Michelin Nordic Guide 2020: Stjernedryss til norske restauranter

17. februar 2020Aktuelt

Prisdryss til norske restauranter

TRONDHEIM/OSLO (Godt) Disse norske restaurantene fikk stjerner, og Maaemo er ute av guiden. Se full oversikt over årets Michelin-stjerner her. 

Det ble et stjernedryss over norske restauranter under årets Michelin-utdeling som ble holdt i Trondheim. Hele fire restauranter fikk én stjerne, mens Stavanger-restauranten Re-Naa gikk opp fra én til to stjerner.

Se den fullstendige stjerneoversikten nederst i saken.

Restauranten Omakase by Vladimir Pak i Oslo fikk en stjerne i Michelin-guiden.

– Jeg besøkte min venn i Bergen for å smake norsk laks og fisk. Nordmenn er heldig med den ferske fisken, sier Pak fra scenen.

Han forteller at kvaliteten på den norske fisken fikk ham til Norge.

– Jeg kan forandre menyen hver dag, sier kokken som forteller at han trives godt med å severe de ti gjestene det er plass til i restauranten.

STJERNE I SIKTE: Vladimir Pak fra Omakase mottok Michelin-stjerne. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
STJERNE I SIKTE: Vladimir Pak fra Omakase mottok Michelin-stjerne. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Restauranten ligger i Vika, og kjøkkensjefen har tidligere blant annet fått gullmedalje under World Sushi Cup i 2017, ifølge restaurantens hjemmeside.

Kort tid etterpå fulgte Bergens-restauranten Bare, de også med en stjerne. De blir med det den første restauranten i Bergen med stjerne i guiden.

– Det var på tide, sa kjøkkensjef Kristian Bretten Vangen fra scenen.

Han understreker at hele teamet og leverandørene står bak stjernesuksessen.

– Vi har mange fornøyde bønder og fiskere, fortsatte Vangen.

BERGENS-STJERNE: Kristian Vangen (i hvit kokkeskjorte) fra Restaurant Bare i Bergen mottok Michelin-stjerne. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
BERGENS-STJERNE: Kristian Vangen (i hvit kokkeskjorte) fra Restaurant Bare i Bergen mottok Michelin-stjerne. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Restauranten startet allerede i 2009, men flyttet til nye lokaler i Bergen Børs Hotell i 2017.

sine nettsider legger de ikke skjul på hva som nå har vært deres ambisjon:

– Målene våre er skyhøye. Vi skal være autentiske og moderne. Vi skal få en Michelin-stjerne til Bergen, uttaler deleier Kjetil Smørås på restaurantens nettsider.

Ifølge BT har han brukt fire millioner på restauranten for å sikre byen en stjerne.

Restaurant Speilsalen fikk også en stjerne - til jubel fra hele salen, og en bokstavelig talt hoppende glad kjøkkensjef Christopher Davidsen.

– Vi hadde trodd at dette kanskje kom om tre år. Jeg er stolt over hotellet, ledelsen, familien og datteren min som er hjemme hver kveld og venter på meg. Dette er til dem, sa Davidsen fra scenen.

EN STJERNE: Christopher Davidsens Speilsalen på Britannia mottok Michelin-stjerne under kveldens Michelin-utdeling. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
EN STJERNE: Christopher Davidsens Speilsalen på Britannia mottok Michelin-stjerne under kveldens Michelin-utdeling. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

– Jeg ble veldig overrasket, jeg hadde jo hørt noen rykter på forhånd, men var likevel usikker. Etter en lunsj tidligere i dag fikk jeg beskjed om at jeg måtte møte opp, så da ante det meg. Jeg tenkte selv at dette var for tidlig og at vi manglet litt selv, sier kokken etter utdelingen.

Undervannsrestauranten Under ble kveldens fjerde norske restaurant som fikk en stjerne. Under er Europas første undervannsrestaurant, som siden før åpningen i mars i fjor har fått massiv medieoppmerksomhet i hele verden.

STJERNEKOKK: Nicolai Ellitsgaard Pedersen (midten) og Under mottok Michelin-stjerne. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
STJERNEKOKK: Nicolai Ellitsgaard Pedersen (midten) og Under mottok Michelin-stjerne. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Siden før åpningen av undervannsrestauranten Under har det vært uttalt at dette er en restaurant med stjerneambisjoner. I dag kan kjøkkensjef Nicolai Ellitsgaard Pedersen slippe jubelen løs - en guttedrøm om Michelin-stjerner har gått i oppfyllelse.

– Noen ganger serverer man en fisk på kvelden og ser broren svømme rundt utenfor vinduet. Jeg vet ikke om det er bra eller dårlig, sier kjøkkensjef på Under Nicolai Ellitsgaard.

Stavanger-restauranten Re-Naa fikk to stjerner, slik flere eksperter hadde spådd på forhånd. På scenen hadde Sven Erik Renaa med seg kone og kollega Torill Renaa.

– Det er helt fantastisk, teamet i Stavanger er helt fantastisk, sa stjernekokken.

Her finner du anmeldelse av Re-Naa

SEIERSKYSSET: Sven Erik Renaa og hans restaurant Re-Naa fikk to sjerner i Michelin-guiden. Her kysser han kone og kollega Torill. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
SEIERSKYSSET: Sven Erik Renaa og hans restaurant Re-Naa fikk to sjerner i Michelin-guiden. Her kysser han kone og kollega Torill. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Maaemo ute av guiden

Maaemo, som var den eneste norske restauranten med tre stjerner, gikk ut av guiden.

– Det er helt naturlig at Maaemo ikke lenger er i guiden, men de kommer til å komme veldig sterkt tilbake neste år, sier Bent Stiansen.

