Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.

På Godt finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Godt skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Godt penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Godt, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Julegavetips: Dette er ønskelisten til Godt-redaksjonen

HARDE PAKKER: Få tips og inspirasjon til årets julegaver.
HARDE PAKKER: Få tips og inspirasjon til årets julegaver.
Foto: Produsentene
godt.no

Fra proffe stekepanner til kaffeskjeer som piffer opp hverdagen og lekkert servise. Her er det vi ønsker oss til jul i år.

Andre søndag i advent er allerede snart forbi og det er - sjokkerende nok - bare litt mer enn to uker igjen til julaften. Hvis du, som oss, begynner å få litt julegave-panikk, kan det være greit med en liten inspirasjonsliste.

Derfor har vi i Godt-redaksjonen samlet tre ønsker hver (pluss noen ekstra), som forhåpentligvis gjør gavejakten litt enklere de kommende ukene. Kanskje spesielt hvis du skal kjøpe til noen som er litt over gjennomsnittet interessert i mat.

Utstyr: Karbonstålpanne (helst fra de Buyer)

– Etter å ha fulgt litt med på hva som befinner seg i hjemmekjøkken hos proffe kokker har jeg lagt merke til at det er ett grytemerke som ofte går igjen, og det er franske de Buyer.

– Aller høyest på ønskelisten står en kobberkasserolle i perfekt allround-størrelse av typen Prima Matera, men nissen ser neppe fornuften i såpass dyre kokekar.

– Jeg trenger en ny stekepanne og har lyst til å forsøke meg på en variant i karbonstål, som visstnok bare skal bli bedre jo mer den brukes. Og uten teflonbelegg som etter kort tid flasser, og sannsynligvis heller ikke er spesielt sunt å få i seg.

Karbonstålpanne fra de Buyer

Spiselig: Spanske banderillas

– En tur til Spania står høyt på ønskelisten i år. Men enn så lenge er det en stund til vi igjen med god samvittighet kan sette føttene på den iberiske halvøy. Banderillas med pickles, noe så enkelt men så godt, det sender meg rett dit.

– Det er bare så synd at noe som i matbutikken der koster en slikk og ingenting, selges litt for dyrt her til lands. Derfor kommer det i år på ønskelisten, i håp om at julenissen kommer over et billigparti jeg kan nyte med god samvittighet når savnet blir for stort.

– Annen hermetikk, som kvalitets-ansjos, San Marzano-tomater, og god olivenolje som løfter hverdagsmåltidet, og som kan brukes langt inn i det nye året, er alltid gaver jeg blir glad for.

Smaken av Spania, 59 kroner

Vi elsker også selvsagt harde pakker under juletreet, under finner du lenke til matbøkene du kan gi bort til jul:

Servering: Vannkaraffel og ostehøvel

– Vi har en fiskeformet vannkaraffel hjemme, en såkalt «gurgle pot» som bryter isen i ethvert middagsselskap og får selv de trassigste treåringer til å le; den «gurgler» nemlig når man heller av den.

– Etter å ha tilbrakt et uendelig antall måltider hjemme det siste året, har jeg blitt fristet til å utvide karaffel-kolleksjonen med en ny artig figur, som denne frosken fra portugisiske Bordallo Pinheiro. Om ikke den gjør deg bittelitt glad, så vet ikke jeg!

Vannkaraffel fra Bordallo Pinheiro

– Jeg har også funnet ut at det er på tide at ostehøvelen, ikke lenger trenger være den styggeste gjenstanden på frokostbordet. En fin høvel, ja du må faktisk ta et lite dypdykk i mengden for å finne frem til juvelene, skal det ikke kimses av. Denne fra Skaugum, med samme skaft av kebony som matcher resten av arvebestikket, ønsker jeg meg.

Ostehøvel fra Skaugum

Utstyr: Kaffekvern og melkeskummer

Foto: Wilfa

– Jeg flytter over nyåret og har behov for både ny kaffemaskin og utstyr. Den integrerte kaffemaskinen på nåværende kjøkken kan jeg dessverre ikke ta med meg. For å fortsette gleden av aromatisk kaffe ønsker jeg meg derfor en kaffekvern, slik at jeg kan kverne kaffebønnene selv rett før brygging. I tillegg til god smak, er fordelen her at man også kan tilpasse bønnene etter ulike bryggemetoder.

