Lager gelato med smak av tørrfisk og øl

ORIGINALT: Har du alltid drømt om en iskremkombinasjon av vanilje og tørrfisk, kan du prøve det om bord på Hurtigruten. Foto: Rune Hornnes/Hurtigruten
ORIGINALT: Har du alltid drømt om en iskremkombinasjon av vanilje og tørrfisk, kan du prøve det om bord på Hurtigruten. Foto: Rune Hornnes/Hurtigruten
Toini Thanem

Er du lei av den klassiske vaniljeisen, kan den lille iskremprodusenten i Svolvær være løsningen. 

Iskremutvalget i både Norge og resten av verden slutter aldri å vokse, ei heller å overraske.

For en liten stund siden skrev vi om Hennig-Olsen som lanserte Norges første kalorifrie is, knappe fire måneder etter at de også forvandlet julebrusen til en saftis. I fjor slo dessuten en dansk isprodusent seg sammen med et bryggeri for å lansere en is laget av øl.

Du trenger imidlertid ikke å hoppe på danskebåten for å nyte fløteis med ølsmak. På Hurtigruten finner du nemlig både dette, og is med smak av tørrfisk. Isen er det den lokale produsenten Arktis Gelato som lager.

Tørrfisk-gelatoen lages ved at de koker opp en base med ekte tørrfisk, før de blander den med resten av ingrediensene i ismaskinen.

Mat- og drikkedirektør i Hurtigruten, Freddy Storaker Bruu, forteller til Godt at det hele startet da skipene skulle pusses opp for noen år siden.

– Da bestemte vi oss for å lage en isbar om bord. Og i stedet for å kjøpe inn industriell is fremstilt på Gjelleråsen eller i Kristiansand, lette vi etter en lokal produsent. Det var da vi fant disse fantastiske folkene i Arktis Gelato, sier han.

Sammen med den lille iskremprodusenten i Svolvær utviklet dermed Hurtigruten en spesiell serie med issmaker. Deriblant ølisen – fløteis med smak av Lofot-pils – og vaniljeisen med tørrfisksmak.

Artikkelen fortsetter under bildet.

UTVALGET: I Hurtigrutens isbar finner du blant annet brunost, Lofot-pils, rabarbra og tørrfisk på smaksmenyen. Sistnevnte er nederst i høyre hjørne. Foto: Rune Hornnes/Hurtigruten
UTVALGET: I Hurtigrutens isbar finner du blant annet brunost, Lofot-pils, rabarbra og tørrfisk på smaksmenyen. Sistnevnte er nederst i høyre hjørne. Foto: Rune Hornnes/Hurtigruten

Daglig leder i Arktis Gelato, Cato Stubberud, forteller til Godt at ideen om disse ukonvensjonelle iskremsmakene kom etter ønsket om spesifikke nordnorske produkter.

– Du finner jo ikke noe mer nordnorsk enn tørrfisk! Så vi testet litt, og det fungerte bra, så da kjørte vi på. Vi forventet ikke at det skulle bli en hit, men den har solgt langt mer enn vi hadde trodd, sier han.

I tillegg til tørrfisk- og Lofot pils-isen, som er eksklusive for Hurtigruten, produserer Arktis Gelato også en rekke andre iskremsmaker, som brunost, multer og mer «tradisjonelle» varianter.

Bruu i Hurtigruten forteller at isbaren nå er blitt et av de mest populære stedene på skipet.

– Det aller viktigste med lokalmat er å formidle historien. Når vi kan fortelle at dette er laget noen få hundre meter fra der vi legger til kai i Svolvær, og utelukkende av naturlige råvarer, blir folk grepet. Vi er stolt av det, og har bare fått positive tilbakemeldinger, sier han.

– Er det mange som tør å smake på tørrfiskisen?

– Veldig mange! Når man kommer tilbake vil man kanskje heller ha en av de andre iskremsmakene, men det er viktig å utfordre seg selv. Så kan man heller kose seg med andre iser etterpå, ler Bruu.

Dersom tørrfisk og pils ikke er originalt nok for deg i jakten på din nye iskremfavoritt, kan det være verdt å nevne at resten av verden også har noen ganske unike varianter.

For et år siden åpnet dumpling-restauranten Lucky Pickle Dumpling Co. i New York. Her finner du blant annet iskrem med sylteagurk på menyen, ifølge Elite Daily. Sylteagurkisen har mottatt svært positive tilbakemeldinger på sosiale medier, fra kunder som hyller den grønne fløteisen.

Ble du fascinert av tørrfiskisen, kan kanskje også Ben & Bill's iskrem med hummersmak være noe for deg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KULLSVART: I fjor kjørte 7/Eleven på med en kokos-is som inneholdt kull. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
KULLSVART: I fjor kjørte 7/Eleven på med en kokos-is som inneholdt kull. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

I Fallkirk i Skottland kan du finne noe så spesielt som majones-is. Ifølge Washington Post er den skotske iskrembutikken Ice dessuten kjent for andre merkelige smaker, som Monster energidrikk og cider.

I fjor lanserte for øvrig 7/Eleven en – bokstavelig talt – kullsvart kokosis i en begrenset periode her i Norge. Dessertkokk Vibeke Thomassen omtalte smaken som frisk og god, men at det var unødvendig med den svarte fargen.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?