Til hovedinnhold

Her er maten som gjør deg smartere

2. september 2013Aktuelt
HJERNEMAT: Hjernens funksjon og humør påvirkes i stor grad av hva vi spiser. Foto: NTB Scanpix
HJERNEMAT: Hjernens funksjon og humør påvirkes i stor grad av hva vi spiser. Foto: NTB Scanpix
Hanne Kreutz-Hansen
Hanne Kreutz-Hansen

Du er så smart som det du spiser; spis en nøtt for konsentrasjonen, litt bær for hukommelsen og et eple for lykken. 

Du er hva du spiser, det gjelder også for hjernen.

- Det er ganske logisk. Hjernen styrer tross alt tanker, hukommelse og alle kroppslige prosesser, sier Solveig Haga Staurland, ernæringsfysiolog med master i helse og ernæring og BA i biokjemi ved NTNU.

Riktig mat kan bremse hjernens forfall. Feil mat kan skade den.

- Sunt kosthold kan beskytte hjernen mot skader som skjer når oksygen og flerumettede fettsyrer reagerer og skader hjernens byggeklosser, sier professor i ernæring Christian A. Drevon, ved Universitetet i Oslo.

Foto: Simen Grytøyr/VG
Foto: Simen Grytøyr/VG

Prosessen kan forsinkes ved å spise for eksempel antioksidanter som finnes i blant annet bær, frukt og grønnsaker.

- Denne kosten kan antagelig bedre våre kognitive evner, slik at vi kan tenke og løse problemer bedre, sier Drevon.

Nå kommer stadig nye studier som peker på den gunstige effekten valnøtter, fisk og andre matvarer har på vår hjerne, hukommelse og evne til å utføre krevende oppgaver.

Frukt og grønt kan faktisk gjøre deg lykkeligere. Da må du ikke nøye deg med fem om dagen, men spise sju, ifølge ny forskning fra University of Warwick og Dartmouth College.

En undersøkelse av 80 000 briters spisevaner, viser at graden av trivsel og glede øker med inntaket av frukt og grønt. Sju porsjoner a 80 gram var den daglige dosen som ga makseffekt for trivselen.

- Vi er usikre på om du kan spise deg frisk, men du kan i alle fall spise slik at du unngår å bli syk. Det gjelder også vår mentale helse, sier Alfred Halstensen, professor ved institutt for indremedisin i Bergen og leder av et program for ernæringsforskning som blant annet ser på matens effekt på hjernen.

Bare 46 prosent av oss klarer å spise så sunt som vi ønsker, viser Helsedirektoratets ferske undersøkelse om nordmenns kosthold. Folk skylder på at de har for liten tid og ikke er flinke nok til å planlegge. Andre lager mat av gammel vane, liker ikke sunn mat, eller vet ikke hva som er sunt.

I 2011 spiste vi mindre ferske grønnsaker enn året før, totalt 47,5 kilo hver. Fire av ti middager i norske barnefamilier var helt uten grønnsaker, ifølge en undersøkelse Nielsen Norge har gjort for Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Jo mer vi tenker, dess mer energi bruker hjernen.

- Mens torsken nesten ikke bruker energi på å varme opp kroppen og derfor ikke trenger å være så nøye med hva den spiser, har vi mennesker en stor kropp å varme opp, og en stor hjerne som skal ha sitt. Hjernen veier bare to prosent av kroppsvekten, men forbruker hele 20 prosent av energiinntaket, sier professor i evolusjonsbiologi Jarl Giske ved Universitetet i Bergen.

I dag gomler vi pølser og frossenpizza og får dårlig samvittighet fordi vi er redde for å bli tykke. Kanskje vi heller burde tenke på hva maten gjør med hodet vårt.

HJERNEMAT:

Bønner

Glukose er hjernens hovedenergikilde og hjernen liker karbohydrater som gradvis omgjøres til glukose, som bønner, linser og fullkornpasta.

Valnøtter

Kan bidra til å fremme blodstrømmen, som kan gi mer effektiv levering av oksygen til hjernen. Nøttene kan øke serotoninnivået og bedre hukommelse, læringsevne og koordinasjon.

Bær

Antioksidanter som finnes i te, vin, frukt, bær og grønnsaker regulerer oksidativt stress og blokkerer frie radikaler som ødelegger hjerneceller. Slik kan forfall bremses og hukommelsen bedres.

Fet fisk

Essensielle fettsyrer som omega 3 og omega 6 fettsyrer er nødvendige byggeklosser og forstadier til reparasjonsstoffer i hjernen. Bred forskning viser at fisk og omega-3 fettsyrer har positiv effekt på våre kognitive funksjoner, og gir lavere forekomst av kognitiv svikt og risiko for demens og Alzheimer.

Brokkoli

inneholder mye sulforafan, antioksidanter og vitaminer som kan bremse nedbrytning av immunforsvaret, forsinke aldring og hjelpe mot Alzheimers.

Publisert: 02.09.2013 kl. 07:15


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?