Uniform kaffekvern fra Wilfa

Foto: Bodum

– Hjemmekontor har ført til betraktelig mindre penger brukt på kaffe latte på vei til jobb i år. Uansett hvordan det blir med kontorsituasjonen etter jul, er det ikke dumt å kunne lage sin egen latte eller cappucino hjemme innimellom. En elektrisk melkeskummer er også praktisk om du er sånn som meg som foretrekker varm melk i den svarte kaffen.

Bistro elektrisk melkeskummer fra Bodum

Spiselig: Restaurantbesøk

– Etter småbarn kom i hus her har blitt skikkelig luksus å gå ut og spise - med barnevakt vel og merke. Jeg blir derfor veldig glad for kvalitetstid med kjære og nære i kombinasjon med god mat og drikke. I disse dager er det også en fin anledning til å støtte en bransje som sliter, enten å besøke restaurantene som fortsatt holder åpent eller gi bort gavekort som kan brukes senere.

Servering: Flora-servise

Foto: RoyalDesign.no

– Jeg har tydeligvis kommet dit at jeg har begynt å samle på serviser. Dette kaffeserviset fra Royal Copenhagen har lenge stått på ønskelisten. De lekre tallerkenene og koppene er pynt i seg selv, og som vil glede i mange, mange år fremover. Serien kommer med forskjellige blomstermotiver, så her kan man sette sammen servise som man selv vil og dekke bordet som en blomstereng.

Flora kopp 27 cl med skål (stemorsblomst) fra Royal Copenhagen

Flora tallerken 22 cm (magnolia) fra Royal Copenhagen

Utstyr: Gode kniver og en kaffeskje

Foto: Morinoki/KollektedBy og Stian Korntved Ruud/Kneip

– Tegn på at man er voksen? Ønske seg brødkniv til jul. Men man skal ikke kimse av gode kniver, for matlagningen blir med ett en enklere affære faktisk. Og dessuten er gode kniver noe man kan ha nytte av daglig i mange, mange år.

Brødkniv fra japanske Morinoki hos KollektedBy.no.

– Du vet den plastskjeen til å måle kaffe, som man får med gratis på matbutikken? Å erstatte den med denne i messing fra det norske designstudioet Kneip, er en sånn liten ting som gjør hverdagen litt bedre. En fin, liten gave til kaffeelskeren.

Messingskje fra Kneip.no.

Spiselig: Et måltid

– Jeg ønsker meg gode, lange måltid med de jeg er glad i. I år har jeg, og mange med meg, sett for lite til venner og familie som bor langt unna. Derfor ønsker jeg meg gode måltider å glede meg til i året som kommer. Hjemme hos besteforeldre, mamma og pappa, tanter, onkler og venner.

Kanskje julegaven din til en god venn kan være en invitasjon til en middag hjemme hos deg en dato i 2021? Det er så fint å ha noe å glede seg til.

Foto: R+D Lab

Servering: Vinglass

– Jeg synes det er fint å ha en blanding av litt forskjellige typer glass, både bruktfunn, billigere varianter (som kan knuse uten at det gjør noe), og noen til penere bruk. Italienske R+D Lab i samarbeid med designeren Alice Gao står bak disse i lyst grønt glass, som jeg elsker.

Glass fra R+D Lab hos Matchesfashion.com

Gavekort:

Et lite bonustips - om du skal gi bort noe men ikke aner hva, så kan du gi et gavekort til en lokal mataktør som trenger din støtte nå. Oppsøk favorittrestauraten eller sjekk på nett om de har digitale løsninger. En god opplevelse på andre siden av denne mørke tiden, er aldri å forakte.

Givn.no kan også velge mellom en lang rekke spennende lokale matbedrifter og spisesteder.

En lang rekke restauranter har også laget sitt eget «merch» for å kunne spe på i kassa i år. Totebag fra The Vandelay, hettegenser fra Bula Bistro, eller munnbind fra Brutus. Kleint eller kult? Vi er ikke sikre, men du bidrar i hvert fall til en god sak.

Sjekk ut om din lokale favoritt har noe de tilbyr!

Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?