Årets kokk 2021: Filip August Bendi tok gull

19. oktober 2021Aktuelt
JUBEL: Coach Øyvind Bøe Dalelv (til venstre) og Filip August Bendi feirer gullet.
JUBEL: Coach Øyvind Bøe Dalelv (til venstre) og Filip August Bendi feirer gullet.
Foto: Live Austgard, VG

Filip August Bendi vant Årets Kokk 2021. Sølv gikk til Håkon Solbakk, og bronse til Runa Ailin Kvendseth.

Fem kokker og deres team konkurrerte tirsdag på Vulkan Arena i Oslo om den gjeve tittelen Årets kokk. Vinneren blir Norges kandidat til Bocuse d’Or først i EM i 2022, hvor de får muligheten til å kvalifisere seg til Lyon i 2023 – til det som er verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse.

Vinneren av Årets Kokk 2021 er Filip August Bendi, som hoppet av glede da navnet hans ble ropt opp.

På spørsmål om hvordan gullvinneren har det, svarer han:

– Euforisk! Herregud, jeg var nervøs. Spesielt etter at vi fikk beste identitet og commis, så tenkte jeg at nå ryker det.

FORNØYD: Filip August Bendi stakk av med seieren under Årets Kokk 2021.
FORNØYD: Filip August Bendi stakk av med seieren under Årets Kokk 2021.
Foto: Live Austgard, VG

Blant dommerne i årets konkurranse var Christian André Pettersen, som nylig kjempet seg til sin andre tredjeplass i Bocuse d’Or i Lyon, altså verdensmesterskapet i kokkekunst.

– Det var en fantastisk prestasjon, og han er nok veldig lettet nå, sier Pettersen som tenker at Bendis erfaring nok kom godt med.

Det var tredje gang 32-åringen deltar i konkurrasen.

– Han har et langt løp foran seg, men også en utrolig flott reise, sier Pettersen om hva vinneren har i vente nå.

Ti år siden sist

Sølv gikk til Håkon Solbakk.

– Det har vært et fantastisk nivå, og det har vært veldig jevnt, sa dommer Kari Innerå i det hun delte ut prisen til Solbakk.

SØLV: En smilende Håkon Solbakk på pallen (tredje fra høyre). Helt til høyre skimtes Christian André Pettersen, som tok bronse i Bocuse d’Or for bare noen uker siden.
SØLV: En smilende Håkon Solbakk på pallen (tredje fra høyre). Helt til høyre skimtes Christian André Pettersen, som tok bronse i Bocuse d’Or for bare noen uker siden.
Foto: Live Austgard, VG

Bronseplassen gikk til Runa Ailin Kvendseth, som jublet - og gråt - av glede da hun ble ropt opp.

– Jeg hadde virkelig ikke trodd det. Spesielt da jeg fikk bærekraftsprisen, så tenkte jeg at ja, ja, da fikk jeg i hvertfall den. Så når de ropte opp navnet mitt, så trodde jeg at jeg hadde falt ned fra himmelen, sier Kvendseth, som fikk spesielt mange gratulasjoner i etterkant av utdelingen.

JUBELSCENER: God stemning da Runa Ailin Kvendseth fikk bronse.
JUBELSCENER: God stemning da Runa Ailin Kvendseth fikk bronse.
Foto: Live Austgard, VG

En av dem som var ekstra fornøyde med bronseplassen, var dommer Kari Innerå.

– Som tidligere konkurransekokk synes jeg det var spesielt artig. Det har gått ti år siden sist vi hadde en kvinnelig kokk med i konkurransen. For 12 år siden var jeg med, og da stod jeg der Runa står i dag, på bronseplassen, forteller Innerå.

De som kjempet om tittelen var Aleksander Løkkeberg Vartdal, Runa Ailin Kvendseth, Filip August Bendi, Håkon Solbakk og Marius Dragsten Kjeldsrud - les lengre presentasjon nederst i saken.

Flere priser delt ut

Først på kvelden ble prisen for Årets unge kokk delt ut, og den gikk til Andrea Svendsen (24) som til daglig jobber ved Bula Neobistro i Trondheim. Årets unge commis gikk til Melina Wang Brekke.

Prisen for beste geografiske identitet gikk til Filip August Bendi. Årets commis ble Martine Espeland, også for Team Bendi.

Bærekraftsprisen gikk til Runa Ailin Kvendseth.

KOKKENE: Aleksander Løkkeberg Vartdal (fra venstre), Runa Ailin Kvendseth, Filip August Bendi, Håkon Solbakk og Marius Dragsten Kjelsrud kjempet om å bli Årets Kokk.
KOKKENE: Aleksander Løkkeberg Vartdal (fra venstre), Runa Ailin Kvendseth, Filip August Bendi, Håkon Solbakk og Marius Dragsten Kjelsrud kjempet om å bli Årets Kokk.
Foto: Jonas Haarr Friestad

De fem erfarne konkurransekokkene hadde en hel piggvar, sjøkreps, sankede varer fra havbunn og kyst, norske epler, sellerirot, sjalottløk og meierismør som obligatoriske råvarer i fatoppgaven.

