Det beste jeg vet med Kari Innerå

8. juli 2019Aktuelt
KJØKKENSJEF: Kari Innerå er ikke et frokostmenneske, men hun har mange favoritter på middags- og dessertfronten. Foto: Thomas Andreassen/VG
KJØKKENSJEF: Kari Innerå er ikke et frokostmenneske, men hun har mange favoritter på middags- og dessertfronten. Foto: Thomas Andreassen/VG

Når kjøkkensjef Kari Innerå skal kose seg, er det viktigst med god kaffe.

Navn: Kari Innerå
Alder: 37
Fra: Harstad
Jobb: Kjøkkensjef på nyåpnede Rivoli, har tidligere drevet BA53 og Cru vin & kjøkken, og har vunnet nordisk og olympisk mesterskap i kokkekunst.
Foto: Thomas Andreassen/VG
Navn: Kari Innerå Alder: 37 Fra: Harstad Jobb: Kjøkkensjef på nyåpnede Rivoli, har tidligere drevet BA53 og Cru vin & kjøkken, og har vunnet nordisk og olympisk mesterskap i kokkekunst. Foto: Thomas Andreassen/VG

Hva er din favorittfrokost?

Jeg spiser veldig sjelden frokost. Det første jeg tenker på om morgenen er kaffe. Jeg kjøper god kaffe fra Kaffa eller Tim Wendelboe, og lager traktekaffe. Men hvis jeg skal trene, spiser jeg en banan eller noe annet i farta.

Hva med favorittmiddag?

Det er vanskelig å si én ting. Jeg liker for eksempel asiatiske woker, men er også veldig glad i tradisjonell lettsaltet torsk med bacon og gulrotstuing. Det kommer helt an på årstiden. Nå på sommeren går det mye i grillet salat med yoghurtdressing, kylling og nypotetsalat – litt lune retter. Men er det én ting jeg alltid spiser i løpet av en uke, så er det nudler på et eller annet vis.

Har du en favorittdessert?

Mange! Jeg liker dessert godt, og har jobbet masse med det: Jeg var på dessertlaget da jeg var på Kokkelandslaget, og jeg jobbet med pastry på Bagatelle. Å lage og spise en perfekt sufflé synes jeg er veldig kjekt. Men hjemme blir det gjerne en pavlova, en eplekake eller is hvis jeg lager noe. Helt vanlige ting.

Hva er det beste godteriet du kan få?

Jeg prøver å ikke spise godteri, men jeg er litt svak for sjokolade til kaffen. Og jeg har en favoritt: En skumbanan-sjokolade med mørkt trekk de nesten ikke har noen steder. En venninne som jobbet på Colorline kjøpte sånne til meg, og de er helt fantastiske!

Hva er det aller beste du kan få servert?

Når man er kokk er det mange som kvier seg litt for å invitere en på middag. Men jeg setter enormt pris på at noen lager mat til meg, være seg en pizza eller blomkålsuppe. Jeg setter pris på det meste.

Hva foretrekker du å lage selv?

Det kommer helt an på anledningen. Hvis noen venninner tar med ungene og kommer på besøk en søndag, er det ofte kanelboller på bordet. Men hvis jeg skal servere middag avhenger det av årstiden. På sommeren har jeg en smoker i hagen, så da griller jeg en del. Men det er ikke én fast rett.

Hva er favoritt-ingrediensen din?

Hvis jeg kan si tre, sier jeg ferske sjøkreps, skrei i sesong når den er på sitt beste, og steinsopp. Hvis du får pannestekt fersk steinsopp på en toast med revet comté over, så er det det beste i verden.

Er det en sesong du liker bedre enn andre?

Våren og høsten er da det er artigst å være kokk. Kanskje høsten, for da har du bær, epler og utrolig mange andre råvarer.

Hva har du alltid i kjøleskapet?

Mange ting! Sriracha finnes det alltid der, soyasaus – en stor seksjon av sånne ting. Jeg har også egg, melk og pålegg. Jeg har alltid noe på lur. Jeg er heldig siden jeg har et stort kjøleskap, så da kan for eksempel jeg ha en ordentlig sekk med poteter nederst, eller en kasse brus eller øl for den saks skyld, hvis noen skal komme på besøk. Så det er veldig deilig.

Hvilket redskap klarer du deg ikke uten?

På kjøkkenet er det kniven. Men hvis jeg skal på hyttetur med venner, pakker jeg alltid med meg en liten kokkekniv, en skreller, en tourneringskniv, et termometer og et rivjern.

Så det kan vennene dine alltid regne med at du har med deg?

Ja. Vi har et vennepar vi ofte besøker i påsken, og da har jeg gjerne med meg maten og de tingene der, for da vet jeg at jeg har det jeg trenger. Og hvis vi skal på en enda lenger tur, tar jeg med egen kaffe, haha. Kaffe er rett og slett min kos. Da jeg var gravid kunne jeg ikke drikke kaffe, og det var helt jævlig.

Hvilket redskap trenger man ikke på kjøkkenet?

Jeg har bare de tingene jeg trenger. Men.. Jeg har kanskje litt for mange plastbokser til å oppbevare ting i. Jeg synes man skal gjøre som Synnøve (Skarbø journ.anm.) sier: Kvitt deg med alt du ikke trenger. Har du fire eggedelere, trenger du kanskje bare én.

Hva hører du på når du lager mat?

P3. Eller så lager vi en kokkeliste med kul rock hvis vi prepper på kjøkkenet. Da er alle med på å bestemme.

Hva var det beste du visste da du var liten?

Jeg husker jeg gledet meg veldig til å få Lollipop. Og jeg elsket å være med å lage mat – jeg var med på matlagingen siden jeg var to år gammel. Og nå har jeg en sånn toåring selv som gjerne vil være med. Vi lager vaffelrøre sammen, og han sier «oppå der» når han vil opp og sitte på kjøkkenbenken.

Hvor vil du helst reise?

Jeg synes det er fantastisk å reise og spise i Asia. Men jeg må også trekke fram Sicilia, Sardinia og Italia. Der er det veldig fine råvarer. Og Frankrike. Men akkurat nå i dag tenkte jeg «shit, kommer ikke sommeren snart?». Nå vil jeg bare har litt sol her i Norge.

Hva spiser du når du er hjemme alene?

Da er det ikke så godt stilt. Det går i enkle løsninger – egg, bønnegryter – veldig enkle ting. Men det er veldig sjelden jeg er alene hjemme.

Hvor går du helst ut og spiser?

Ettersom jeg er småbarnsmor med en nyåpnet restaurant, går jeg nesten aldri ut. Men jeg er glad i Le Benjamin og Chez Colin – jeg liker franske brasserier. Og Plah Ahaan. Men det er mange steder jeg ikke har vært ennå, som jeg har lyst til å besøke – som Katla.

Hva spiser du aldri?

Innmat, som nyrer og lever. Kyllinglever er greit, men kalvelever – det liker jeg ikke.

Publisert: 08.07.2019 kl. 15:33
Oppdatert: 09.07.2019 kl. 10:36


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?