Dette inspirerer oss nå

MATINSPIRASJON: Redaksjonen har funnet frem skatter i skapene hjemme, som inspirerende kokebøker og kjøkkendingser som skaper matglede. Foto: Mona Bristøl
MATINSPIRASJON: Redaksjonen har funnet frem skatter i skapene hjemme, som inspirerende kokebøker og kjøkkendingser som skaper matglede. Foto: Mona Bristøl

Vi i Godt-redaksjonen leter alltid etter ny matinspirasjon, men i disse tider har vi latt oss inspirere av ting vi har hjemme i kjøkkenskuffer og skap. 

Når dagene nå stort sett tilbringes hjemme, er mulighetene mer begrenset til å gå ut å smake og drikke nye spennende ting. Derfor har vi lett frem kokebøkene vi liker aller best her hjemme for å prøve nye oppskrifter, dratt frem kjøkkenredskaper vi nesten hadde glemt og tatt i bruk på ny, og selvsagt fordypet oss i mange timer på sosiale medier for å fortsette jakten på god mat.

Dette blir vi inspirert av akkurat nå:

Lunch at 10 Pomegranate Street

Med to barn hjemme fra skole og barnehage i disse dager, så er jeg stadig på jakt etter fine ting vi kan gjøre sammen. Og, da skal jeg ikke legge skjul på at matlaging kommer høyt opp på lista. Dette tror jeg må være en av de fineste kokebøkene for barn (og nesten oss voksne også) akkurat nå. Det er en samling av oppskrifter fra mange ulike kjøkken, som er lettfattelig forklart med fine illustrasjoner. Boken har til og med fått lovord av kokebok-kongen selv, Ottolengi.

Det eneste som kan by på litt problemer er at den foreløpig kun finnes på engelsk, men det kan jo også gi et lite pluss i margen fra engelsklærerne rundt omkring. Da kjører vi jo tross alt mat og helse, matte og engelsk i ett.

Tilgjengelig på Amazon.com, som sender til Norge.

Planlegg påskemåltidet: Slik lager du klassisk lammelår

Fredrik Bille Brahe - @fredrikbillebrahe:

Restauranter verden rundt har måtte lukke dørene som følge av corona-restriksjoner, og det kjøkkensjefene har gjort er å kaste seg rundt for å istedet kunne dele matinspirasjon og oppskrifter på sosiale medier. Selv Michelin-guiden, som sjelden deler mye, pøser i disse dager ut stjernekokkers oppskrifter under navnet #michelinguideathome.

Fredrik Bille Brahe, som absolutt ikke er en Michelin-jålebukk, er blant dem jeg er spesielt glad over å oppdage at nå deler flere oppskrifter. Bille Brahe står bak flere steder i København som Apollo Bar og Atelier September - som lenge har vært en frokostfavoritt for mange i den danske hovedstaden. Nå står den syltede squashen som serveres sammen med hjemmelaget granola på lage-listen denne uken.

Pastamaskin

For mange har hjemmetiden ført til store mengder baking. Her i huset har vi tørket støv av pastamaskinen. Har du først smakt hjemmelaget pasta, er det nesten umulig å gå tilbake til Sopps spagetti. Uansett, med mer tid hjemme er dette et perfekt tidsfordriv. For det er ikke til å legge skjul på, å lage hjemmelaget pasta er et overskuddsprosjekt. Deigen er enkel, rullejobben kan være et familieprosjekt (vi har «juksa litt» og fått oss motor). Vil du i samme slengen prøve deg på en ekte italiensk pastarett, som for eksempel fylte ravioli, skal jeg love deg du blir inspirert av den supersjarmende Instagram-kontoen, @pastagrannies.

Tips: Er du ikke en heldig eier av en pastamaskin selv, ligger det ofte helt ubrukte til salgs for et par hundrelapper på Finn (les: julegaven som aldri ble tatt i bruk)

«Tokyo cult recipes» (2015) av Maori Murota

Det blir mange rare kombinasjoner til middag for tiden (fiskeboller i karrisaus med frossen rosenkål funket for eksempel ikke spesielt bra), og da er det godt å kunne drømme seg bort til skikkelig god mat. Selv har jeg en forkjærlighet for japansk cuisine etter flere turer til landet, og ble derfor glad da jeg fant denne kokeboken på en bokhandel i Oslo for en god stund siden.

«Tokyo cult recipes» er skrevet av japanske Maori Murota som i dag driver med matkurs og catering, og er stappfull av lekre bilder og illustrasjoner. Den tar for seg alt fra hvordan man tilbereder ris og dashi (en klassisk kraft av blant annet tørket fisk og tang som brukes som base), til hvordan man lager typiske hverdagsretter, deilige hotpots og gryteretter, izakaya-snacks og desserter. Jeg gleder meg til disse rettene skal bytte ut rosenkålfiskeboller til middag.

Jeg må også trekke fram den norske kokeboken «Saus & Kraft» (2014) av Kulinarisk Akademi. Her kan du kose deg med skikkelig nerding rundt - nettopp - saus og kraft. Og er det én tid man kan bruke de timene det tar å lage en skikkelig god kraft fra bunnen av midt i uka, så er det nå.

