Pasta som festmat

11. november 2016Aktuelt
LUKSUSPASTA: Det kan fort bli fest med pasta også. Bare velg skikkelig gode råvarer. Her en lasagne med sopp.
LUKSUSPASTA: Det kan fort bli fest med pasta også. Bare velg skikkelig gode råvarer. Her en lasagne med sopp.
Foto: Sara Johannessen Meek

For mange av oss er pasta en sikker, rask og rimelig hverdagsfavoritt. Men pasta kan varieres i det uendelige. Og med fokus på de gode råvarene, i ekte italiensk ånd, løftes straks det hverdagslige over i en langt mer gullkantet kategori.

Pappardelle con ragù di coda di bue, lasagne ai funghi og bucatini all’Amatriciana – eller båndpasta med oksehaleragu, sopplasagne og hul spagetti med tomatsaus – er skikkelig festmat. Og perfekt kosemat i høstmørket.

I lasagnen har jeg blandet flere typer sopp i tillegg til at jeg bruker tørket steinsopp, som gir smaken et luksuriøst tilsnitt. Har du noe selvplukket sopp i fryseren er de helt perfekte å bruke her. Fløte og tre typer ost i soppstuingen gjør også sitt til at resultatet blir skikkelig kremet og raffinert.

Bucatini all`Amatriciana.
Bucatini all`Amatriciana.
Foto: Sara Johannessen Meek

Bucatini all`Amatriciana er en knallgod klassiker som er overraskende enkel å lage. Men det krever råvarer av topp kvalitet. Aller helst skal det brukes spekede svinekjaker – guanciale. Den velbrukte muskelen gir en veldig fyldig smak, og fettet er ekstra sprøtt og sødmefylt. Skal du en tur til Roma, så kjøp det med deg noen billige romerske svinekjaker hjem. Her hjemme er kjakene dessverre ikke like lett tilgjengelige, men pancetta er et godt alternativ.

Gode tomater er selvsagt også viktig. Her bør du lete etter San Marzano tomater, det ideelle tomatvalget når det kommer til italienske tomatsauser.

 Pappardelle med oksehaleragu.
Pappardelle med oksehaleragu.
Foto: Sara Johannessen Meek

For å lage pappardelle med oksehaleragu trenger du langt bedre tid. Men du verden som det er verdt den ekstra tiden! Dette er en kraftig rett som inviterer til lun høsthygge. Gjerne med både rødvin og stearinlys, foran peisen.

Oksehaler minner meg om personalmaten på Bagatelle. Og denne minnes jeg med glede. Den bakerste delen på oksen, eller kua for den saks skyld, gir nemlig en fantastisk god kraft. Ofte var det faktisk kun kraften vi var på jakt etter, ikke kjøttet. Dermed havnet dette utrolig smaksrike kjøttet i personalgryta og lykken etter kraftkokingen var fullkommen for alle parter. I dagens oppskrift koker vi kraften inn til en utrolig smaksrik saus, plukker den saftige og møre kjøttet fra halene og blander det sammen med sausen til en ragu. Servert med nykokt pappardelle er det bare å glede seg til mørket senker seg.

Vil du heller gå for en sjømatvariant? Nå som hummefisket er i gang for i år, hvorfor ikke gå for luksusvarianten hummerpasta!

Publisert: 11.11.2016 kl. 10:24
Oppdatert: 15.10.2021 kl. 11:26


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?