Hvorfor er det alltid plass til dessert?
Ny forskning har funnet svaret.
Vi har alle opplevd det. Etter forrett og middag er du så mett at du vil rulle av stolen, og det er ikke fysisk mulig å presse i seg mer mat.
Men utrolig nok, så klarer du likevel å stappe i deg den herlige sjokoladedesserten når den kommer på bordet.
Men hvordan er det mulig?
Nå har forskere faktisk funnet ut at dette har en fysiologisk forklaring, fordi sukkeret i søtsakene stimulerer en refleks som utvider magesekken.
Sukker gjør magesekken større
Dette kommer frem i siste utgave av Tidsskrift for Den Norske legeforening, skriver Forskning.no.
Det betyr i praksis at man ved å spise dessert etter at man egentlig er mett, lurer den normale metthetsfølelsen.
Magesekken er nemlig meget fleksibel. Veggene i øvre del av magesekken slapper av når du spiser, slik at det skal bli plass til maten.
Og det er flere faktorer som setter magesekken i avslapningsmodus. Synet og duften av mat, trykket på magesekken, samt selve tyggingen og svelgingen virker inn.
Glukose, altså sukker, stimulerer denne avslappingsrefleksen.
En dessert reduserer altså trykket i magesekken og minker metthetsfølelsen, noe som betyr at man får plass til mer.
Senker metthetsfølelsen
En liten søtsmak etter middagen gjør også at du føler deg mindre mett enn uten, fordi magesekken utvides.
Dermed vil du faktisk kunne ha det mer behagelig etter måltidet med en ørliten bit søtt enn uten.
Den søte desserten bidrar derfor med noe positivt, vel og merke hvis du kan begrense deg til noen få biter.
Men å finne den balansen i julen er ikke lett, magen blir nemlig alltid mett før øynene.
Publisert: 13.11.2012 kl. 15:51
Lag deg en gratis konto