Ti ting du kanskje ikke visste om julebrus

7. desember 2017Aktuelt
JULEBRUS: Mange farger og smaker - og masse julestemning! Foto: Trond Solberg/VG
JULEBRUS: Mange farger og smaker - og masse julestemning! Foto: Trond Solberg/VG

Nå er det endelig tid for julekos, både i form av julemat, julegodt - og julebrus.

Adam og Tore fra «Sofa» elsker julebrus. Tore har til og med uttalt til Gaysir at han og søsteren pleier å krangle om julebrusen.

I julebrusens ånd har vi bedt dem gjennomføre en blindtest av noen av årets julebrus, og hvordan det gikk kan du se i videoen under:

Julebrustest: - Fytti rakkern

Ti ting du kanskje ikke visste om julebrus:

1. Sverige har sin egen variant av julebrus, nemlig «julmust». Must ble lansert i 1910 som et alternativ til øl, og smaker også både humle og malt. Men istedenfor å drikkes som et alkoholfritt øl - som oppfinnerne så for seg - endte den heller opp som en helge-læskedrikk, ifølge selskapets hjemmesider.

2. Populært eller ei, i Dagbladets julebrustest, fikk julmust terningkast 2 av ekspertene.

3. De forskjellige julebrusene produseres i forskjellige deler av landet. Da TV2 gjennomførte sin julebrustest kom de fram til at Romsdal og Molde produserte den beste julebrusen.

4. I 2005 ble det stor ståhei rundt Egil Fredriksen, også kjent som «Julebruskongen». Han drakk intet mindre enn to liter julebrus om dagen, og kjøpte like godt inn 705 liter for å ikke gå tom. – Det finnes ikke noe bedre i verden, sa Fredriksen til VG da.

Artikkelen fortsetter under bildet.

JULEBRUSKONGEN: Egil «Julebruskongen» Fredriksen i 2009. Foto: Nils Bjåland/VG
JULEBRUSKONGEN: Egil «Julebruskongen» Fredriksen i 2009. Foto: Nils Bjåland/VG

5. Julebrus er ikke bare julebrus – faktisk finnes det i dag over 36 forskjellige sorter julebrus, skriver VG+.

6. De vanligste julebrusene er enten røde eller brune i fargen, men det finnes også varianter som er rosa, gulbrune eller oransje.

7. Du vet det er desember når diskusjonen om julebrusen skal være rød eller brun dukker opp. Det er kanskje smaken som teller, men også lokalpatriotisme spiller inn. På Sørlandet og på Hamar og andre midtre og nordlige deler av Østlandet, i Trondheim og sørlige deler av Nord-Norge, er julebrusen brun og smaker litt som champagnebrus. I sørlige deler av Østlandet samt Vestlandet og i deler av Nord-Norge er julebrusen stort sett rød og minner om eventyrbrusen som selges resten av året.

8. Blir du forvirret over at det finnes to julebrus som heter Arendals julebrus? Ringnes har lenge produsert en som kalles Arendals julebrus. I 2015 kom konkurrenten med samme navn signert Arendals bryggeri i hyllene. Sistnevnte er tappet i Arendal og er brygget på en gammel oppskrift fra 60-tallet, skrev Agderposten.

9. Hvis du trodde at julevarene havner tidligere og tidligere i butikken, må du tro om igjen. Tradisjonen er å lansere julebrusen 10 uker før jul – med andre ord har uke 42 vært den faste uken hvor brusen kan kjøpes i butikkene, ifølge Varden.

10. Det ble oppstyr da Lerum bestemte seg for å legge ned julebrusproduksjonen sin i 2006, og som seg hør og bør ble en internettaksjon startet for å få brusen tilbake i butikkene, skriver NRK.

Publisert: 07.12.2017 kl. 10:03
Oppdatert: 07.12.2017 kl. 15:29


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?