Til hovedinnhold

Nedre Foss Gård åpner igjen etter storbrann

STORSTUE: Dagen før gjenåpningen er det meste i rute, det eneste som gjenstår er noen småting som en knott her og der. Foto: Tore Kristiansen/VG
STORSTUE: Dagen før gjenåpningen er det meste i rute, det eneste som gjenstår er noen småting som en knott her og der. Foto: Tore Kristiansen/VG

Når den historiske restauranten åpner dørene på nytt torsdag, er det en tro kopi av bygget før brannen. – Det har vært to lange år, forteller en av medeierne. 


– Det var ingen tvil om at vi skulle tilbake, sier daglig leder Sanel Hasic.

Det er snart gått to år siden bygget stod i flammer dagen før nyttårsaften og en av Grünerløkkas eldste bygninger hadde gått tapt. Halvparten av bygget var totaltskadet.

– Det var helt tragisk og selvfølgelig tungt. Første gangen var vi på en byggeplass i to år, så drev vi restaurant i 7 måneder, og så brenner det ned. Det var en stor påkjenning for oss alle, ikke bare økonomisk, men også personlig, forteller Hasic, som også er medeier i Rodeløkka Invest, morselskapet til Nedre Foss Gård.

– Jeg tror jeg fikk daglige henvendelser fra folk som lurte på når vi ville åpne igjen, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

INNGANG: – Vi håper huset blir brukt, ikke bare av folk fra nærområdet, men også folk fra hele landet, sier Sanel Hasic. Foto: Tore Kristiansen/VG
INNGANG: – Vi håper huset blir brukt, ikke bare av folk fra nærområdet, men også folk fra hele landet, sier Sanel Hasic. Foto: Tore Kristiansen/VG

– Alt er spesiallaget

I begynnelsen av 2016 ble det kjent at den historiske restauranten skulle bygges opp igjen i eksakt samme tilstand som den var. I dag er 99,5 prosent av interiøret likt som før bygget brant ned, men veien hit har vært tung.

– Det har vært to lange år med forsikringer og mye jobb. Først måtte vi dokumentere alle innkjøp for hele bygget og så begynne på forhandlingene med forsikringsselskapene. Når entreprenøren var på plass, var vi involvert i detaljtegningene – for alt er jo tegnet og spesiallaget her, det er veldig få standardting; alle lister i første etasje er for eksempel tegnet, forteller Kristian Afzelius, medeier i Rodeløkka Invest.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KOBBER: Bryggeriet i andre etasje satser på øl fra tapp og pubmat. På bildet står daglig leder Sanel Hasic. Foto: Tore Kristiansen/VG
KOBBER: Bryggeriet i andre etasje satser på øl fra tapp og pubmat. På bildet står daglig leder Sanel Hasic. Foto: Tore Kristiansen/VG

Det lukter flunkende nytt når Godt tar turen innom for en smugtitt dagen før åpning. Marmorbenkene og gulldetaljene nede er tilbake. Oppe er baren gjenskapt slik den stod i 2015 sammen med teglsteinveggene som ble bevart etter storbrannen.

Totalt kommer oppussingen på rundt 100 millioner kroner og er et spleiselag mellom forsikringsselskapene til gårdeier Eiendomsspar og driverselskapet Rodeløkka Invest, skriver DN.

Selve byggejobben begynte i slutten av februar i år. Da var det ingen etasjer.

– Selv om det er et nytt bygg, så er det ikke en murkloss som er blitt plassert. Veggene er oppmurt igjen for å få de ujevnhetene som var i bygget. Plan- og bygningsetaten og Byantikvaren har vært involverte hele veien under prosessen, sier Afzelius.

De få endringene som er blitt gjort er basert på feil som ikke fungerte så bra sist gang, som akustikken i begge etasjene og plasseringen inne på kjøkkenet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

RUSTIKT: Siste finish legges i andre etasje før gjenåpning. Teglsteinveggene var en av de få tingene som stod igjen etter brannen. Foto: Tore Kristiansen/VG
RUSTIKT: Siste finish legges i andre etasje før gjenåpning. Teglsteinveggene var en av de få tingene som stod igjen etter brannen. Foto: Tore Kristiansen/VG

Enkel og eksklusiv mat

Kjøkkensjef i første etasje, Mats Lambrechts Vaulen, er også med på laget denne gangen, men maten blir noe annerledes:

– Det blir enklere med færre komponenter på tallerken hvor vi heller lar råvarene skinne. Vi kommer til å jobbe med råvarer i sesong og jobbe kortreist så lenge det er hensiktsmessig, men vi skal ikke gå i noe ny-nordisk retning hvor alt skal være fermentert eller syltet. Vi skal fokusere på råvarer som smaker godt og prøve å gi gjestene en følelse av eksklusivitet.

I bryggeriet i andre etasje blir det mer rustikt med pubmat og egenbrygget øl.

Nytt denne gangen er at Nedre Foss gård vil tilby gjestene et helhetlig hus på sikt. Planen er å få vinbaren på plass til våren og cocktailbar i kjelleren kort tid etter samtidig jobber de med eget destilleri. Gårdens gamle barokkhage med utsikt mot Mathallen skal også gjenskapes.

– Når det er et så stort hus og prosjekt, så kan man ikke få til alt på dag én, men heller tenke langsiktig. Vi må ta det steg for steg og gjøre det bra, i stedet for å gjøre alt samtidig og gjøre det halvveis. Det vil vi ikke, sier Hasic.

NYTT KJØKKEN: Kjøkkensjef Mats Lambrechts Vaulen er fornøyd med det nye spesiallagde kjøkkenet denne gangen. Varmesonen er flyttet frem for enklere kommunikasjon med personalet. Foto: Tore Kristiansen/VG
NYTT KJØKKEN: Kjøkkensjef Mats Lambrechts Vaulen er fornøyd med det nye spesiallagde kjøkkenet denne gangen. Varmesonen er flyttet frem for enklere kommunikasjon med personalet. Foto: Tore Kristiansen/VG
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?