Spis som italienerne i julen

16. desember 2013Aktuelt
IKKE KJØTT PÅ JULAFTEN: I Italia skal det være fisk på julaften. Men steiker som denne kan gjerne spises første juledag. Foto: Jon Krog Pedersen
IKKE KJØTT PÅ JULAFTEN: I Italia skal det være fisk på julaften. Men steiker som denne kan gjerne spises første juledag. Foto: Jon Krog Pedersen

Ifølge tradisjonene i Italia skal det kun være fisk og sjømat på julaften. Til lunsj første juledag, som er julens viktigste måltid, kan man til gjengjeld spise hva man vil. 

Italienerne spiser godt hele året - alle årstider handler om mat. Det er også mye av maten som spises i julen som ikke er spesielt julete, sett med norske øyne.

Men ikke dermed sagt at de ikke vet hvordan de vil ha det.

Italienerne er gode på julestemning, blant annet er de gode på juledekorasjoner. Men det er ikke bare de vakre omgivelsene som gir god stemning, det er også ekstra mye god mat på alle kanter.

Selve julen i Italia er første juledag. Da spiser man uvirkelige mengder veldig, veldig god mat. Det kan være like store variasjoner her fra region til region som det er med alt mulig annet i landet, men en ting som virker å være en tradisjon med ganske stor utbredning, i alle fall i nord, er tortellini in brodo. Fylte pastaknuter kokt og servert i kraft. Så til tross for at resten av maten virker å likne ganske mye på annen Italiensk mat - som altså betyr at den er steingod og i sesong - er denne varmende vinterretten himmelsk nok til å kaste et høytidelig skinn over resten av måltidet.

Siden den katolske skikken forbyr å spise kjøtt på julaften, er det fisk og sjømat som utgjør måltidet den kvelden. Egentlig skal det visstnok være syv retter med fisk, men det er nok ikke så vanlig å ta den helt ut lenger.

Jeg har laget to menyer for dem som vil kjøre helt «autentico»: En fiskemiddag til julekvelden, og en kjøttbonanza til 1. juledag. For dem som ikke er fullt så rigide, må man gjerne ta dette fra hverandre og sette det sammen igjen til en mer liberal blandingsmeny.

Julaften: Fiskemeny

Denne virker litt utilgjengelig, men er i grunn ganske enkel. Bare kok blekksprut sønder og sammen med masse god smak, pakk det hardt sammen i plastfolie og legg det i kjøleskapet. Gir nok til en del, men regn med litt svinn når du skal skjære skiver.

HMMMM: Høres uvanlig, og ser imponerende, ut, men er ikke vanskelig. Foto: Jon Krog Pedersen
HMMMM: Høres uvanlig, og ser imponerende, ut, men er ikke vanskelig. Foto: Jon Krog Pedersen

Det er få ting som slår en god skalldyrpasta. Her har jeg brukt kjempereker, men du kan komme et stykke med hjerteskjell og blåskjell også - eller en kombinasjon av alt.

KJAPP: Med rask kraft på skall og hoder, får du en super skalldyrsmak på et blunk. Foto: Jon Krog Pedersen
KJAPP: Med rask kraft på skall og hoder, får du en super skalldyrsmak på et blunk. Foto: Jon Krog Pedersen

Piggvar er en nydelig flyndrefisk, som er god som den er, men som det også funker å «parfymere» litt, som man sier. Her har jeg brukt massevis av frisk laurbær, som har en fin julesmak.

LAGER SEG SJØL: Bare tilsett varme og noen gode smaker. Foto: Jon Krog Pedersen
LAGER SEG SJØL: Bare tilsett varme og noen gode smaker. Foto: Jon Krog Pedersen

Cantuccini er toscanske mandelkjeks, og dyppet i søt vin utgjør de en klassisk dessert. Det går an å finne gode cantuccini i butikken, og da har du kanskje tidenes enkleste dessert.

DYPPE: Det er ikke bare te og melk det er godt å dyppe kjeksene sine i. Foto: Jon Krog Pedersen
DYPPE: Det er ikke bare te og melk det er godt å dyppe kjeksene sine i. Foto: Jon Krog Pedersen

Første juledag: Kjøttbonanza

Spekemat («Afettati» = skiver)

Her gjelder det bare å finne noen skinker og7eller pølser man liker, gjerne som er litt ulike i modenhet og krydder- og fettinnhold. Her har jeg en skikkelig lagret skinke og en lagret pancetta. Server med brød og god olivenolje, helst årets.

GOD START: På et hvert måltid hele året i Italia. Foto: Jon Krog Pedersen
GOD START: På et hvert måltid hele året i Italia. Foto: Jon Krog Pedersen

Det er temmelig vrient å lage tortellini, men du kan finne det i butikken, og til og med ganske gode typer i litt ekstra fancy butikker. Eller du kan prøve selv. Denne oppskriften har jeg fått på torget i Firenze, der jeg kjøpte de lekre eksemplarene du ser på bildet. Den funker veldig bra, men de blir ikke like fine når du lager dem selv.

KNUTER: Det er ikke enkelt å lage selv, men det er gøy, og det gjør ikke noe om ikke de blir perfekte. Foto: Jon Krog Pedersen
KNUTER: Det er ikke enkelt å lage selv, men det er gøy, og det gjør ikke noe om ikke de blir perfekte. Foto: Jon Krog Pedersen

Denne er ikke ulik den typiske norske julematen, med unntak av bruken av urter.

GOD KOMBO: Epler tilfører litt sødme og friskhet til svinet. Foto: Jon Krog Pedersen
GOD KOMBO: Epler tilfører litt sødme og friskhet til svinet. Foto: Jon Krog Pedersen

Panettone er den ikoniske julekaken som ser ut som en gigantisk muffin. Det tar en del tid å bake den, så de fleste tyr til butikkene.

Butikkene i Italia er tapetsert med pappesker med denne kaken i flere måneder rundt jul. Hvis du går til en baker isteden, får du garantert en som er finere enn du klarer å bake selv.

Her flamberer jeg en bit panettone med appelsinlikør og serverer med appelsinfileter og pisket krem.

RESTEDESSERT: Julekaker som panettone kan gjerne friskes opp med likør og frukt og krem. FOTO: Jon Krog Pedersen
RESTEDESSERT: Julekaker som panettone kan gjerne friskes opp med likør og frukt og krem. FOTO: Jon Krog Pedersen

Ta bilder av julematen og del dem på Instagram med #godtno, så velger vi deg til forsiden vår!

Følg Godt på Instagram og Facebook for fine bilder og spennende oppdateringer hver dag.

Publisert: 16.12.2013 kl. 04:33
Oppdatert: 18.12.2013 kl. 14:15


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?