Sommerfrukten du kan spise med god samvittighet

SMAKEN AV SOMMER: Vannmelon er perfekt sommermat både til stranden, terrassen eller piknik i parken. Foto: Eivind Griffith Brænde/VG
SMAKEN AV SOMMER: Vannmelon er perfekt sommermat både til stranden, terrassen eller piknik i parken. Foto: Eivind Griffith Brænde/VG
Kari Spets
Kari Spets

Sødmefull og leskende med få kalorier. Vannmelon er full av bruksområder enten du foretrekker søtt eller salt.

Da kokebokforfatter, matblogger og journalist Monica Csango var liten, ble hun og søsteren plassert i badekaret med hver sin svære melonbit. De sølte alt hva hjertet begjærte og spiste til det var tomt - og tomt ble det hver dag. Slik begynte Monicas kjærlighetsforhold til vannmelonen.

Matelsker Monica Csangos kjærlighetsforhold til vannmelon startet allerede da hun var liten med sommerferier i Budapest. Foto:  Marcel Lelienhof
Matelsker Monica Csangos kjærlighetsforhold til vannmelon startet allerede da hun var liten med sommerferier i Budapest. Foto: Marcel Lelienhof

- Vi tilbrakte somrene i nærheten av Budapest. Tidlig hver morgen kjørte vi i Ladaen til den lokale frukthandleren og handlet store vannmeloner på seks-sju kilo. Nest etter is var dette det aller beste vi visste om, sier hun.

For Monica er vannmelon mange gode minner.

- Og fremdeles er den en viktig påminnelse om at sommeren har kommet. Jeg elsker fargen, teksturen og at den er så leskende og god.

- Er ikke vannmelonen en taper sammenlignet med fancy varianter som honningmelon, cantaloupemelon, froskeskinnsmelon og charentias-melon?

- Nei og atter nei. Konsistensen, fargen, teksturen og bruksområdene gjør vannmelonen til en vinner for meg. Men kjøp for all del hel melon og kutt den opp hjemme, jeg synes ofte at de ferdigkuttede bitene i butikken blir litt melne. Dersom du har et kjølig sted i heimen, holder melonen seg fint hel.

Monica har vært dommer i TVNorges «Kakekrigen». En av deltagerne brukte faktisk vannmelon som bunn.

- Det var en interessant tvist, men ikke optimal. For meg er det slik: Kake er kake, og da må det inn litt andre hovedingredienser en frukt. Men jeg er stor fan av vannmelon i drinker og smoothies!

- Kan vannmelon kombineres med annet enn søtt?

- Ja, definitivt. Vannmelon er fantastisk i salater, men tenk da på kombinasjonen søtt og salt når du lager. Både salte nøtter og oliven er en god match med vannmelon. Dessuten er avokado og vannmelon en svært god match.

En av grunnene til at Monica elsker vannmelon, er at frukten for henne symboliserer sjenerøsitet - man dekker opp, man deler.

- Når jeg har brunsjer og frokoster, liker jeg å ta en hel vannmelon og skjære opp i store biter og servere så mye jeg får plass til på et stort fat, sier hun.

- Har du lagt merke til at dersom du er på et brunsjbord og det ligger vannmelon der så blir fatet alltid fort tømt?

ENKELT OG DIGG: Legg vannmelon på grillen med litt lime over - og du har nydelig tilbehør til sommerens fisk- eller skalldyrsmåltid. Få oppskriften her! Foto: Meny
ENKELT OG DIGG: Legg vannmelon på grillen med litt lime over - og du har nydelig tilbehør til sommerens fisk- eller skalldyrsmåltid. Få oppskriften her! Foto: Meny

Bra for helsen

Googler du vannmelon, kommer «vannmelon kalorier» øverst. Frykt ikke! Her snakker vi 36 kalorier per 100 gram. Vannmelon består tross alt av 92 prosent vann. Dessuten kan godbiten være et effektivt våpen mot høyt blodtrykk.

Vannmelonsalat à la Monica Csango

Rist pinjekjerner i en tørr panne til de blir gylne. Dryss litt flaksalt over dem. Legg biter av vannmelon på et fat, smuldre fetaost og hell avkjølte pinjekjerner og hakkede pistasjnøtter over. Avslutt med å helle over flytende honning.

«I carried the watermelon»

Det mest kjente og elskede sitatet om vannmelon kommer fra filmklassikeren «Dirty Dancing» fra 1987. Hovedrollefiguren Baby (Jennifer Grey) er mo i knærne over den deilige bad boy’en Johnny (Patrick Swayze) – og det eneste hun klarer å si til ham når hun møter ham, er: «I carried the watermelon». Johnny ser rart på henne - og går.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?