Første søskenpar på kokkelandslaget - inspirert av sin avdøde far

18. juni 2021Aktuelt
KONKURRANSEKOKKER: Martine (20) og Aron (24) er det første søskenparet som er med på de norske kokkelandslagene noensinne.
KONKURRANSEKOKKER: Martine (20) og Aron (24) er det første søskenparet som er med på de norske kokkelandslagene noensinne.
Foto: Silje-Lisette Tennøy
Silje-Lisette Tennøy
Silje-Lisette Tennøy
Journalist Godt.no

Tapet av faren gjorde at Martine og Aron Espeland ville satse på kokkeyrket. Nå er de første søskenpar som samtidig skal representere Norge i VM og OL.

Søsknene Espeland er like opptatt av å lage, spise og prate om mat, og det lå ikke til tilfeldighetene at det skulle bli sånn. De har nemlig vokst opp med familie som er bønder og foreldre som er kokker.

Da de var små skjedde det derimot noe som skulle bli veldig avgjørende for deres yrkesvalg. Faren deres døde av kreft.

– Det er jo gjerne sånn at dine foreldre er dine første forbilder, spesielt for vår del da faren vår gikk bort. Da ble det forsterket, sier Aron.

I tidlig alder hadde søskenparet fra Jæren småjobber på hotellet til tanten sin på Bryne, der moren og faren også hadde jobbet. Flere ganger etter farens død kom gjester bort og fortalte Aron og Martine at han hadde vært en dyktig kokk.

– Det er med på å trykke på noen knapper og få frem noen følelser du ikke visste du hadde. Det var folk som sa at de husket pinnekjøttet til faren vår og at det var helt sinnssykt godt. Det gjorde meg veldig stolt, og at jeg også ville gi den følelsen til folk - at de får lyst til å gråte fordi en Dronning Maud (en fromasjdessert journ. anm.) er helt fantastisk, forteller Aron, og utdyper:

– Hvis du først har tenkt at du har lyst til å gå denne veien, å bli kokk, så er slike ting med på å trygge deg i å ta det valget.

Konkurranse gir adrenalinkick

Aron er kokk på Oslo-klassikeren Brasserie France, mens Martine jobber på Restaurant Michaels i Oslo, for mange kjent fra dokusåpen «Alle elsker David».

Men begge startet opp som lærlinger på samme sted: Statholdergaarden. Det var her de først ble introdusert for konkurranser og interessen begynte å spire.

– Da fant vi folk som er likesinnede. Som er like nerd som oss selv, eller enda mer. Det blir liksom som landslaget, ei gryte med mange flinke folk, sier Aron.

– Og når du jobber med slike mennesker så tenker man fort «hvorfor er ikke jeg så god som dem»? Da prøver man å strekke seg for å komme på samme nivå eller over, utdyper Martine.

Siden de startet å satse, har målet vært å komme inn på kokkelandslaget. Nå har de begge fått det til, og er det første søskenparet som samtidig skal representere Norge i VM og OL. Aron som senior og Martine som junior.

Pappa som ledestjerne

Verken Aron eller Martine legger skjul på at faren fortsatt er den personen som virkelig motiverer dem til å gjøre en god innsats i kokkekonkurranser.

Plutselig, midt i samtalen, tar Martine opp mobilen og sier:

– Vi har alltid med et lite bilde. Sånn her, sier hun og åpner dekselet til mobilen sin og viser frem et bilde av faren.

– Det har vi med oss hele tiden. Vi vil liksom ha han med oss selv om han ikke er her.

SAVNET ETTER PAPPA: Martine og Aron Espeland har alltid faren sin, Tor Egil «Tåddi» Espeland, med seg i tankene, spesielt når de konkurrerer.
SAVNET ETTER PAPPA: Martine og Aron Espeland har alltid faren sin, Tor Egil «Tåddi» Espeland, med seg i tankene, spesielt når de konkurrerer.
Foto: Silje-Lisette Tennøy

– Føler dere at ved å drive med dette, så er en del av han fortsatt med dere?

– Ja, veldig. Vi prøver å gjøre han stolt, selv om han ikke er her, sier Martine.

– Det er viktig for dere å gjøre han stolt?

– Ja. Vi som konkurrerer graver kanskje dypere for å hente inspirasjon. Når ting ikke er så kult, så ser jeg opp til himmelen og har lyst til å gønne litt på, sier Aron.

Hjelper hverandre

Aron har allerede fått til flere bragder hittil i sin karriere, blant annet sølv i årets unge kokk i 2019 og OL-gull med seniorlandslaget i 2020. Mens Martine bare er i oppstartsfasen og for første gang skal delta i en offisiell kokkekonkurranse.

