Til hovedinnhold

Ida Gran-Jansen: Bryr seg lite om «fine dining» og Michelin-stjerner

23. november 2018Aktuelt
COOKIELYKKE: Ida Gran-Jansen forteller at hun elsker kjeks, boller, sjokolade og kaker. Og alt annet som er søtt. Foto: Jørgen Braastad/VG
COOKIELYKKE: Ida Gran-Jansen forteller at hun elsker kjeks, boller, sjokolade og kaker. Og alt annet som er søtt. Foto: Jørgen Braastad/VG

Hele Norges bakeprinsesse, Ida Gran-Jansen (30), synes fastfood kan være minst like godt som fancy mat på eksklusive restauranter.

BAKEBLOGG: Kokebok-aktuelle Ida Gran-Jansen står bak en av Norges største matblogger. Foto: Jørgen Braastad/VG
BAKEBLOGG: Kokebok-aktuelle Ida Gran-Jansen står bak en av Norges største matblogger. Foto: Jørgen Braastad/VG

– Jeg må bare beklage rotet, sier Ida Gran-Jansen, og peker inn mot stua.

Midt på gulvet i leiligheten hun og kjæresten kjøpte tidligere i år, og som de til våren skal være tre om å dele, står to gigantiske pappesker med møbler. I dag kom endelig sofaen hun hadde ventet lenge på.

– Det var så vidt de fikk båret den inn her. De måtte skru døren av hengslene og alt. Jeg blir stresset av alle møblene som står i stua her nå, jeg liker at ting er på stell, ler hun.

Kjøkkenet er derimot plettfritt. Midt på kjøkkenbenken står en kobberfarget kjøkkenmaskin, og smør, egg og sukker. Gran-Jansen er godt i gang med å lage cookies.

– Jeg tror interessen min for matlaging kommer fra kjærligheten rundt mat, også har jeg tatt det et steg videre, sier hun, mens hun blander sammen ingrediensene.

Har ingen kokkebakgrunn

Som 25-åring stakk Gran-Jansen av med seieren i TV3-konkurransen Hele Norge Baker. I ettertid har hun skapt stor karriere av både baking og matlaging. Men det var på ingen måte forventet.

– Far hadde ikke helt fått med seg hvor interessert jeg var i baking da jeg var med på den konkurransen. Han skjønte ikke så mye da jeg vant, og sa bare «jaha», ler hun.

– Jeg kommer ikke fra noen kokkefamilie akkurat. Men moren min har alltid vært opptatt av å samles rundt bordet og lage hjemmelaget mat fra bunnen av. Og jeg satt ofte på kjøkkenbenken og så på, og var alltid interessert.

Selv er Gran-Jansen utdannet dyrepleier, har en bachelor i økonomi og har aldri deltatt på et matlagingskurs i sitt liv.

– Jeg var bare hun som bakte hvis noen hadde bursdag. Det var en hobby. Hadde det ikke vært for Hele Norge Baker hadde jeg aldri i verden jobbet med mat.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BAKEGLEDE: Ida Gran-Jansen er godt i gang med å lage en av sine favorittoppskrifter: sjokoladecookies. Foto: Jørgen Braastad/VG
BAKEGLEDE: Ida Gran-Jansen er godt i gang med å lage en av sine favorittoppskrifter: sjokoladecookies. Foto: Jørgen Braastad/VG

Ble beskyldt for å drive med doping

I dag er 30-åringen en av Norges største matbloggere, hun har hatt sitt eget matprogram, og til høsten gir hun ut sin tredje kokebok. Og hun har flere TV-planer i fremtiden.

– Men nå vil jeg fokusere på det som handler om mat. Jeg vil ikke være kjent som en reality-deltager. Jeg er ganske påpasselig med hvilken vei jeg går.

Hun legger ikke skjul på at hun har fått mer oppmerksomhet etter å ha deltatt i «Skal Vi Danse» og «Farmen Kjendis», og hun innrømmer at hun blir påvirket av å lese hva andre skriver om henne.

– Jeg måtte bare slutte å lese Kvinneguiden etter Farmen. Folk skal ha en million meninger om deg, og det blir så banalt. Du blir jo selvfølgelig påvirket av det, og det er ikke noe hyggelig å lese. Det er veldig mange jenter som er slemme mot andre jenter, sier hun, og sukker oppgitt.

– Jeg husker spesielt da jeg vant melkespannkonkurransen mot Petter Pilgaard i semifinalen. Da fikk jeg mange kommentarer på at jeg vant bare fordi jeg hadde leddgikt og går på «konkurransefremmende medisiner». Ifølge Kvinneguiden drev jeg med doping. Da skjønner du hvor dumt det er.

Gran-Jansen forteller imidlertid at de aller fleste tilbakemeldingene er positive.

