Norsk tradisjonsmat på UNESCO-liste
Norges Bygdekvinnelag får internasjonal anerkjennelse for sitt arbeid med formidling av norsk tradisjonsmat.
Nylig vedtok generalforsamlingen i UNESCO å gi Norges Bygdekvinnelag status som en rådgivende organisasjon innen immateriell kulturarv og ekspert på norsk tradisjonell matkunnskap, står det i en pressemelding.
De er dermed på samme liste som den napolitanske pizzaen og det franske tradisjonelle kjøkkenet.
Leder i Norges Bygdekvinnelag, Ellen Krageberg, forteller til Godt at de ble veldige glade da de fikk beskjeden.
– Vi er veldig stolte. Dette betyr at at vi kan bli mer synlige i det offentlige i Norge i forhold til det å bli hørt når vi snakker om mat som kulturarv, sier hun.
Lederen forteller at det er flere grunner til at de brenner for tradisjonsmat.
– Mat er identitet og historie, så vi er opptatt av å bruke mat og mattradisjoner for å synliggjøre historien bakover. Vi er også opptatt av sunn, god og trygg mat som er produsert på lokale ressurser.
Stort ansvar
I pressemeldingen gratulerer kulturminister Trine Skei Grande bygdekvinnene med den gjeve anerkjennelsen, hvor hun også understreker at statusen på verdensarvlisten fører med seg et stort ansvar. Videre utfordrer kulturministeren Norges bygdekvinnelag å fortsette arbeidet med å formidle og ta vare på kulturarven.
Norges Bygdekvinnelag lanserte en egen nettside i 2017 for å gjøre norsk tradisjonsmat mer tilgjengelig, samt holde kunnskapen vedlike. Her har de samlet inn faginnhold og oppskrifter på tradisjonelle matretter fra fra hele Norge.
Krageberg kan fortelle at Bygdekvinnelaget består av både kvinner og menn - dog flest kvinner.
– Medlemmene bor i bygd og by rundt omkring i distriktene, og sender for eksempel inn oppskrifter på tradisjonsmat fra sine deler av landet. Lokallagene har for eksempel også stemt fram sine «tradisjonsmat-skatter», sier lederen.
Fra fem til syv
I Norge hadde vi allerede fem frivillige organisasjoner med status som rådgivende organisasjoner under UNESCO, blant annet Norsk Husflidslag, Norsk institutt for folkedans og folkemusikk og Forbundet Kysten.
Sammen med Norges bygdekvinnelag fikk også Norsk institutt for bunad og folkedrakt denne nye statusen, skriver Nationen.
UNESCOs liste over immateriell kulturarv ble opprettet i 2003. Det står mer enn 350 tradisjoner og kunstformer oppført på listen.
Publisert: 06.06.2018 kl. 23:06
Lag deg en gratis konto