Til hovedinnhold

Thanksgiving på amerikansk vis - slik lager du perfekt kalkun

AMERIKANSK TRADISJONSMAT: Kalkunen får ekstra deilig smak servert med sjysaus over og stuffing, mac’n’cheese, salat og tranebærsyltetøy ved siden av - gjerne maisbrød og smørkjeks i tillegg. Foto: Karin Beate Nøsterud/VG
AMERIKANSK TRADISJONSMAT: Kalkunen får ekstra deilig smak servert med sjysaus over og stuffing, mac’n’cheese, salat og tranebærsyltetøy ved siden av - gjerne maisbrød og smørkjeks i tillegg. Foto: Karin Beate Nøsterud/VG

Disk opp ekte amerikansk tradisjonsmat som saftig kalkun med stuffing, masse godt tilbehør og gresskarpai til Thanksgiving. 


Hvert år feirer amerikanerne Thanksgiving, bedre kjent som høsttakkefest i Norge, siste torsdag i november. Thanksgiving er opprinnelig ment som en høytidsdag for å uttrykke takknemlighet for høstens avlinger og livets gaver.

Selv om Thanksgiving primært er en amerikansk tradisjon, er det en glimrende anledning til å samle familie og venner rundt bordet.

– Det beste med Thanksgiving er den store matfesten, og som alle andre amerikanske familier samles vi gjennom mat og takknemlighet, sier amerikanske Nicole Juvera (38).

AMERIKANSKE RØTTER: Ekteparet Anthony og Nicole Juvera flyttet til Norge for 6 år siden og har servert amerikansk mat til Osloborgere på Café Fedora siden 2010. Foto: Magnar Kirknes/VG
AMERIKANSKE RØTTER: Ekteparet Anthony og Nicole Juvera flyttet til Norge for 6 år siden og har servert amerikansk mat til Osloborgere på Café Fedora siden 2010. Foto: Magnar Kirknes/VG

Hun og ektemannen Anthony Juvera (31) kommer opprinnelig fra USA, og har fortsatt å serverere amerikansk tradisjonsmat etter at de kom til Norge.

Sjekk deres oppskrifter til Thanksgiving nederst i saken!

– Tilbehøret gjør middagen

En essensiell del av den tradisjonelle maten er kalkun fylt med deilig «stuffing» servert med sjysaus. Resten av tilbehøret varierer fra hjem til hjem, men også maisbrød, tranebærsaus, potetmos og såkalte «butter biscuits» er sentrale retter på Thanksgiving-bordet.

– I mange tilfeller gjør tilbehøret hele middagen. En av favorittene mine er «mac and cheese», vi har derfor gjort det som tradisjon å servere det til Thanksgiving i stedet for vanlig potetmos, forklarer Anthony.

Til dessert har de som tradisjon å servere en gresskarpai med krydret og god smak.

Her deler ekteparet Juvera sin Thanksgiving-meny med Godts lesere:

Helstekt kalkun med brød- og rosinstuffing

SAFTIG STUFFING: Å fylle kalkunen med stuffing er en av høydepunktene ved å lage mat til Thanksgiving, mener amerikanske Anthony Juvera. Foto: Karin Beate Nøsterud/VG
SAFTIG STUFFING: Å fylle kalkunen med stuffing er en av høydepunktene ved å lage mat til Thanksgiving, mener amerikanske Anthony Juvera. Foto: Karin Beate Nøsterud/VG

Å tilberede en saftig kalkun er enklere enn du tror. Det kan imidlertid være en utfordring å få en hel kalkun til å smake også under skinnet.

– Hemmeligheten bak å få den gode smaken er å la kalkunen ligge i saltlake over natten. Det hvite kjøttet er det tørreste, magreste og tykkeste delen av kalkunen og trenger mest oppmerksomhet. For å unngå tørr kalkun er et tips å snu brystsiden forsiktig ned underveis i steketiden, slik at fuktigheten samler seg i kalkunbrystet, tipser kokkene.

