«Nudel-burger» er USAs nye mat-sensasjon

NUDELBURGER: Nyheten om "The Ramen Burger" har tatt USA med storm. FOTO: www.goramen.com
NUDELBURGER: Nyheten om "The Ramen Burger" har tatt USA med storm. FOTO: www.goramen.com
Olav Brekke Mathisen
Olav Brekke Mathisen

Kjendis-kokk blander det beste fra øst og vest i én rett: «The Ramen Burger™» er høstens heteste mattrend.

Ikke siden hypen om The Cronut tidligere i sommer har en matrett fått like mye oppmerksomhet. I løpet av kort tid har «»The Ramen Burger™» gått fra å være obskur student-fantasi til å bli en av matverdenens heteste superstjerner.

To dager etter at nudelburgeren debuterte på en lokal matfestival i Brooklyn i begynnelsen av august, var nudelburgeren allerede en hit på internett. To dager senere blir nudelburgeren introdusert for Good Morning Americas fem millioner TV-seere.

Kort fortalt består ramenburgeren av en saftig hamburger mellom to «brød» laget av pannestekte nudler, litt friske grønnsaker og en egenkomponert saus.

Bak oppstyret står en japansk-amerikansk nudel-entusiast ved navn Keizo Shimamoto.

BURGER-DADDY: Ramen Burgerens «far», Keizo Shimamoto poserer sammen med en ventende kunde. FOTO: www.goramen.com
BURGER-DADDY: Ramen Burgerens «far», Keizo Shimamoto poserer sammen med en ventende kunde. FOTO: www.goramen.com

Keizo driver blant annet nettstedet Goramen hvor han ikke legger skjul på sitt forhold til nudler: «Helt siden jeg var liten, mens hjernen min fremdeles lærte seg å lagre minner, har jeg elsket ramen», skriver Keizo på sine nettsider.

I USA og Japan brukes ordet ramen om en type nudel-supper. Utgangspunktet er kinesiske hvetenudler i en kjøtt- eller fiskebuljongsuppe med forskjellige grønnsaker. I Japan varierer ramen-oppskriftene fra by til by, og de forskjellige distriktene som Hokkaido og Kyushu har sin egne signatur-ramen.

På nettsidene beskriver han også sine visjoner om nudler som «nudel-drømmer».

«THE RAMEN BURGER»: Keizos nudelburger har tatt USA med storm. FOTO: www.goramen.com
«THE RAMEN BURGER»: Keizos nudelburger har tatt USA med storm. FOTO: www.goramen.com

– Jeg har tilbragt de siste fire årene i Japan for å følge min nudel-drøm. Jeg har alltid vært glad i burgere, men i Japan er det ikke så mange steder som har det, og etterhvert fikk jeg veldig lyst på en. Så fikk jeg en idé til hvordan man kan lage «hamburgerbrød» av stekte nudler, forteller Keizo i et intervju med nettstedet Stagebuddy under matfestivalen Smorgasburg i Brooklyn, New York.

Nudel-fantasten Keizo vet hva han prater om. Etter angivelig å ha spist seg gjennom alle ramen-restaurantene i Los Angeles og San Fransisco, tok han turen over havet til Japan for å fortsette måltidet.

Se Keizo fortelle om sin kjærlighet til nudler i videoen nedenfor!

Minidokumentaren «Ramen Dreams» hadde premiere på film og matfestivalen i New York i fjor. I videoen utbroderer Keizo sin kjærlighet til nudler.

Se minidokumentaren «Ramen Dreams» i videoen nedenfor!

Slagordet på Keizos nettsider lyder «Do you mind if I slurp?», med tydelige referanser til nudelspiseres slurpelyder. Ramenburgeren lages ifølge Keizo kun med ferske nudler, ikke den tørkede typen man finner i matbutikken.

En videofilm viser angivelig køen av nysgjerrige tilskuere foran Ramen Burgers stand på matfestivalen Smorgasburg i Brooklyn, New York. Til helgen debuterer nudelburgeren på USAs vestkyst, nærmere bestemt på det asiatiske matmarkedet Mittsuwa i Los Angeles.

NUDEL-BIT: Keizo Shimamotos «The Ramen Burger» er internetts heteste mat-sensasjon. FOTO: www.goramen.com
NUDEL-BIT: Keizo Shimamotos «The Ramen Burger» er internetts heteste mat-sensasjon. FOTO: www.goramen.com
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?