Prøv disse enkle grepene for et «grønnere» kjøkken

ENKLE ENDRINGER: Vask kjøkkenbenken med sitronsaft og husk å ta med handlenett i butikken, så er du to skritt nærmere en mer miljøvennlig kjøkkenhverdag. Foto: NTB Scanpix.
ENKLE ENDRINGER: Vask kjøkkenbenken med sitronsaft og husk å ta med handlenett i butikken, så er du to skritt nærmere en mer miljøvennlig kjøkkenhverdag. Foto: NTB Scanpix.
Pia Cecilie Vabro

Få litt bedre samvittighet med et litt mer miljøvennlig kjøkken. Ta disse enkle grepene for å gjøre ditt kjøkken litt «grønnere».

Pante flasker har vi gjort i mange år. Så ble vi stadig flinkere til å levere glass og hermetikkbokser til gjenvinningstasjonene og sortere ut papp, aviser og annet papir. Og de seneste årene har de grønne og blå plastposene til henholdsvis matavfall og plastikk blitt fast inventar i de fleste norske hjem.

La oss ta det enda et steg videre! For utover kildesortering er det faktisk noen få, enkle ting du kan gjøre for å få et enda mer miljøvennlig kjøkkenliv.

Unngå å bruke kjøkkenpapir når du skal vaske eller tørke av kjøkkenbenken eller bordet. Et godt tips er å sette den under kjøkkenbenken, slik at den ikke er så tilgjengelig. Og bruk heller en kjøkkenklut som du kan vaske igjen og igjen.

Sørg for at oppvaskmaskinen er full før du kjører den. Da utnytter du best både vannbruk, såpen og strømmen som brukes til å kjøre en oppvaskmaskin.

FULL GUFFE: Det lønner seg å kjøre fulle oppvaskmaskiner - både økonomisk og for miljøet sin del. Foto: NTB Scanpix.
FULL GUFFE: Det lønner seg å kjøre fulle oppvaskmaskiner - både økonomisk og for miljøet sin del. Foto: NTB Scanpix.

Bruk vanlige husholdningsartikler til å vaske med istedenfor såper med mye kjemikalier. Sitronsaft er for eksempel bra å bruke på kjøkkenbenken. Lag en blanding med halvparten sitronsaft og halvparten vann og spray på kjøkkenbenken. Sitronsaft er også fint å vaske ut kaffe- og teflekker fra brukte kopper: Gni koppen inn med en sitrionbåt og misfargingen forsvinner.

Mens bakepulver kan brukes til å løse opp fastbrente ting i stekepanner og kjeler, dryss over litt bakepulver og ha et tynt lag med vann over, la stå i en halvtime og skrubb den ren.

Vær nøyaktig når du lager mat. Hvis du planlegger litt og bare lager det du skal spise, unngår du å måtte kaste matrester. Eventuelt planlegg slik at det er nok mat igjen til et måltid dagen etter. Middagsrester kan bli en god, mettende lunsj dagen derpå.

Handle oftere. Hvis du handler oftere kan du kjøpe mindre mengder og det er mindre fare for at maten blir dårlig før du rekker å spise den opp.

Unngå å bruke plastfolie. Kjøp heller noen plastbokser som du kan oppbevare middagsrester eller åpnede påleggspakninger i.

GJENBRUK: Tupperware eller andre plastbokser kan brukes igjen og igjen, og er mye bedre for miljøet enn plastposer og plastfolie. Foto: NTB Scanpix.
GJENBRUK: Tupperware eller andre plastbokser kan brukes igjen og igjen, og er mye bedre for miljøet enn plastposer og plastfolie. Foto: NTB Scanpix.

Unngå unødvendig bruk av plastposer. Du kan tenke over når du handler frukt og grønnsaker i løsvekt om du virkelig trenger en pose på tre bananer eller dersom du kjøper en av noe. Og du kan ta med deg handlenett i butikken, slik at du ikke trenger å kjøpe bæreposer hver gang.

Hvis du bor i Oslo eller omegn og virkelig vil ta den helt ut, kan du begynne å handle på Holisten i Mathallen eller Mølleren Sylvia i Hegdehausveien. OsloBy omtalte i slutten av august de to stedene som selger økologisk mat i løsvekt. Du tar med glass, plastbokser og flasker i butikken når du skal handle og plukker akkurat så mye du trenger. Her sparer du både emballasje og slipper å kjøpe mer enn det du selv klarer å spise opp.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?