«MasterChef»-Gautes beste familierett: Sunn og god fiskemiddag på en halvtime

25. august 2014Aktuelt
FIKS FERDIG FISK: - Denne retten smaker fantastisk godt, kan brukes til både hverdags og fest - og er enkel og relativt kjapp å lage, forklarer Gaute. Foto: TV3/Gaute Grøtta Grav
FIKS FERDIG FISK: - Denne retten smaker fantastisk godt, kan brukes til både hverdags og fest - og er enkel og relativt kjapp å lage, forklarer Gaute. Foto: TV3/Gaute Grøtta Grav

Hjemme er det Gaute Grøtta Grav (35) som har ansvar for familiemiddagene, hvor matfilosofien er «godt, sunt og kjapt». Nå skal han imponere som TV-kokk.

I sommer har ikke «Farmen»-programlederen bare debutert som plateartist, men han har også fått bryne seg på kjøkkenet i TV3s kokkekamp-program «MasterChef».

Mandag kveld er det duket for en ny sesong, hvor norske kjendiser blir testet i sine matkunnskaper under press fra dommerne Eyvind Hellstrøm, Kjartan Skjelde og Gregory Paul.

– Jeg har vært over middels opptatt av å lage mat i flere år, så min motivasjon for å si ja til programmet har hele tiden ligget i å få lære mer av veldig flinke folk. Det er også alltid morsomt å gjøre det bra i en konkurranse, og jeg blir ikke blid på meg selv om jeg taper, sier Grøtta Grav til Godt.

Hver uke kniver seks deltakere mot hverandre, hvor to finalister går videre til en semifinale.

Under presselanseringen røpte hoveddommer Hellstrøm at de hadde både store forhåpninger og forventninger til Gaute Grøtta Grav allerede fra dag én.

Saken fortsetter under bildet.

KNIVSKARP KONKURRANSE: Kjendiser Gaute skal kjempe mot er (fra venstre) rallykjører Andreas Mikkelsen, kjendisstylist Erlend Elias Bragstad, komiker Terje Sporsem, NRK-profil Margrethe Røed og artist Mira Craig. Foto: TV3
KNIVSKARP KONKURRANSE: Kjendiser Gaute skal kjempe mot er (fra venstre) rallykjører Andreas Mikkelsen, kjendisstylist Erlend Elias Bragstad, komiker Terje Sporsem, NRK-profil Margrethe Røed og artist Mira Craig. Foto: TV3

Selv om Gaute har hatt fokus på å lage sunn, god og kjapp mat i flere år, forteller han at kokkekonkurransen har gitt han inspirasjon til å gjøre ting mer avansert samt ta flere sjanser.

– Jeg har fått bekreftet at jeg har god smakssans, og det er egentlig det viktigste; alt annet kan man lære etter hvert, sier Grøtta Grav.

Ansvar for middagen

Det er imidlertid ikke bare på TV-kjøkkenet han imponerer. Hjemme i Romsdalen er det Gaute som er ansvarlig for middager til kona Silje Hvarnes og deres to barn, med mindre han er på opptak. Bakingen er det derimot Silje som står for.

– For meg er det viktig å få familien til å spise sunt, og ha lite salt og raffinert sukker i kosten. Da er det desto viktigere å bruke friske urter og gode grønnsaker eller frukt for å gi maten litt trøkk, forklarer 35-åringen.

På en vanlig hverdag kan det stå alt fra chili con carne til asiatisk wok på menyen.

– Jeg prøver å variere en god del, slik at ikke de samme rettene går igjen til stadighet til middag. For at dette ikke skal gå over stokk og stein rent tidsmessig, har jeg laget en dogmeregel på at jeg maks får bruke en time på middagslagingen hver dag.

God familiemiddag på en halvtime

En av Gautes beste familievennlige middagsretter er stekt torskeloin servert med bakt paprika og basilikumsaus pakket inn i en kokt pastaplate, som tar cirka en halvtime å lage.

– Veldig godt for både stor og liten. Jeg bruker å servere middagen slik, men til de små barna lager jeg en slags pannekakerull av lasagneplaten. Det gjør den enklere å skjære opp og spise for dem, tipser Grøtta Grav.

For fin stekeskorpe utenpå og perfekt kjøtt inni steker han fisken på høy varme på kort tid.

– Min erfaring er at barn og voksne liker det meste, så lenge det er gode råvarer og smart tilberedt mat. Laks kan lett få litt transmak om man steker den for lenge, det samme gjelder torsk. Torskeloinen blir helt nydelig ved å steke den på høy varme på begge sider i maks fem minutter til sammen.

For å gjøre middagshverdagen enklere, anbefaler han å bruke en handleapp på mobilen som tilhører din lokale matbutikk. Her kan du som regel dra mange retter i kalenderen, slik at du kan handle inn middag for flere dager samtidig.

Publisert: 25.08.2014 kl. 16:14
Oppdatert: 25.08.2014 kl. 17:15


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Hvordan var din opplevelse i dag?