Startet med å lage julegodt: I fjor solgte familien 2,3 tonn fudge

13. april 2022Aktuelt
FAMILIEBEDRIFT: Henry, barna Sol, Leo, Era og mamma Ida har skapt et lite eventyr av en bedrift på hjemmebane.
FAMILIEBEDRIFT: Henry, barna Sol, Leo, Era og mamma Ida har skapt et lite eventyr av en bedrift på hjemmebane.
Foto: Tjodunn Dyrnes

Egentlig skulle de bygge pølsemakeri i hagen, men eldstedatteren Sol fikk en idé som nå brødfør hele familien på Notodden.

Egentlig var hun utdannet hjelpepleier, og det var det trebarnsmamma Ida Jæger jobbet som da hun møtte kjærligheten i tømrer Henry Enerstad. Han på sin side hadde fulgt matdrømmene sine, forlatt tømreryrket og startet opp en cateringbusiness hvor han serverte helstekte griser og egenproduserte pølser. Det tok ikke lang tid før også kjæresten Ida ble involvert i businessen.

– Det ble mye helgejobbing, så det var ikke helt optimalt for en barnefamilie, forteller Ida.

Men kjærestene tenkte likevel å satse videre på sitt nå felles cateringfirma. Sånn skulle det ikke bli.

For tre år siden bestemte Idas eldste datter Sol, som i dag er 17, seg for at hun ville lage fudge til jul. Som sagt så gjort. En enkel oppskrift ble funnet frem og deilige dufter spredte seg snart fra familiens kjøkken og rundt i huset. Fudgen skulle være familiens julegodteri, men det tok ikke lang tid før hele porsjonen var oppspist, lenge før julaften.

– Det var ikke helt etter planen, innrømmer Sol, men populariteten til godteriet ga dem en genial idé.

Fudge var en suksess i familien, både store og små elsket den. Hva med å droppe gris og pølser og lage fudge i stedet?

STARTET I DET SMÅ: Sol lagde fudge til familien til jul for tre år siden. Nå bidrar hele gjengen i produksjonen av godsakene som sendes landet rundt.
STARTET I DET SMÅ: Sol lagde fudge til familien til jul for tre år siden. Nå bidrar hele gjengen i produksjonen av godsakene som sendes landet rundt.
Foto: Tjodunn Dyrnes

Starten på fudgeeventyret

Etter litt spekulering og research bestemte de voksne seg for å satse. Selv om man kan kjøpe industri-laget fudge i smågodthyllene, fantes det så vidt de kunne finne ut, ingen som lagde fersk fudge i Norge.

Ida hadde én betingelse som måtte oppfylles før hun var 100 prosent med på prosjektet. For at fudgen ikke skulle brenne seg, måtte de investere i en kjele som kunne røre selv. Det fikk hun, og firmaet Smaken av lykke ble en realitet.

Utleieleiligheten i familiehjemmet ble rigget som fudgekjøkken, råvarer og innpakkingspapir og esker ble kjøpt inn, og snart hadde familien lagd sine aller første partier med fudge.

– Det ble ikke akkurat mindre reising sånn i starten, innrømmer hun med et skjevt smil.

– I ukedagene lagde vi fudge og i helgene reiste vi rundt på markeder. Hele året, sånn cirka hver helg. Ungene var med og vi hadde en campingbil som vi kjørte rundt i. Det var gøy og intenst, og fudgesalget gikk bra, forteller Ida.

SELVRØRENDE: Ida Jæger gjør klar en ny batch med fudge. At bollen rører selv er en stor fordel, for skal du lage fudge må det røres mye.
SELVRØRENDE: Ida Jæger gjør klar en ny batch med fudge. At bollen rører selv er en stor fordel, for skal du lage fudge må det røres mye.

Selv om fudgefamilien fungerte bra sammen i sin omflakkende tilværelse, tenkte Ida det måtte være en enklere måte å drive salget på.

Høsten 2019, halvåret før pandemien slo til, bestemte de seg for å prøve og etablere en nettbutikk. Ida skulle stå for markedsføringen i sosiale medier.

– Jeg var ikke akkurat noen proff på området, hverken markedsføring eller sosiale medier, ler hun.

– Og jeg syntes det var litt krevende å skulle være meg selv og selge produktene våre.

Men så fikk familien en strålende idé.

Selv om de var seg selv i videoer og på bilder, skapte hver og en sitt eget alter ego, som de bruker i markedsføringen.

Ida tok navnet «Damen Jæger» eller «Soverein Ruler of the Fudge Empire» som hun heter på LinkedIn (et sosialt nettverk som brukes i karrieresammenheng). Henry ble den «Høye mørke», mens barna tok navnene «Førstefødte fudgeassistent» (Sol), «Unge Hr. Jæger» (Leo) og «Lil Prince» (Era).

KALLENAVN : Hver og en i familien har skapt sitt eget alter ego som de bruker på T-skjorter og i markedføring av fudgen.
KALLENAVN : Hver og en i familien har skapt sitt eget alter ego som de bruker på T-skjorter og i markedføring av fudgen.
Foto: Tjodunn Dyrnes

Flaks under pandemien

Markedsføringsplanen fungerte. Stadig flere bestillinger tikket inn i fudge-familiens nettbutikk. Så kom coronaen til landet i februar 2020.