Han beholdt sin stjerne for Statholdergaarden, for 23 år på rad, og tangerer nå Hellstrøms rekord.

Sven Erik Renaa, tostjerners kokk av kvelden, syntes det var overraskende at Maaemo gikk ut.

– Det var litt overraskende at Maaemo er ute. Vi gjorde jo det som Maaemo gjorde i fjor, og byttet lokale, men beholdt stjernen. Men Maaemo får helt sikkert tre stjerner igjen til neste år, sier Renaa, som nå er kjøkkensjef på restauranten med flest stjerner i Norge.

Selv bobler han over av lykke over å nå inneha to stjerner.

– Det var ikke forventet, jeg trodde i hvert fall at vi skulle bruke noen år. Men alt har klaffet godt, men jeg har tenkt at vi fortsatt har litt å gå på for å være der vi skulle.

Niklas Johansson er general manager hos Maaemo. Han forteller at det var forventet at de gikk ut av guiden.

– Det er noe vi forventet, rett og slett fordi vi åpner dørene til restauranten om noen uker. Det hadde vært rart om vi hadde fått stjerner for en restaurant som ikke er åpnet.

Johannson mener det kan bli et fantastisk scenario:

– Nå kan vi komme tilbake til guiden til neste år med vår nye restaurant, sier han.

– Det er veldig, veldig udramatisk for oss. Vi har forventet det i lang tid. Nå skal vi jobbe hardt mot februar neste år.

Johansson roser arrangementet i Trondheim - og kommer med mange lovord om sine nordiske kokkekolleger.

– Vi er ekstremt glade for Re-Naas to stjerner. Det synes vi er fantastisk gøy. Jeg skal gi ham en stor klem etterpå, sier Johnsson.

Nytt bærekraftmerke i guiden

Den nordiske kokkeeliten, samt en lang rekke journalister og matkjennere var i ettermiddag samlet i Trondheim for å overvære utdelingen av Michelin-guidens nordiske stjerner for 2020. Kveldens konferansier fra scenen i Olavshallen var Thomas Giertsen.

Nytt for året var det nye femkløvermerket, blant de norske restaurantene som fikk merket var Credo, Fyr, Einer og Rest. Denne utmerkelsen går til restauranter som har utmerket seg som spesielt bærekraftige.

På forhånd hadde ekspertene spådd at Under ved Lindesnes, Bare i Bergen og À L'Aise i Oslo var potensielle kandidater til å motta sin første stjerne i den ettertraktede guiden.

Speilsalen på Hotel Britiannia i Trondheim og Røst Teaterbistro ble også nevnt.

Før dagens lansering var det åtte restauranter i Norge med stjerner: Maaemo i Oslo med tre stjerner, og syv restauranter med én stjerne: Fagn og Credo i Trondheim, Sabi Omakase og Re-Naa i Stavanger, samt Galt, Kontrast, og Statholdergaarden i Oslo.

I dag er det elleve, hvorav fem er helt nye.

I de nordiske landene er det nå to trestjerners restauranter: Frantzén i Stockholm og Geranium i København. En tilbakevendende kritikk av guiden er at København-restauranten Noma kun har to stjerner – samtidig som den anses som en av de mest toneangivende restaurantene i verden, og er rangert som nummer to i verden i den anerkjente restaurantkåringen «World's 50 Best Restaurants». Tidligere har den ikoniske restauranten også vært kåret til verdens beste spisested i 2010, 2011, 2012 og 2014.

Disse norske restaurantene har utmerkelse i Michelin-guiden 2020:

To stjerner

Re-Naa, Stavanger

En stjerne

Bare, Bergen

Galt, Oslo

Kontrast, Oslo

Omakase by Vladimir Pak, Oslo

Statholdergaarden, Oslo

Sabi Omakase, Stavanger

Credo, Trondheim

FAGN, Trondheim

Speilsalen, Trondheim

Under, Lindesnes

Bib Gourmand

Smalhans, Oslo

Kilde: Michelin

Disse restaurantene i Sverige, Danmark og Finland fikk nye utmerkelser:

To stjerner:

Alchemist (Danmark)

Jordnær (Danmark)

Aloë (Sverige)

En stjerne:

Anari (Finland)

Dill (Island)

Etoile (Sverige)

Bib Gourmand:

Barabba (Danmark)

Nolla (Finland)

Allegrina (Sverige)

Speceriet (Sverige)

Kilde: Michelin

Guide Michelin

  • Den første Michelin-guiden kom i 1900, den ble produsert på initiativ avdekkprodusenten Michelin og formålet var å vise bilister rundt på veiene, med informasjon om overnattings- og spisesteder og servicestasjoner, og dermed gjøre det lettere å bruke bilen som transportmiddel.
  • I 1926 innførte de en stjerne for å markere at maten på et sted var særlig god. To og tre stjerner kom til i årene etterpå.
  • I dag betyr én stjerne at det er en «eksepsjonelt bra restaurant i sin kategori», to stjerner betyr at den er «verdt en omvei», mens tre stjerner at restauranten er «verdt en reise i seg selv».
  • Restaurantene besøkes av anonyme inspektører en eller flere ganger over en periode på flere måneder. Inspektørene har ofte utdannelse og erfaring fra restaurant- eller hotellskoler.
  • I 2015 kom historiens første nordiske Michelin-guide: «Guide Michelin Nordic Countries».
  • I tillegg til stjernene deles det også ut Bib Gourmand – en utmerkelse for restauranter som serverer god mat til rimelige priser. I Norge var det i 2019 kun Smalhans i Oslo som har denne utmerkelsen. Det deles også ut Plate Michelin.

Publisert: 17.02.2020 kl. 16:59
Oppdatert: 18.02.2020 kl. 01:11


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?