Til hovedinnhold

Karbonadedeig, svinekjøttdeig og kyllingkjøttdeig: Dette bør du velge

8. januar 2018Aktuelt
KJØTTDEIG: I tillegg til kjøttdeig og karbonadedeig, finnes det andre varianter på markedet som svinekjøttdeig, kyllingkjøttdeig og lammekjøttdeig. Foto: Magnar Kirknes/VG
KJØTTDEIG: I tillegg til kjøttdeig og karbonadedeig, finnes det andre varianter på markedet som svinekjøttdeig, kyllingkjøttdeig og lammekjøttdeig. Foto: Magnar Kirknes/VG

Kjøttdeig er et rimelig utgangspunkt for mange retter, og nå finnes det flere sunnere alternativer. Men å velge riktig kjøttdeig er ikke alltid ett fett.

Vi har tidligere skrevet om hva som egentlig er forskjellen på kjøttdeig og karbonadedeig og hva du bør velge av disse to. Kjøttdeig eller karbonadedeig havner nemlig ofte i handlekurven når vi skal lage klassisk «norsk» taco eller lasagne, men nå finnes det også andre alternativer i butikkene som ikke er laget av storfekjøtt.

Ifølge Opplysningskontoret for kjøtt og egg inneholder vanlig kjøttdeig av storfe 14 prosent fett, mens magrere kjøttdeiger inneholder 8–10 prosent fett. Karbonadedeigen er blant de magreste i sortimentet og skal ha maksimum fem prosent fett.

– Vi ser at mange velger stadig mer karbonadedeig og bruker det til retter hvor det ikke merkes veldig lett at det er så magert, som på pizza, i taco og lasagne, sier Åse Kringlebotn, ernæringsfysiolog og matfaglig ansvarlig i Nortura.

– Det er smak og behag og behov. Barnefamilier velger kanskje kyllingkjøttdeig fordi barn som regel liker kyllingsmaken, som er mild.

Med eller uten salt

I dag kan du også velge og vrake mellom kjøttdeiger «med» og «uten» salt og vann. Hensikten med å tilsette salt og isvann er for å kjøle den ned under kverningen, samt sørge for bedre holdbarhet.

– Trenden er at man tar vekk salt og vann fra kjøttdeigene og lar folk tilsette selv. Dette avhenger selvfølgelig av hva du skal lage. Kjøttstrukturen bindes bedre med salt - det er enklere å forme kjøttkaker eller -boller med litt salt og vann i produktet. Skal du derimot bare hakke deigen i stekepannen, trenger du ikke mye salt og da er det irriterende med mye vann i pannen, sier Kringlebotn.

Kverner selv

Toppkokk Tom Victor Gausdal står blant annet bak Strand restaurant og foretrekker å kverne kjøttdeigen selv - også svinekjøttdeigen.

– Med svin som er kjøpt og kvernet selv, har du mer kontroll på hva det inneholder.

Selv lager han gjerne burger av svinekjøttdeig med en asiatisk vri.

– Faktisk fungerer det veldig bra å lage svineburger med kvernet kjøtt. Da krydrer jeg den med løk, hvitløk, chili og koriander.

Her tipser kokken om hvilken kjøttdeig som egner seg best til hva:

Karbonadedeig

– Karbonadedeig har mye av den samme smaken som vanlig kjøttdeig og fungerer til klassikere som kjøttkaker, karbonader, hamburger, lasagne og taco, sier Gausdal.

Et alternativ er også å blande kjøttdeig med karbonadedeig, eksempelvis hvis du skal lage en saftig burger.

Svinekjøttdeig

I tillegg til burger og asiatiske retter, passer svinekjøttdeig også når du skal lage skandinavisk tradisjonsmat.

– Kjøttdeig av svin egner seg til best til retter som medisterkaker - som gjerne er krydret med malt muskat og ingefær - eller frikadeller. Svinekjøttdeig smaker litt mindre og bør krydres, hvis ikke blir den fort pregløs, forklarer Gausdal.

Kyllingkjøttdeig

Deig av kylling varierer i fettprosent fra kun 2 prosent fett til opptil 9,5 prosent fett. Kyllingkjøttdeig har imidlertid høyere andel umettet fett enn storfefett, og er derfor vinneren i kjøttdeigkategorien ernæringsmessig, ifølge Kringlebotn.

Mesterkokk Tom Victor Gausdal har liten erfaring med kyllingkjøttdeig, men mener det egner seg til retter som stekes på høy varme.

– Kyllingkjøttdeig fungerer greit hvis du skal wokke.

Publisert: 08.01.2018 kl. 17:45
Oppdatert: 09.01.2018 kl. 09:09


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?