I tallerkenoppgaven skulle det være en trio av høstgrønnsaker, mangfold av sankede varer fra skog og mark og fløte, som skal kombineres med Hovelsrudkylling.

Kjente dommere

En paraderekke av kjente norske kokkefjes var på dommerlisten; Bent Stiansen, Eyvind Hellstrøm, Ørjan Johannesen, Gunnar Hvarnes, Lars Erik Underthun, Kari Innerå, Christian André Pettersen og Geir Skeie. Ronni Mortensen og Serge Vieira er gjestedommere.

President for Bocuse Norge er Sven Erik Renaa mens Tom Victor Gausdal er faglig leder.

Dette er teamene som konkurrerer

«Team ALV»

Fatet til Aleksander Løkkeberg Vartdal.
Fatet til Aleksander Løkkeberg Vartdal.
Foto: Stian Broch

Aleksander Løkkeberg Vartdal (26) begynte som lærling på Statholdergaarden, har vært kokk og kjøkkensjef på Happolati og jobber nå som soussjef på Centropa. Han har erfaring fra Det Norske Kokkelandslaget junior, og ble i 2019 historiens første vinner av Årets unge kokk. Hans commis er Ingrid Gleditsch og coach er Stian Gregersen.

«Team Runa»

Fatet til Runa Ailin Kvendseth.
Fatet til Runa Ailin Kvendseth.
Foto: Tom Haga

Runa Ailin Kvendseth (23) hadde læretiden på Statholdergaarden og har siden også jobbet ved Speilsalen i Trondheim. I dag jobber hun som kokk ved Renaa i Stavanger.

Som konkurransekokk har hun vunnet NM for lærlinger to ganger, og sølv i NM i kokkekunst 2017. Hun var på Det Norske Kokkelandslaget junior da de tok bronse i VM 2018, og hun var også commisen til Håvard Werkland i Årets kokk 2019. Hennes commis er Petter Harbo Soma og coach er Tony Martin, kjøkkensjef på Bellies i Stavanger.

«Team Bendi»

Fatet til Filip August Bendi.
Fatet til Filip August Bendi.
Foto: Tom Haga

Filip August Bendi (32) jobber som kreativ utvikler for Thon Hotels, med base på Hotel Bristol. Han gikk læretiden på Tango i Stavanger, og har jobbet på anerkjente restauranter i København, Stockholm og New York. I 2015 begynte han som kjøkkensjef for NB Sørensen Annen Etage i Stavanger. Han var med i NM for lærlinger i 2007 og 2008, og har deltatt i Bocuse d’Or som commisen til Gunnar Hvarnes i 2010 og 2011. Han ble medlem av kokkelandslaget i 2015, deltok i NM i 2018, og var kandidat i Årets kokk i 2017 og 2019.

Hans commis er Martine Espeland og coach er Øyvind Bøe Dalelv.

«Team Solbakk»

Fatet til Håkon Solbakk.
Fatet til Håkon Solbakk.
Foto: Fredrik Ringe

Håkon Solbakk (29) jobber i dag som kjøkkensjef på Speilsalen i Trondheim. Tidligere har han jobbet som kjøkkensjef på Nordøst og som soussjef, kokk og lærling på Riva Niedelven. Han har vært medlem av kokkelandslaget i seks år, og deltok i Årets kokk som commis for Adrian Løvold i 2013, og som coach for Øyvind Bøe Dalelv i 2019. Hans commis er Eli Anne Sundset og coach er kjøkkensjef på Speilsalen, Christopher W. Davidsen

«Team MDK»

Fatet til Marius Dragsten Kjelsrud.
Fatet til Marius Dragsten Kjelsrud.
Foto: Fredrik Ringe

Marius Dragsten Kjelsrud (27) er til daglig kjøkkensjef ved Spiseriet Stavanger konserthus. Han hadde læretiden ved Credo, før han fikk jobb på Bagatelle. Han har siden jobbet ved flere internasjonale restauranter som Madam Woo på New Zealand og på Studio, Søllerød Kro og Kong Hans Kælder i Danmark. Han deltok på Årets kokk i 2019 hvor han vant bærekraftsprisen, og har vært med i tre NM i kokkekunst, med sølv som beste plassering. Hans commis er Sara Aarsland og coach er Jan-Erik Hauge.

Kokketalenter

I tillegg har Andrea Svendsen (24) konkurrert mot 22 år gamle Siriyaporn «Mymint» Rithisirikrerg om å bli Årets Unge kokk. Svendsen jobber som kokk ved Bula Neobistro i Trondheim. Rithisirikrerg er kokk på Thon Hotel Lofoten.

Dommerne i Årets Unge kokk er Frida Ronge, Hanne Ruthgerson, Mikael Svensson, Nicolai Lundsgaard og Espen Ramnestedt.

DIREKTE: Kårer årets kokk

Publisert: 19.10.2021 kl. 19:50
Oppdatert: 19.10.2021 kl. 22:08


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?