Derfor bør du spise persimon

17. november 2014Aktuelt
FARGESTERK: Kjært barn har mange navn, og denne godsaken heter både persimon, kaki og sharon. Foto: Africa Studio/Scanpix
FARGESTERK: Kjært barn har mange navn, og denne godsaken heter både persimon, kaki og sharon. Foto: Africa Studio/Scanpix

Uimotståelig søte, fargerike og bra for både syn og hud. Denne oransje frukten passer i alt fra kaker til woken.

Har du lagt merke til en litt snål og oransje frukt i matbutikken de siste ukene? Vi snakker ikke om gresskaret, men persimon - en oransje eplelignende frukt med brungrønne kraftige blader på toppen.

Persimon er faktisk et stort og saftig bær som blant annet dyrkes i Spania. Den går også under navnene kaki og sharon, som er to alternative sorter som smaker litt bittert hvis de er umodne - i motsetning til persimon.

- Persimon har en veldig delikat farge og en herlig smak som gjør at flere og flere av oss nå synes at det er en attraktiv og deilig frukt, sier informasjonssjef hos Opplysningskontoret for frukt og grønt, Britt Kåsin.

På vei oppover

De siste årene har nemlig det knalloransje bæret vært å se i vanlige matforretninger ved siden av de mer «klassiske» eplene og bananene.

- Persimon er en marginal frukt foreløpig, men det er definitivt en frukt som kommer og er på vei oppover, sier Kåsin.

Informasjonssjef i Bama, Hanne Linnert, forteller at Bamas salg av både persimon og sharon har doblet seg de siste fire årene.

- Begge varianter har blitt mer populære blant forbrukere, men interessen for persimon øker og produsentene dyrker mer og mer, forteller Linnert.

Den oransje smaksbomben er ikke bare søt og god - den er sunn i tillegg. Ernæringsfysiolog Tina Hamelten forteller at den inneholder betakaroten.

- Spis den gjerne med noe som inneholder fett, for da tar kroppen opp det fettløselige betakarotenet. Dette er veldig bra for slimhinnene, synet og huden - og som en bonus kan man også få en litt freshere hudfarge av det, sier Hamelten.

- Den inneholder også masse C-vitamin, og naturlige fiber og antioksidanter, sier informasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Britt Kåsin.

Både faste og bløte

Smaken på frukten varierer etter modningsgraden.

- Persimon skal ikke være beinhard, men den kan godt være litt fast. Persimon er litt som epler eller pærer: Noen liker dem helt harde, andre litt mykere. Men de blir søtere jo bløtere og modne de er, og du kan spise dem selv om de er helt myke og har litt brune flekker på skallet, sier informasjonssjef Kåsin som gjerne tilsetter persimon i wok-en eller som fyll i bløtkaken.

For selv om den steinløse frukten er deilig å spise au naturel i små båter eller som et eple, er den vel så god i både desserter eller til middag.

- Persimon er utrolig godt i fruktsalat, gjerne blandet med granateplekjerner, appelsin, små terninger av eple og mango. Hvis den er helt moden og bløt kan man bruke den som syltetøy til kylling, eller rett og slett som en frisk og enkel dessert, sier ernæringsfysiolog Tina Hamelten.

Fikk du lyst til å prøve persimon? Hva med å bruke den i en saftig kake?

Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Nesten som en gulrotkake, bare enda saftigere og desto mer spennende. Dette er garantert en slager på kakebordet - spesielt når den toppes av et tykt lag frisk kremostglasur med appelsin.

Publisert: 17.11.2014 kl. 09:20
Oppdatert: 17.11.2014 kl. 11:34


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?