Ukens matblogg: Focaccia med oliven i langpanne

9. april 2015Aktuelt
BESTE BRØDET: Deilig mykt og luftig, med litt salt, oliven og rosmarin. Spises som den er, eller del den på midten og fyll den med godt pålegg.  Foto: Linn Johnsen
BESTE BRØDET: Deilig mykt og luftig, med litt salt, oliven og rosmarin. Spises som den er, eller del den på midten og fyll den med godt pålegg. Foto: Linn Johnsen

Hjemmelaget focaccia er kanskje verdens beste brød, så du kan like godt lage den i en stor langpanne så det blir nok til alle.

Ukens matblogger Linn Johnsen (33)Er siviløkonom.Bor i Brussel.Favorittråvaren er mel fra mindre møller.Favorittredskap er en bakebolle.Når jeg lager mat så liker jeg å ha det ryddig.Blogg:Rausmat.com med enkel mat som alle kan lage.Foto: Vibeke Lilloe
Ukens matblogger Linn Johnsen (33)Er siviløkonom.Bor i Brussel.Favorittråvaren er mel fra mindre møller.Favorittredskap er en bakebolle.Når jeg lager mat så liker jeg å ha det ryddig.Blogg:Rausmat.com med enkel mat som alle kan lage.Foto: Vibeke Lilloe

– Focaccia smaker nydelig både med og uten pålegg, som niste eller til et bord med småretter, sier ukens matblogger Linn Johnsen til Godt.no.

– Den kan lett varieres med soltørkede tomater, ferske cherrytomater eller tomater i skiver. Deigen kan også være utgangspunkt for en pizza al taglio hvis du bare lager den litt tynnere og topper den med godt pålegg, sier hun.

– Akkurat denne varianten lærte jeg av en italiensk venninne som er en superbaker og lidenskapelig opptatt av italiensk tradisjon. Hun serverer den ofte som en forrett der hun skjærer focacciaen i to og fyller den med kjøttpålegg, og serverer et glass vin til, sier Linn.

– Kombinasjonen av hvitløk og rosmarin gjør at brødet dufter veldig godt, og jeg vil anbefale å bruke italiensk tipo-00 mel og ferskt gjær. Da får du en veldig luftig focaccia.

Les bloggen til Linn her, og følg henne på Facebook, Instagram og Twitter også.

Ingredienser for én langpanne

  • 3 dl romtemperert vann
  • 400 g siktet hvetemel, helst italiensk tipo 00
  • 5 g fersk gjær
  • 10 g salt
  • et par håndfuller oliven
  • god olivenolje, salt, hvitløk og rosmarin

Slik gjør du

Løs opp gjæren i vannet og bland med melet. La deigen stå litt før du tilsetter saltet. Deigen skal være litt løs. Tilsett litt olivenolje langs kantene på bakebollen, og forsøk å løsne deigen litt fra bollen. La deigen stå tildekket på et lunt sted en halvtimes tid.

Strekk og brett deigen mens forsiktig ved å dra kantene inn mot midten mens du dreier bollen 90 grader fire ganger. Slik får du luft i deigen. Repetere denne øvelsen minst tre ganger med en halv time mellom hver gang. På denne måten får glutenet i deigen utvikle seg og deigen får en fin konsistens. Deretter skal deigen hvile i to timer på et lunt sted til den har blitt dobbelt så stor og du kan se større luftbobler.

Velt deigen over på en langpanne og strekk den forsiktig til en firkant på størrelse med langpannen og la den hvile i minst 30 minutter. Ha litt olivenolje på toppen, frisk rosmarin, havsalt og oliven.

Stek på 200 grader i omtrent 15 minutter til den har fått en gyllen skorpe.

Publisert: 09.04.2015 kl. 09:48


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?