Lise Finckenhagens ultimate julelunsj

22. desember 2017Aktuelt
FROKOST, BRUNSJ ELLER LUNSJ: Server stekt epler og syltet rødløk til sylta eller prøv deg på en «hurtig-gravet» laks med avokadokrem. Nydelig til godt brød eller knekkebrød!
FROKOST, BRUNSJ ELLER LUNSJ: Server stekt epler og syltet rødløk til sylta eller prøv deg på en «hurtig-gravet» laks med avokadokrem. Nydelig til godt brød eller knekkebrød!
AvLise FinckenhagenogSara Johannessen

Oppgrader de lange frokostene eller lunsjene i julen med disse spreke rettene. 

Noe av det aller beste med julen er de late deilige frokostene som er så lange at de helt umerkelig flyter over i brunsj og lunsj.

Når stemningen er uformell og koselig, og man er sammen med dem man er glad i, ja, da er livet fantastisk godt å leve. Gleden over å kunne forsyne seg fra et fristende julebord opptil flere ganger, ta en pause, spille brettspill, ta en kakebit, skravle, for så å begynne på silden igjen for tredje gang rett etter kaffen - er ganske magisk.

Mange har sine absolutte favoritter som må være tilstede på julebordet, i tillegg til rester etter julekveldens etegilde. Mye kan lages av andre (eller kjøpes ferdig), men det er selvsagt alltid hyggelig med noen små hjemmelagde innslag som høyner stemningen. Som for eksempel nydelig rømmesild med rogn og vårløk, rødbetmarinerte egg og saftig eggerøre til spekematen, eller syltet rødløk og stekte lune epler til sylta.

Eller hva med sukkersaltet, eller «hurtig-gravet», laks? Krydret med et lite dryss lakris og servert med en frisk avokadokrem har gravlaksen straks fått en rask og enkle liten utfordrer som ikke krever lang planlegging. Det er rett og slett litt trist og ikke prøve. Lakris kan forresten utelates, eller erstattes med annet krydder som einebær, anis, fennikelfrø eller sitruskall.

Rester av medisterdeig eller medisterkaker får en frisk «make over» servert som salatwrap med rødbetsalat, bacon og revet pepperrot. En sprek liten rett som er like rik på smak som den er på farge.

Griller du camemberten et par minutter i en glovarm grillpanne har den straks fått et hjemmelaget preg den også, med en mild røyksmak og nærmest flytende ostemasse. Topp den nygrillede osten med ferske fikener surret i smør og honning, og server nøtter og myslikjeks ved siden av for ekstra glede.

Da håper jeg det meste ligger til rette for en fredfull og deilig julefrokost!

Publisert: 22.12.2017 kl. 08:02
Oppdatert: 19.12.2022 kl. 11:03


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?