Sommeren går mot slutten
Men vi ses igjen til neste år.
Sommeren er alltid for kort. Været blir ikke som vi trodde. Vi rekker aldri å gjøre alt en skulle. Så skjer det mye som aldri skulle ha skjedd. Men så har det som regel vært mye fint også. Når en først tenker etter og gjenskaper øyeblikkene hver for seg.
Sånn har det vært i år også. Alt har bare vært uendelig mye sterkere.
Mer trenger vi ikke å si om det akkurat i denne sammenhengen.
Nå skal vi spise og drikke oss inn i en varm og god høst. Og da skal vi spise noe av den beste fisken vi har utenfor kysten vår, og med noe av det beste tilbehøret.
Bare begynn å glede deg til fenomenale smaker!
For nå fråtser vi. For kveite er ikke gratis. Potet er det jo nesten ikke lov å spise lenger. Men vi gjør det mer enn gjerne, og så heller vi rikelige mengder fløte til. Vi sparer ikke på smøret heller. Og ikke på spekeskinka.
Så mye har vi lært: Det er ingen grunn til å vente med livets goder. Vi har bare tid til det beste.
Kveite med potetkrem
4 poteter
1 sjalottløk
olivenolje
4 ss hvitvin
2 ss vineddik
Cirka 1dl fløte
800 g kveitefilet
Salt, pepper
Urtesmør
Cirka 4 ss smør
1 neve bladpersille
1-2 vårløk
spekeskinke (evt bacon)
asparges / sukkererter (eller noe annet godt og ferskt grønt)
Skrell og kok poteter.
Skrell og hakk sjalottløk. La surre i litt olivenolje. Tilsett vin og vineddik og la koke nesten helt ned.
Ta løken og potetene i foodprosessor, spe med fløte til ganske luftig krem.
Ta skinnet av kveita. Del i fire biter. Krydre med salat og pepper og skvett litt olivenolje på. Bak i ovn på 160 grader, i cirka 15 minutter, avhengig av tykkelsen. Stek spekeskinke (evt bacon) samtidig.
Hakk biter av friske asparges, sukkererter eller lignende. Gi et lynkort oppkok og skyll umiddelbart i iskaldt vann. Sett til side.
Smelt smør. Bryt skinka eller baconet i biter og dryss oppi sammen med det grønne.
Anrett potetkrem, kveita og urtesmøret på porsjonstallerkener og server.