Dette trenger du:

Til 12 personer

Saltlake

1 hel kalkun, ca. 6-8 kilo

2,5 dl sitronjuice

2,5 dl appelsinjuice

Vann, nok til å dekke kalkunen i en plastpose eller form

2 dl salt

2 dl brunt sukker

2 dl pepper

Urteblanding

1,8 dl olivenolje

3 ss presset hvitløk

2 ss tørket rosmarin

1 ss tørket basilikum

1 ss Italian seasoning

1 teskje hel svart pepper

Salt etter smak

Brød- og rosinstuffing

1 selleribukett

2 gulrøtter

1 dagsgammelt brød

1 gul løk

250 g rosiner

60 g kyllingkraft

Salt og pepper

½ teskje cayennepepper

½ teskje hvitløkspulver

Slik gjør du:

1. Saltlake: Legg kalkunen i en plastpose eller form med lokk. Tilsett alle ingrediensene i posen og fyll med vann til hele kalkunen er dekket med vann. La den stå i kjøleskap over natten.

2. Skyll kalkunen under vann og klapp den tørr med tørkepapir før du fortsetter på stekingen.

3. Forvarm ovnen til 165 grader. Bland olivenolje, hvitløk, romarin, basilikum, Italian seasoning, svart pepper og salt. Sett til side.

4. Vask kalkunen inn- og utvending og klapp den tørr. Fjern eventuelt større fettområder. Løsne skinnet fra brystet forsiktig ved å sakte gli fingrene mellom brystet og skinnet helt til du kommer til lårene. Vær forsiktig slik at skinnet ikke revner.

5. Bruk hendene og påfør en sjenerøs dose med urte- og oljeblandingen under brystskinnet og hele lårene. Gni resten av urteblandingen på utsiden av kalkunbrystet. Stikk tannpirkere for å sikre at skinnet dekker hele brystet.

6. Stuffing: Kutt opp brød og seller i biter. Bland inn revet gulrøtter, finhakket løk, rosiner, kyllingkraft, salt og pepper. Tilsett cayennepepper og hvitløkspulver. Legg stuffingen i en ildfast form og sett den inn i ovnen i 10-15 minutter på 145 grader.

7. Fyll hulrommet i kalkunen med stuffing. Legg kalkunen på en rist over en langpanne. Hell omtrent en halv centimeter med vann i pannen. Stek kalkunen i forvarmet ovn i 3-4 timer eller til steketermometeret viser 80 grader.

«Buttermilk biscuits»

BUTTER & BISCUITS: De såkalte smørkakene er det ultimate tilbehøret til kalkunmåltidet. Foto: Karin Beate Nøsterud/VG
BUTTER & BISCUITS: De såkalte smørkakene er det ultimate tilbehøret til kalkunmåltidet. Foto: Karin Beate Nøsterud/VG

Dette trenger du:

Gir 8-10 kaker

260 g mel

1 ss bakepulver

1 klype salt

85 g maisolje

2 ss kaldt smør + 2 ss smeltet smør

255 g kjernemelk/buttermilk (væsken som blir tilbake når smør skilles fra fløten under kjerning. Kan ikke kjøpes som ferdigprodukt, men lages selv) eller skummet kulturmelk, godt ristet

Slik gjør du:

1. Forvarm ovnen til 200 grader.

2. Bland sammen mel, bakepulver og salt i en bolle. Bruk en kjøkkenmaskin eller fingrene til å blande alt smøret sammen med melet til en smuldredeig.

3. Bruk en gaffel for å jobbe inn kjernemelken. Legg deigen på en flate dekket med litt mel. Kna deigen forsiktig og form den til et omtrent 12 centimeters tykt rektangel. Spre forsiktig litt mel over deigen. Den bør kjennes litt klebrig og klissete - ikke tørr.

4. Ta frem en deigskraper eller bruk hendene dine for å brette deigen til halv størrelse. Kjevle den deretter lett ut igjen til et 12 centimeters tykt rektangel igjen. Gjenta prosessen to ganger med lette bevegelser.

5. Kutt deigen i 8-10 firkanter eller sirkler med en skarp kniv i den størrelsen du ønsker.

6. Legg kakene på bakepapir og la dem steke i 25-30 minutter inntil de blir gyldne. Når det er to minutter igjen av steketiden pensler du dem med smeltet smør.

