10 ting du ikke visste om Michelin-guiden

FUN FACTS: Det er alltid like spennend ehver gang Michelin-guiden kommer ut. 26. februar kommer årets guide. Foto: Tom-Egil Jensen/Kristian Helgesen/VG
FUN FACTS: Det er alltid like spennend ehver gang Michelin-guiden kommer ut. 26. februar kommer årets guide. Foto: Tom-Egil Jensen/Kristian Helgesen/VG
Maria Tveiten Helgeby

Gråting, prisbelønte puber og døde fisker. Michelin-guiden er ikke bare glamour.

I morgen, torsdag 26. februar, lanserer Michelin for første gang en egen lokal guide for de nordiske landene, og det er mer spennende enn noensinne: Har inspektørene reist ut i distriktene og delt ut stjerner til restauranter utenfor hovedstaden? Hva kommer til å skje med Ylajali, som stenger dørene bare noen måneder etter utdelingen? Og vil Maaemo, Fauna og Statholdergaarden beholde sine stjerner?

I ekte Michelin-ånd har vi samlet ti «fun facts» om den kjente røde boken og dens historie:

1. Hvis du synes navnet «Michelin» høres kjent ut, har du helt rett. Guiden lages nemlig av det samme selskapet som står bak både bildekk og Michelin-mannen.

2. Den første Michelin-guiden kom i 1900, og var egentlig myntet på omreisende bilister. Stjernene ble introdusert på 1920-tallet.

3. 80 personer jobber fulltid som Michelin-inspektører, og gjennomsnittsalderen deres er 40 år.

4. Hvert år inspiserer hver inspektør 240 restauranter, sover 130 netter på hotell, skriver 1100 rapporter og kjører omlag 30.000 kilometer.

5. Det er ikke bare-bare å være Michelin-inspektør: I fjor ble det dårlig stemning da en inspektør skulle sjekke ut restauranten Koi Palace, som hadde skrytt av sin ferske sjømat, bare for å finne masse døde fisk flytende i akvariet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

STJERNESPILL: Michelin-mannen er symbolet for både dekk og restaurant-guide. Foto: Yoshikazu Tsuno/Afp
STJERNESPILL: Michelin-mannen er symbolet for både dekk og restaurant-guide. Foto: Yoshikazu Tsuno/Afp

6. Kjendiskokken Gordon Ramsey begynte å gråte da han mistet en av Michelin-stjernene sine. «Det er som å miste en kjæreste. Du vil ha henne tilbake,» fortalte han da.

7. Det finnes flere puber med stjerne i guiden. I 2001 var The Stagg Inn i den engelske byen Titley den første som fikk tildelt utmerkelsen.

8. Det er vel ingen som tror at det er billig å spise på en Michelin-restaurant, men akkurat hvor dyrt det er kan nok sjokkere: Et måltid på Kitcho i Kyoto koster i gjennomsnitt 4560 kroner per person, og skal være en av de dyreste Michelin-restaurantene i verden.

9. Hvis du tror Paris er byen med flest stjerner, må du tro om igjen. Tokyo er nemlig byen i verden med flest stjerner i guiden: 267 restauranter har én eller flere stjerner, og hele 12 restauranter har motatt guidens øverste ære - tre stjerner.

10. Michelinguiden kommer ikke uten tragedier. I 2003 begikk Bernard Loiseau selvmord. Loiseau var en av Frankrikes mest velrennomerte kokker, og mange mener at det store stjernepresset var avgjørende. I 2013 ble Michelin-guiden anklaget for å ha en større rolle i tragedien enn tidligere antatt, da en rekke dokumenter som beskrev hvordan de hadde truet med å fjerne en av Loiseaus stjerner ble avdekket.

Hva tenker du om Michelin-guiden? Del gjerne dine tanker under!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?