– Og da var vi allerede etablerte med en nettbutikk som bare gikk bedre og bedre. Vi lå foran i løypa, mens andre som frem til da hadde satset på direktesalg i butikker og på markeder, nå ønsket å starte nettbutikk. Heldig timing, sier Ida.

Ingen kunne forutse pandemien, så familien bak Smaken av lykke hadde rett og slett flaks. Så mens mange slet med etableringer og Brønnøysund-papirer, jobbet fudge-familien jevnt og trutt videre med å teste nye smaker og oppskrifter. Blant annet den vakre regnbuefudgen.

– Vi fikk en forespørsel fra en butikk i Drammen som spurte om det var mulig å lage regnbuefudge, for de skulle ha noen spesielle arrangementer under Pride, forteller Ida, som innrømmer at hun var aldri så lite skeptisk i starten.

FARGERIK FUDGE: Regnebue-varianten er en av familiens bestselgere.
FARGERIK FUDGE: Regnebue-varianten er en av familiens bestselgere.
Foto: Tjodunn Dyrnes

– Jeg tenkte det ville bli vanskelig å lage fudge med seks ulike farger, men vi fikk det til og det har vi ikke angret på. Den har blitt en av bestselgerne våre, sier Ida.

– Hva smaker regnbuefudge?

– Visste du at regnbuefudge lukter som enhjørning, sier hun med et lurt smil.

– Så hvis du kjenner igjen lukten, så vet du at en enhjørning er i området?

– Mamma, har du fortalt om prosjektet ditt? bryter sønnen Leo (16) aka «Unge Hr. Jæger» inn.

Han forteller at denne måneden går nemlig halvparten av det fudgefamlien tjener på nettopp regnbuefudgen, til barn i Ukraina.

Får forslag på sosiale medier

Når det skal lages nye fudgesmaker spør gjerne Ida følgerne på Instagram og Facebook om forslag. Også årets påskesmak ble bestemt av flertallet der.

– Selv liker jeg friske, fruktige smaker, mens Henry liker lakris og sjokolade. Alle liker salt lakris.

– Har dere bommet på smak noen gang?

– Hehehe. Jeg laget salt karamell uten salt. Og når det gjelder en smak som ikke akkurat slo an ... Så må jeg nok si «rom rosin», sier Ida. Hun forteller at en smak som de enda ikke har fått helt dreisen på er bringebær, men de jobber med saken.

Etter hvert som forretningen har tatt seg opp, har familien flyttet produksjonen fra kjelleren og ut i et lite hus de har bygd nettopp til dette formålet i hagen. I fjor solgte de utrolige 2,3 tonn fugde som ble sendt fra Notodden og til hele landet. Også Svalbard har fått fudge-pakker fra fugde-familien.

En dag fikk Ida nesten sjokk når hun om morgenen sjekket bestillingene som var kommet inn. Over natten hadde det nemlig tikket det inn en bestilling på 600 fudgebarer.

– Jeg tenkte, stakkars mann. Her har det nok gått litt fort i svingene og han har slått inn en null eller to for mye, forteller Ida, som ringte kunden opp for å oppklare feilen.

– Utrolig nok viste det seg å stemme. En stor bedrift i Telemark ønsket å fokusere på lokal, kortreist og norsk da de skulle ha et svært arrangement for folk fra hele Europa. Det varmer, sier en rørt fudgemaker.

UTVALG: En type fudge er blitt til mange typer fudge etter hvert som kundegruppen har vokst.
UTVALG: En type fudge er blitt til mange typer fudge etter hvert som kundegruppen har vokst.
Foto: Tjodunn Dyrnes

Alle hjelper til

Alle familiemedlemmene hjelper til i fudgeprosessen fra produksjon til utsendelsene er klare. De to voksne er fast ansatte, mens ungene er med på timebasis etter behov. Og mens Leo gjerne gjør en økt rett etter skolen, foretrekker de to andre søsknene Sol og Era å slappe litt av før de tar turen ut til det lille huset i hagen.

– Men alt er ikke bare rosenrødt bestandig, innrømmer både Ida, Sol og Leo.

– Vi krangler som vanlige familier, men vi blir venner igjen ganske fort.

I den lille familiebedriften liker de å sette sitt personlige preg på både produkter og forsendelser. De skriver små, hyggelige lapper til alle som bestiller fudge, enten bestillingen er liten eller stor. Pakkene med fudge blir sendt i posten, men noen ganger rykker de også ut personlig.

– En dame bestilte litt fudge til en venninne som gikk gjennom et samlivsbrudd. Hun ba pent om at den måtte leveres raskt, for venninnen trengte en oppmuntring snarest, forteller Ida.

Damen med samlivsbrudd bodde ikke så veldig langt unna, så i stedet for å sende fudgen i posten, noe som ville tatt flere dager, tok Ida bilen og leverte selv krise-fudgen i postkassen til damen med en oppmuntrende melding.

Og det er nettopp sånne ting som gjør at Smaken av Lykke ble nominert som en av ti bedrifter som er «Triveligst i Telemark». Selv mener den blide fudgemakeren at det er en vinn-vinn-situasjon.

– Jeg blir jo også lykkelig av å gjøre andre glade!

Publisert: 13.04.2022 kl. 13:16
Oppdatert: 16.04.2022 kl. 12:03


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?