

43. Schloss Schauenstein (Sveits)

44. The French Laundry (USA)

45. Hof Van Cleve (Belgia)

46. Le Calandra (Italia)

47. The Fat Duck (Storbritannia)

48. The Test Kitchen (Sør-Afrika)

49. Coi (San Francisco, USA)

50. Waku Ghin (Singapore)

Publisert: 28.04.2014 kl. 22:26
Oppdatert: 01.06.2015 kl. 15:23


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?