– Jeg er jo ikke den personen som har de særeste meningene, og jeg ønsker heller ikke å ha det bare for å stikke meg frem. Så det er nok begrenset hvor mye folk kan «ta meg på» når jeg driver en bakeblogg, ler hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MASSE SJOKOLADE: Det er ingen hemmelighet at Gran-Jansen elsker sjokolade. Foto: Jørgen Braastad/VG
MASSE SJOKOLADE: Det er ingen hemmelighet at Gran-Jansen elsker sjokolade. Foto: Jørgen Braastad/VG

Feiler sjeldent med oppskrifter

På kjøkkenet har Gran-Jansen installert to stekeovner over hverandre. Slik får hun gjort unna ting dobbelt så raskt. Matblogging handler ikke bare om å lage mat og legge ut oppskrifter. Det skal også se delikat ut.

– På vinteren er det ganske stress. Da har du bare fire timer med dagslys. Derfor begynner jeg å lage all maten på morgenen mens det er mørkt, slik at det er klart når fotolyset er bra, humrer hun.

På spørsmål om hun noen ganger feiler når hun prøver seg på nye oppskrifter kommer svaret raskt.

KREATIV: Et godt tips er å bruke iskremskje når du skal fordele cookiedeigen, ifølge kokebokforfatteren. Foto: Jørgen Braastad/VG
KREATIV: Et godt tips er å bruke iskremskje når du skal fordele cookiedeigen, ifølge kokebokforfatteren. Foto: Jørgen Braastad/VG

– Veldig sjeldent. Det hører kanskje litt arrogant ut, men. Det jeg lager er som regel ikke helt nytt, fordi jeg vil at ting skal være litt nedpå. Jeg har mange grunnoppskrifter som jeg bare endrer litt på. Men selvfølgelig, det skjer jo iblant. Men det meste blir «brukandes», smiler hun.

Elsker McDonald's og frossenpizza

Gran-Jansens beste matminne er lørdagene i barndommen. Da spiste familien alltid grøt på dagtid, og kosemat på kvelden. Det er noe som sitter igjen mer enn en god restaurantopplevelse.

– For meg handler det ikke om «fine dining»-opplevelsen, men om de koselige middagene. Da jeg var i Praha i helgen var jeg på en Michelin-restaurant, og det var jo kjempegodt, men jeg synes at en hamburger på Kverneriet er vel så digg.

Hun tenker seg om igjen, før hun begynner å le.

– Og hvis jeg skal trekke frem noen dårlige matminner så må jeg kanskje tilbake til joikabollene faren min drev og skulle prakke i oss da vi var små. Mor og far er skilt, så det var litt forskjell på maten. Han skulle alltid eksperimentere med å putte dill i kjøttdeigen, konjakk i fiskegryten og sånn. Det er kanskje ikke det beste du får som barn, sier hun, og rynker på nesen.

Etter at hun nylig fant den perfekte vaffeloppskriften, har Ida holdt seg helt unna ferdige kakemikser når hun skal bake. Ferdigmat derimot, har hun ingen problemer med.

– Jeg kan fint spise Grandiosa, fiskegrateng fra frysedisken og McDonald's, jeg elsker jo sånn mat. Jeg er ikke så fancy i matveien. Jeg vil bare at det skal være godt!

Artikkelen fortsetter under bildet.

PLING: Med to stekeovner går det dobbelt så fort. Sjokoladekjeksene er ferdig! Foto: Jørgen Braastad/VG
PLING: Med to stekeovner går det dobbelt så fort. Sjokoladekjeksene er ferdig! Foto: Jørgen Braastad/VG

– Glad bloggen ikke handler om meg

Nedtelleren på stekeovnene piper. Gran-Jansen tar ut kjeksene, og leiligheten fylles opp med den velkjente duften av nystekt bakst. Hun forteller at hun er glad for at det er baking og mat som er i fokus på hennes sosiale medier-kanaler, og ikke henne selv.

– Jeg kan ha på meg akkurat hva jeg vil og se stygg ut en dag, men fortsatt lage deilig mat og ta fine matbilder. Jeg er så glad for at jeg ikke driver en sånn livsstilsblogg hvor det handler om meg, og det er bilder av meg hele tiden. Da tror jeg man kjenner på et helt annet utseendepress enn meg som bare lager mat, sier hun.

Selv om hun liker å se bra ut, hadde hun aldri taklet en jobb i en bransje hvor utseende er i fokus.

– Hvis man hele tiden må ha perfekt hår, perfekt sminke og perfekte klær, tror jeg man får et helt annet fokus på seg selv. Man blir veldig selvkritisk. Jeg hadde blitt gal av det. Men all ære til de som gjør det, og fortsatt klarer å holde seg nedpå. Det hadde nok ikke jeg, avslutter hun.

DEILIG: Lite slår lukten av nystekte cookies. Foto: Jørgen Braastad/VG
DEILIG: Lite slår lukten av nystekte cookies. Foto: Jørgen Braastad/VG

Publisert: 23.11.2018 kl. 14:57


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?