Her er de nye norske stjerne-restaurantene
Norge får to nye stjernerestauranter i Michelin-guiden. Både Ylajali og Fauna får hver sin stjerne. Resten av Oslo-restaurantene beholder sine stjerner.
Kokker har kokt av spenning og såkalte foodies har spekulert på hvem som kommer til å få de gjeve Michelin-stjernene som deles ut i dag. Spekulasjonene i forkant har vært mange, og for norsk restaurantbransje ble det full uttelling med stjerne til forhåndsfavorittene.
Statholdergården (1), Maaemo (2) og Bagatelle (1) beholder sine stjerner. Nyheten er ekstra stas for Bent Stiansen og Staholdergården som har holdt på stjernen sin i 16 år.
HosYlajali sto jubelen i taket da beskjeden kom:
- Jeg er utrolig glad, alle vi på restauranten har det helt fantastisk nå. Vi har lagt ned utrolig mye arbeid for å kunne servere best mulig mat. Når vi da får en slik anerkjennelse så føles det helt herlig, sier Ramsvik til Godt.
- Hva betyr stjernen?
- Den definerer hva vi er og hva vi gjør, og dette vil hjelpe oss å få flere gjester og et internasjonalt klientell.
- Husker du at inspektøren var der?
- Ja, og vi hadde levert det vi skulle, sier Even Ramsvik til VG.
VG tok Restaurant Faunas Bjørn Svensson på sengen. Han lå nemlig og sov da Godt ringte.
- Gratulerer med stjerne!
- Hva er det du sier? Dette har ikke vært i tankene mine.Jeg våknet nå nettopp fordi jeg trodde det var noen som skulle booke bord når du ringte, sier Svensson til Godt.
- Det er klart jeg er glad, men jeg tror ikke det er vår stjerne, legger han til og avslutter:
- Nå tok du meg på sengen. Du må ringe meg tilbake senere. Men klart jeg er glad...
- Hva vil dette betyr for Fauna?
- Det vet jeg ikke, sier Svensson.
Flere bransjefolk har vært skråsikre på at Michelin skulle lansere en egen guide for Norden. På pressekonferansen i Stockholm ble det også kjent at Michelin-guiden kommer med sin første nordiske utgave over gode stjernerestauranter til neste år.
Det siste året har hovedstaden hatt fire Michelin-stjerner fordelt på tre restauranter. Maaemo med sine to (guiden overrasket i 2012 med å gi den da nyoppstartede plassen to stjerner), mens Statholdergaarden og Bagatelle fikk én stjerne hver.
I Norden er Oslo den minst premierte restaurantbyen sammenlignet med våre naboer. Både i Stockholm og Helsinki fikk to nye restauranter hver sin stjerne: I Stockholm var det Operakälleren og Oaxen krog, mens i Helsinki fikk Ask og Chef & Sommelier. København er fortsatt den nordiske mathovedstaden og der fikk tre nye restauranten hver sin stjerne: Clou, Marchal, og Studio at the standard. Også i Gøteborg ble det utdelt en stjerne, den gikk til Bhoga.
Eyvind Hellstrøm mente på forhånd at både Even Ramsviks Restaurant Ylajali og nykommer Fauna fortjente hver sin stjerne i den nye guiden.
- De har bra kvalitet, en god energi, og det som skal til for å være i toppklassen, fortsetter stjernekokken, som regner med at Maaemo beholder sine to stjerner.
Hellstrøm mener likevel at man ikke må se seg blind på stjernene.
- Til syvende og sist er det publikums - gjestenes - meninger som er viktige, understreker kokken, som var den første som hentet to Michelin-stjerner til Norge.
Det ble ingen endringer i Bib Gourmand-utmerkelsene i Norge. I denne kategorien holder Oro Bar & Grill, Restaurant Eik og Lille B fortsatt stand.
Kokk og restaurantanmelder i VG André Blomberg-Nygårsd var forsiktig med å spå et stjernedryss.
- Michelin er i utgangspunktet svært konservative i tildelingene av stjerner. Historisk sett har det vært små justeringer år for år, men aldri et dryss av nye stjerner. På sitt meste hadde Oslo i 2002 seks restauranter med til sammen syv stjerner. Siden har det gått nedover. Per i dag har Oslo historisk få stjernerestauranter, kun tre, sier Nygård til Godt.
- Bransjen krever stjerne til Ylajali, men du har lenge holdt en knapp på Bjørn Svenssons Fauna. Fortell!
- Det er ingen tvil om at Ylajali fortjener det mest, men det er noe med at den «ledige» stjernen tilhører Bjørn Svensson. Han «ga» den i prinsippet fra seg da han la ned Restaurant Oscarsgate i 2011. Michelin har flere ganger vist at de tar slike hensyn, og følger opp sine tidligere stjernekokker.
VGs restaurantanmelder Blomberg-Nygård trekker også frem hvor stor påvirkningskraft Michelin-stjernene kan ha.
- Maeemo slik det fremstår i dag hadde ikke eksistert, hadde ikke vært for tidlig belønning fra Michelin. Og da snakker vi om alt fra publikumspågang, medieomtale og tilgang på midler. En utmerkelse kan skape en suksess over natten, men like gjerne ødelegge. Se på Feinschmecker og hvor lite vi hører om dem etter de mistet sin stjerne i fjor, etter 19 år med stjernedrift, sier han.
- Hva vil en nordisk spesialguide bety for Norge?
- Fremfor alt vil det bety mye for rekruttering av kokker og publikum til distriktene. Stavanger har vært kjent lenge som et kulinarisk nr.2 og Bergen er på vei frem med plasser som Lysverket. Dessuten skjer det spennende ting i Trondheim.
Last ned VGs nye og gratis restaurantguide Godt Ute for iPhone og Android her og skriv dine egene restaurantvurderinger.