Lise Finckenhagens beste oppskrifter med norske epler

13. oktober 2017Aktuelt
EPLEGODT: Bruk de resterende norske eplene på best mulig måte: i syndige og fristende desserter. Foto: Sara Johannessen/VG
EPLEGODT: Bruk de resterende norske eplene på best mulig måte: i syndige og fristende desserter. Foto: Sara Johannessen/VG
AvLise FinckenhagenogSara Johannessen

Her finner du masse eplegodt!

Eplehøsten er virkelig nydelig, og eplekaker likeså. Ikke bare smaker det fantastisk - bare duften av en nystekt eplekake er mildt sagt uimotståelig. Og det er virkelig noe spesielt med de norske eplene. De har en aroma og en balanse mellom det sødmefulle og friske som de importerte bare kan drømme om. Men jeg har hørt rykter om at denne eplehøsten ikke er så rik på frukt som vanlig, så nå er det ekstra viktig å nyte de eplene vi har. Enda en god grunn til å bake en saftig og enkel eplekake, der altså.

En rustikk epleterte med vaniljekrem og marsipan er også en strålende mulighet til å glede seg over noe søtt, sprøtt, friskt og enkelt. Noen små fine rosmarinblader på toppen er litt overraskende og veldig godt. Men ikke overdriv bruken av rosmarin, det kan fort ta litt overhånd. Og bruk en god marsipan med høyt innehold av mandler for best resultat.

Varme, nystekte berlinerboller rullet i sukker er en av livets store gleder. Eneste problemet med disse himmelske bollene er at de er farlig gode, så det er vanskelig å stoppe etter bare én (eller fem). At bollene er fylt til randen av hjemmelaget eplemos med vanilje og kanel gjør de ikke mindre fristende. Og når vi først snakker om fristelser må jeg komme med en innrømmelse: De eplepaiene de hadde på McDonald’s i gamle dager (mulig de finnes enda), dæven de var gode (og friterte og varme og fryktelig søte).

Eplerullene jeg har laget er en enklere variant av disse. Her har jeg brukt vårrullark og så har jeg bakt dem i ovnen. Det er selvsagt fullt mulig å fritere rullene, men jeg droppet faktisk det denne gangen – uten av det gikk utover opplevelsen.

Eplegodt blir det uansett!

Tips!

– Berlinerbollene kan fylles med annet syltetøy eller vaniljekrem om du heller ønsker det.

– Hvis du lager den rustikke eplerterten, kan du gjerne drysse over kanel, rosiner og/eller hakkede nøtter før steking hvis ønskelig. Kokos blir også godt.

Publisert: 13.10.2017 kl. 15:09


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?