Finnes på Norli.no og amazon.com

Nikolai Meling - @nikolaimeling

Nikolai Meling har tidligere blitt kåret til Norges beste baker, og hvorfor - det ser man tydelig på Instagrammen hans. Her snakker vi nydelige surdeigsbrød med alskens snittede mønstre, teknikkvideoer, og noen helt spinnville croissanter med så mange lag at den gjengse hobbybaker mister tellinga. Her har han for øvrig delt oppskriften på hvordan han gjør det. Det postes ikke råofte, men når bildet kommer er til gjengjeld bakekunst på sitt beste.

Jeg kan ellers trekke fram amerikanske Erin Jeanne McDowell (@emcdowell), som er en real paiekspert. Hun har jobbet for blant annet New York Times, Food52 og Purewow, og jobber for tiden med en bok om - nettopp - paier. Så følg henne hvis du kjenner endorfinene boble av lekre tverrsnitt av cupcakes, nydelige paier og generelt fristende bakverk.

Mandolin

Hvem skulle tro at et kvart kålhode plutselig kunne føles som fem hele? Mandolinen er - i tillegg til en stor fare for fingertuppene dine - et genialt verktøy for å få litt til å virke som mye. For her får du mange tynne lekre skiver ut av det du måtte ønske å snitte.

Har du bare én løk, men skal servere burger til flere løkglade personer? Dur på med mandolinen, og du har plutselig en full skål kontra de seks halvtykke skivene du mekker med kniven. Vil du lage coleslaw, men har bare litt kål igjen? Kjør på med mandolinen, og du tryller fram en god haug florlette og tynne strimler. I tillegg er det gøy å bruke mandolin, og det skal man ikke kimse av i disse dager.

Hvis du har eddik, sukker og løk liggende, er dette for øvrig et ypperlig tidspunkt å teste ut hurtigsylting av rødløk på (det fungerer fint med gul løk også). Det kan redde mangt et smaksløst og kjedelig måltid.

Grøt - på ville veier av Hanne Buxrud, Sunniva Dring, Per Sollerman og Ann Kristin Wang

Når havregrøt står på menyen hver morgen, er det topp med ny inspirasjon til topping og smaker. Derfor har jeg de siste ukene børstet støv av boken Grøt, hvor man finner en god blanding av tradisjonelle og nye smaker. Her får du god innføring i de forskjellige korn- og frøtypene, samt oppskrifter på alt fra byggrynsgrøt til salte middagsgrøter - som jeg ikke følger slavisk, men bruker til inspirasjon.

Et av stedene jeg alltid må innom i København er Grød. Og om jeg ikke kan reise dit nå, så kan jeg i det minste lage min egen grøtbar hjemme. Kokosmelk eller vaniljefrø gir en ny dimensjon til havregrøten, eller bytt ut bærene med revet geitost eller noen skiver sprø bacon. Det skal ikke alltid mer til enn som så.

Og havregrøtrestene som jeg får til overs har jeg funnet ut at jeg kan bruke i både brød, pannekaker og muffins.

Kan bestilles eller kjøpes hos blant annet Ark, Norli, Tanum og Adlibris.

Tieghan Gerard - @halfbakedharvest

Hjemme hos oss lager vi mange av de samme hverdagsmiddagene på rundgang med noen få variasjoner. Jeg finner imidlertid stadig fristende oppskrifter når jeg sitter og scroller gjennom Instagram, som jeg lagrer i tilfelle vi tør å prøve noe nytt en dag. Og blant mine mest lagrede innlegg finner du Tieghan Gerards matbilder. Den amerikanske matbloggeren og kokebokforfatteren står bak kontoen @halfbakedharvest som er fylt med mat i alle kategorier, men det er nettopp hverdagsmiddagene hennes som treffer meg. Hun klarer nemlig å forvandle helt enkle ingredienser som laks, spinat og fløte til en supersmakfull middag. Hennes vegetariske og veganske retter gjør meg også superinspirert til å kutte ned på kjøttet.

En av kokebøkene hennes har blitt kåret til årets beste kokebok av både Buzzfeed og Food Network, hvor hun særlig blir berømmet for å lage kosemat som både smaker godt og er overkommelig for alle å lage.

Brødform i silikon

Med dobbelt hjemmekontor og en brakkesyk 3-åring hjemme baker jeg faktisk mindre nå enn før, men jeg håper å få til litt brødbaking igjen veldig snart. Spesielt surdeig står på listen min over nye prosjekter, men også en gammel favoritt, nemlig eltefrie brød. Denne brødformen er genial til all brødbaking, og spesielt eltefritt. Du kan bruke den samme formen fra start til slutt - både som bakebolle og brødform. Når deigen er klar til steking er det bare å lukke formen og sette den i ovnen. Her slipper du også styre med bakepapir, det er bare vippe ut brødet når det er ferdigstekt. Den eneste ulempen er at hvis du bruker en oppskrift som gir to brød, er det kun plass til ett i formen.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?