Mac and Cheese (med fire forskjellige oster)

SMAK AV OSTER: Cafe Fedoras mac and cheese er kjent for sine fire forskjellige oster i retten, og serveres like gjerne som en erstatning for potetstappe. Foto: Karin Beate Nøsterud/VG
SMAK AV OSTER: Cafe Fedoras mac and cheese er kjent for sine fire forskjellige oster i retten, og serveres like gjerne som en erstatning for potetstappe. Foto: Karin Beate Nøsterud/VG

Dette trenger du:

Til 12 personer

Fyll (lages i en stor kasserolle)

1 kilo makaroni

500 g smør

100 g siktet hvetemel

1 liter helmelk

300 g Philadelphia-ost

500 g hvitost

300 g engelsk cheddar

Salt og pepper

Topping (lages i en stekepanne)

300 g smør

500 g Panko brødsmuler

250 g parmesanost

Slik gjør du:

1. Forvarm ovnen til 175 grader. Kok opp makaroni i 5-6 minutter eller til den er al dente. Hell av vannet og sett den til side.

2. Smelt smøret i en kasserolle på medium varme (det skal ikke brunes). Bland forsiktig inn hvetemel i det smeltede smøret til blandingen blir tykk og får en kremete konsistens og hvit farge. Pass på at blandingen ikke svir seg i bunnen ved å røre hele veien. Visp forsiktig inn melken.

3. Smelt ostene inn i blanding - en etter en. Begynn med Philadelphia-osten, deretter hvitosten etterfulgt av cheddarosten helt til slutt. La hver ost smelte før du tilsetter neste for å unngå at det klumper seg.

4. Tilsett makaroni til osteblandingen og bland alt sammen. Skru av varmen. Smak til med salt og pepper.

5. Stek brødsmulene i en stekepanne på medium varme. Tilsett parmesanosten over brødsmulene og vend osten inn i smulene til blandingen er gyllen og osten smeltet.

5. Hell makaroni- og osteblanding i en ildfast form. Spre brødsmulene over. La den steke i ovnen i 10-15 minutter.

Gresskarpai

EN KRYDRET: Gresskarpai dufter høst og vinter og er den perfekte dessertoppladningen til jul. Foto: Karin Beate Nøsterud/VG
EN KRYDRET: Gresskarpai dufter høst og vinter og er den perfekte dessertoppladningen til jul. Foto: Karin Beate Nøsterud/VG

Dette trenger du:

Til 10 personer

1 ustekt paideig, enten hjemmelaget eller ferdigkjøpt

5 dl fersk gresskarpuré (eventuelt 1 hermetisk boks gresskarpuré)

2 egg

1 ss potetmel eller hvetemel

1/2 teskje salt

2,5 dl brun farin

1 teskje malt kanel

1 teskje malt ingefær

1/2 teskje malt muskat

1/2 teskje malt nellik

1 boks kondensert melk, f.eks Vikingmelk

Slik gjør du:

1. Gresskarpuré: Skjær et helt gresskar i to og fjern frøene. Legg den åpne siden ned på et bakepapir smurt med litt olje. Bak gresskaret på 165 grader i 30-40 minutter (til kjøttet kjennes mørt når du stikker en gaffel i). La det avkjøle til den er akkurat litt varm. Skrap ut gresskarkjøttet og kjør små porsjoner i en blender til det blir en jevn masse. Du skal ende opp med cirka 5 dl gresskarpuré.

2. Visp eggene i en stor bolle. Tilsett brunt sukker, potetmel, salt, gresskarpuré, krydre og Vikingmelken. Bland godt etter hver ingrediens helles i.

3. Legg den ustekte paideigen i en ildfast paiform og hell blandingen oppi. Sett den i ovnen på 230 grader i 10 minutter. Senk deretter temperaturen til 175 grader og la paien stå i 40-50 minutter til.

La paien avkjøle helt før den legges i kjøleskapet over natten for best smak. Server med en kremdott eller vaniljeis. Nyt!

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?