Selv om søskenparet kan se på hverandre som konkurrenter, gjør de ikke det. Istedenfor hjelper de hverandre med å bli bedre.

– Det er mer han som gir meg tips, vil jeg si, forteller Martine.

– Det er jo mer naturlig også, fordi jeg har mer fartstid i bransjen og er mer vant til den konkurransehverdagen. Mye av erfaringene jeg har gjort, enten det er mat-relatert eller ikke… det er jo alltid hyggelig å nevne det. Sånn at hun stiller mer forberedt til å ta de valgene som må tas, utdyper Aron.

Han legger likevel ikke skjul på at også han har nytte av søsteren sin kunnskap.

– Hun veldig flink med det søte. Hvis jeg står fast på desserter jeg skal lage, så spør jeg ofte henne om hjelp - om hun har en oppskrift, eller hva hun tenker jeg bør gjøre. Jeg skal jo lage en dessert til VM i høst, da stiller jeg individuelt og ikke med landslaget, og da sparrer jeg gjerne med Martine.

SPILLER PÅ LAG: Søskenparet ser ikke på hverandre som konkurrenter. De hjelper hverandre for å bli bedre kokker.
SPILLER PÅ LAG: Søskenparet ser ikke på hverandre som konkurrenter. De hjelper hverandre for å bli bedre kokker.
Foto: Silje-Lisette Tennøy

Øver 10–14 timer seks dager i uken

Kokkene som ble valgt ut til landslagene i år, er valgt ut for en fire-års periode og forbereder seg til VM i 2022 og OL i 2024. Men før den tid skal Martine delta i konkurransen «Årets kokk» i oktober 2021, og Aron skal være team-medlem i Bocuse d’Or i september og delta i VM i oktober.

– Hva ønsker dere å oppnå? Har dere et mål ?

– Vinne årets kokk med Filip August Bendi... Så vinne VM og OL med kokkelandslaget. Det er det som er målet nå - og selvfølgelig gjøre det jeg kan for å bli en bedre kokk, sier Martine, mens broren utdyper:

– Det er jo klart at vi har jo ikke lyst til å bruke så mye tid på noe og ikke ville sikte på pallen, og gjerne toppen da. Mitt mål er topp tre i VM, men drømmen er jo å bli verdensmester, ydmyk som jeg er...

Før konkurransene denne høsten går det med mange tusen timer til øving.

– Det er gjerne ti til fjorten timer, seks dager i uken, i åtte måneder - fra februar til oktober. Vi skal jo lage noe ingen andre har sett. Det skal liksom være en wow-opplevelse - «hvordan fikk de til dette?» sier Aron.

Det er mye hemmelighold som må til for å sikre denne unike mat-opplevelse, og søskenparet ønsker derfor ikke å avsløre hvordan de ligger an med oppgavene sine. Ifølge Aron skyldes det konkurranse kokkene imellom.

Prøver folk å stjele ideer?

– Nei, men hvis Aron kommer på en idé og andre ser det, så kan man bygge videre, fordi da har de fått et grunnlag, forteller Martine, før broren utdyper:

Hvis man finner noen nye greier, så burde man holde det for seg selv helt til du kan presentere det som din greie. Istedenfor at det kommer fem andre med helt samme idé. Da mister man den wow-faktoren.

De begge er enige om at disse spekulasjonene og hemmeligholdet også gjør konkurransene artigere.

– Føler dere at dere går glipp av noe når dere satser sånn som dere gjør?

– Ja. Jeg har jo ikke all verdens tid til å være med venner eller dra ut, merker jeg. Nå som jeg skal være med i konkurransen Årets kokk, som hjelperen eller commisen til Filip, da er det et halvt år jeg kun er med han og øver, øver og øver. Da prioriterer jeg ikke vennene mine på samme måte, og det har jeg sagt til dem også, sier Martine, før Aron tar over ordet:

– Du bruker nesten all din kapasitet på å lage det perfekte måltidet som 14 mann skal bedømme. Og gulroten er så sinnssykt stor hvis du vinner den konkurransen, at man gjerne vil øve en gang ekstra og dermed ikke har tid til å dra på Lekteren å drikke litt for mye aperol med kompiser, for da er man ikke sharp dagen etterpå. I tillegg er det mye hyggeligere å drikke masse aperol hvis man er norgesmester, sier Aron med glimt i øyet.

Publisert: 18.06.2021 kl. 13:24
Oppdatert: 30.06.2021 kl. 11:29


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?