Visste du dette om cola?
Fra vin og kokain til husholdningsprodukt. Hvilke av disse cola-mytene er det faktisk hold i?
Du har kanskje hørt folk si ting som: «Du vet at cola originalt var grønt?», «Det var Coca-Cola som oppfant julenissen», «Det finnes en hemmelig oppskrift, og det er bare noen få i verden som vet om den» eller den klassiske: «det pleide å være kokain i cola».
Det flyter over av rykter og myter rundt den populære, svarte leskedrikken kalt cola. Mange av de er takket være markedsføringskampanjer av colaprodusentene selv. Finnes det egentlig noe hold i disse ryktene?
Vin og kokain
Ja, det var kokain i den originale colaen. Den første coladrikken så dagens lys for litt over hundre år siden. En farmasøyt, ved navn John Pemberton, lagde i 1886 en «helsedrikk» bestående av hovedsakelig rødvin, colanøtt og kokablader. Colanøtten gav drikken koffein og kokabladene gav drikken, som kjent, kokain.
Rødvinen i coladrikken ble imidlertid raskt fjernet, ettersom det i Atlanta, der Pemberton bodde, var forbud mot salg av alkohol. Men kokainen derimot? Den var helt okay å ha med frem til 1903. Visste du derimot at Coca-Cola fortsatt bruker kokablader i brusen?
En godt voktet forretningshemmelighet
Ifølge The New York Times blir store mengder kokablader importert inn i USA, for å ekstrahere smakstilsetning til Coca-Cola. Det som ender opp i colasirupen i dag er selvfølgelig uten det narkotiske stoffet.
Hva skjer med all den overflødige kokainen, spør du? Den blir solgt til legemiddelfirmaet Mallinckrodt, som bruker det hovedsakelig for å produsere lokalbedøvelse. Som jo må sies å være et mer egnet bruksområde enn i en leskedrikk.
Omstendighetene rundt hva som skjer med den overflødige kokainen er med andre ord ikke så mystisk. Det som derimot er litt mystisk er selve oppskriften, for Coca-Cola-formelen er en av verdens kanskje best bevoktede forretningshemmeligheter.
Mark Pendergrast – forfatter av historieboken «For god, country and Coca-Cola» – beskriver i detalj hvor spinnvilt sikkerhetsopplegget rundt denne oppskriften faktisk påstås å være. Etter sigende kjenner kun to personer til oppskriften til enhver tid, og de to tar aldri samme fly, i tilfelle flyet krasjer. Pendergrast mener det kan være hold i det ryktet, men Coca-Colas standpunkt er å ikke snakke om hvor mange som vet oppskriften.
I 2011 kom den kjente podkastserien «This American Life» ut med en episode som fikk internett og mediene til å boble. Den hevdet nemlig å ha funnet den originale colaoppskriften i en gammel avisartikkel. Coca-Cola nekter for at de hadde den riktige oppskriften, hverken den originale eller den som brukes i produksjonen av Coca-Cola i dag.
Coca-Cola var den første og på langt nær mest suksessfulle colaen, og mange sier bare «cola» når de referer til den. Cola er derimot en fellesbetegnelse på de svarte brusene med «cola»-smak. Dette inkluderer brusmerker som Pepsi, Tøyen-Cola, og Tab X-tra. Visste du forresten at Tab X-tra er et Coca-Cola-produkt? Faktisk var Tab Coca-Colas første sukkerfrie cola.
Slik lager du cola hjemme
– Det smaker en sammensetning – det smaker cola, svarer Rikard Svensk, en av mennene bak Tøyen-Cola, når vi stiller han spørsmålet om hva cola smaker.
Cola har jo blitt sin egen smak, like selvforklarende som pære og appelsin. Men mye av smaken stammer faktisk fra appelsin, sitron, vanilje og eventuelt kanel.
Der Coca-Cola er kanskje overdrevet hemmelighetsfylte om oppskriften sin, har Tøyen-Cola oppskriften bak på flasken. Oppskriften fant de på internett. Å lage denne versjonen hjemme hadde derimot blitt vanskelig. Smakene i sirupen kommer fra forskjellige oljer, og det å kombinere olje og vann er ingen enkel sak:
– Man må stavmikse oljene sammen, sier Svensk og referer da ikke til en ordinær stavmikser slik du og jeg har hjemme, men en industriell en til flere titalls tusen.
Men du kan faktisk lage en ganske så bra cola hjemme med produkter du finner i vanlige butikker. Du kan for eksempel følge denne oppskriften fra den populære matvitenskapssiden Serious Eats:
Ingrediensen «bitter orange peel» er den eneste som er litt vanskelig å finne. Det hender de har det på steder hvor man kjøper ting til ølbrygging. Det går også fint å droppe ingrediensen helt.
En populær myte er at den originale colaen var grønn. Mange pålitelige kilder på internett avkrefter dette og sier at den alltid har hatt den mørke fargen. Men! Da Godts journalist testet oppskriften over, ble sirupen faktisk grønn! Før det ble tilsatt store mengder sukkerkulør selvsagt. Vi spurte Rikard Svensk om Tøyen-Cola er grønn før de har i farge.
– Den er helt gjennomsiktig, sier han og skaper mer forvirring.
Vi i Godt anbefaler folk å prøve å lage sin egen cola. Det er ganske enkelt å få til, og produktet blir friskt, krydret og ikke for søtt.
Og helt til slutt: fant Coca-Cola opp julenissen?
Nei, de gjorde ikke det. Ikke fant de opp figuren, den er som kjent basert på den elskede munken St. Nickolas. Coca-Cola fant heller ikke opp den versjonen av julenissen som vi kjenner og elsker i dag. Du vet den tykke, gamle mannen ikledd rødt og hvitt. Ifølge faktasjekk-siden Snopes, fantes det illustrasjoner av akkurat den samme typen julenisse, flere år før Coca-Cola lagde sin julereklamekampanje for å selge mer brus om vinteren.
Men Coca-Cola skal nok ha noe av skylden for å ha forplantet og popularisert akkurat det bildet.
Publisert: 14.07.2020 kl. 21:02
Oppdatert: 16.07.2020 kl. 10:33
Lag deg en gratis konto