Derfor er egg ekstremt anvendelig

PÅSKETRADISJON: Egg er et fast innslag i påsken, men hele året har egg fenomenale egenskaper som er nesten uerstattelig i matlaging. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
PÅSKETRADISJON: Egg er et fast innslag i påsken, men hele året har egg fenomenale egenskaper som er nesten uerstattelig i matlaging. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
Håvard Hagene Egge
Håvard Hagene Egge

Hva som kom først av høna eller egget, er restauranteier og kokk Roy Magne Berglund usikker på. Men hvilken råvare han setter høyest er han ikke i tvil om.

Hver påske samler Roy Magne Berg-lund og familien seg rundt kjøkkenbordet på hytta for å blåse egg til de blir røde i toppen. Eggeskallene kokes i vann med løkskall, så de får en flott sjattering og gyllenbrun farge, før de males vakre og stemningsskapende.

– Det blir ikke påske uten, slår Berglund fast.

Han synes det er en fin tradisjon som er viktig å ta vare på.

– Og, dessuten er det festlig å male egg. Jeg er faktisk ganske kunstnerisk anlagt, ler han.

En stor skål med påskesjokolade er viktig tilbehør underveis, synes Berglund. Etter fullført jobb vanker det eggedosis drysset med sjokoladepulver.

– Og med resten av eggene baker mamma vannbakkelseskringle med hjemmelaget vaniljekrem.

Sjekk oppskriften på kringlen nederst i saken!

Artikkelen fortsetter under bildet.

EGG TIL FROKOST: Så enkelt kan det gjøres; bløtkokt egg med sprøstekt loff. Oppskriften finner du her! Foto: Eivind Griffith Brænde/VG
EGG TIL FROKOST: Så enkelt kan det gjøres; bløtkokt egg med sprøstekt loff. Oppskriften finner du her! Foto: Eivind Griffith Brænde/VG

Roy Magne Berglund fra Ballstad i Lofoten har fartstid fra kokkelandslaget, men ble for mange først et kjent kokkefjes da han vant Smaken av Norge i 2009, med gourmetmat basert på nordnorske råvarer. I dag driver han flere restauranter i regionen.

– Det er så mye godt man kan bruke egg til. Jeg vet ikke hva jeg skal si ... det er den bredden som gjør egg så fascinerende. I tillegg er det jo helt fantastisk alene, enten det stekes, kokes eller posjeres.

For Berglund er det beste med egget alle de uerstattelige egenskapene det tilfører både det salte og det søte kjøkken.

– Jeg er en søtmons, og må ha egg til alt fra kakebunner og karamellpudding til vaniljesaus og marengs, sier Roy og smatter.

- Blant de salte rettene er posjert fisk med hollandaise en av favorittene. Og selvfølgelig torsk med eggesmør.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MARENGS: Pavlova lages med eggehvite - og er den uslåelige festkaken på våren. Foto: Eivind Griffith Brænde/VG
MARENGS: Pavlova lages med eggehvite - og er den uslåelige festkaken på våren. Foto: Eivind Griffith Brænde/VG

Er det én råvare folk bør lære seg å bruke, så er det egg, mener Berglund.

– Om du, for eksempel, vil lage verdens beste sukkerbunn, er det utrolig viktig å piske eggedosisen lenge nok. Ikke gi deg før du har et stort og stabilt volum, tipser han.

Vil du lage en fiskegrateng som er både sprø og fluffy på en gang, anbefaler Berglund å tykne den hvite sausen med eggeplomme, for deretter å vende inn stivpisket eggehvite slik at det inkorporeres masse luft.

– Egget byr på ekstremt mange muligheter, konkluderer Berglund.

Eggende næring

Ettersom egg inneholder mye kolesterol bør mange begrense inntaket, men samtidig inneholder det få kalorier og har mye god næring - blant annet protein, A- og D-vitamin, samt mineraler som jern, fosfor og sporstoffer.

Eggets mange egenskaper

I det klassiske kjøkken brukes egg blant annet til å binde gratenger, farser og pannekaker, heve suffleer og bakverk, tykne sauser og supper, emulgere sauser som hollandaise og majones eller klarne consommeer og geleer.

Vannbakkelskringle etter Roys mors oppskrift

Kok opp 2,5 dl vann, 120 g smør og en klype salt. Tilsett 150 g siktet hvetemel og la svelle i et par minutter under omrøring. Avkjøl i 5 minutter, og spe i fire egg til jevn konsistens. Fordel deigen ut til en kringle på bakepapir. Stek i 10 minutter på 210 grader, senk til 200 grader og stek i 20 til 25 minutter til. Avkjøl, fyll med vaniljekrem og pynt med gulfarget melisglasur og ristede mandelflarn.

God påske!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?