Til hovedinnhold

Unge baketalenter tar innersvingen på bloggproffene

BAKER OG BLOGGER: Mari Mushom (18) startet å blogge allerede da hun var 14 år, og har bakt seg gjennom det meste utenom donuts og wienerbrød. Foto: Petter Emil Wikøren
BAKER OG BLOGGER: Mari Mushom (18) startet å blogge allerede da hun var 14 år, og har bakt seg gjennom det meste utenom donuts og wienerbrød. Foto: Petter Emil Wikøren

Talentfulle tenåringer erobrer voksne bakebloggeres territorium. For Mari Mushom (18) ble baking veien ut av spiseforstyrrelsen - og en mulig karriere.

I et kjøkken på Sørlandet går Mari Mushom med lette steg fra komfyren til vinduskarmen med en varm kjele i den ene hånden og et speilreflekskamera i den andre. Hun skyver vekk potteplantene i vinduet og gjør plass til kjelen med smeltet smør og bakekakao.

- De beste bildene blir tatt med naturlig lys. Jeg baker aldri sent på kvelden, da blir bildene altfor dårlige, forklarer 18-åringen, som tilbringer rundt 15-20 timer i uken på kjøkkenet.

BAKEGLAD: Mari finner ro gjennom bakingen og blir glad av å kunne dele resultatene sine med matglade lesere.
BAKEGLAD: Mari finner ro gjennom bakingen og blir glad av å kunne dele resultatene sine med matglade lesere.

Fototeknikk har Mari lært i fototimene på Tangen videregående skole i Kristiansand. Baking har hun lært seg selv. Siden hun startet å blogge i 2010 har hun bakt seg gjennom alt fra kjeks, cakepops og cupcakes til marsipankaker i kreative varianter og smaker. Oppskriftene deler hun på bloggen med forklarende tekster og steg for steg-bilder.

Da Mari begynte å blogge, 14 år gammel, søkte hun tilflukt i baking for å få tankene vekk fra et anstrengt forhold til mat og vekt. Bakebloggen ble en form for terapi.

- Alt handlet om mat og trening. Jeg følte at jeg mistet meg selv og var samtidig veldig urolig. Men da jeg begynte å bake, fant jeg noe jeg likte å gjøre og en slags ro, forteller hun.

Med rutinerte bevegelser knuser hun to egg, løfter kameraet over bollen før hun skrur på kjøkkenmaskinen på lav styrke.

- Å blogge har gitt meg mye. Tilbakemeldingene har gitt meg en mestringsfølelse. I tillegg har det vært godt å føle at jeg gjør noe andre kan sette pris på.

Mens Mari fikk behandling for spiseforstyrrelser, var foreldrene opptatt av å finne positive ting å fokusere på. Bakebloggen ble et lyspunkt.

- Da hun begynte var jeg bekymret for at hun bakte så mye til andre, men ikke spiste noe selv. Nå er jeg er overbevist om at hun kommer til å fortsette med bloggen, også etter hun har blitt frisk, sier mamma Ellen Holvik Mushom (48).

KREATIV: Den unge bakebloggeren forsøker å bake noe nytt og innbydende til hvert innlegg. Hittil har hun laget alt fra hamburgermuffins til dåps- og bryllupskake på bestilling. Foto: Mari Mushom
KREATIV: Den unge bakebloggeren forsøker å bake noe nytt og innbydende til hvert innlegg. Hittil har hun laget alt fra hamburgermuffins til dåps- og bryllupskake på bestilling. Foto: Mari Mushom

Moren bidrar med å finansiere og handle ingredienser til datterens egne bakeprosjekter. Nå har Mari også begynt å bake på bestilling fra kjente og ukjente. Mange vil ha en bit av kaken, enten det er til bursdag, dåp, konfirmasjon eller bryllup. Det gir tenåringsbloggeren mersmak. Hun drømmer nemlig om å åpne et eget cupcakes-bakeri i fremtiden. Inntil videre bruker hun pengene hun tjener på bestillinger på nytt bakeutstyr. Når hun skriver ønskelister, står alltid bakegleden øverst.

- Jeg ønsker meg sjeldent klær eller slikt til bursdag, men heller baketing eller gavekort på hobbybutikker.

PROFF: Med bloggens økende populæritet har bekjente og lesere begynt å bestille kaker til spesielle anledninger. Foto: Petter Emil Wikøren
PROFF: Med bloggens økende populæritet har bekjente og lesere begynt å bestille kaker til spesielle anledninger. Foto: Petter Emil Wikøren

Bloggere som skriver om fullkornbrød, gjærbakst og bløtkaker er som oftest voksne kvinner som elsker å stå på kjøkkenet. Nå følger stadig flere tenåringer etter og tar frem forkle og slikkepott.

- Våre studier viser en betydelig økende interesse for mat og matlaging de seneste årene, også blant unge. For dagens ungdommer har kropp, helse og sunnhet blitt en viktig identitetsmarkør - og mat er blitt stadig mer sentralt for å oppnå disse ettertraktede verdiene, sier forbruksforsker Annechen Bahr Bugge i SIFO.

Det er imidlertid ikke bare mat og helse som har blitt populært blant de yngre forbrukerne, men også mat som opplevelse.

BAKEPRINSESSEN: Selv om foreldrenes lommebok betaler ingrediensene, er det alltid Thea som står for bakingen hjemme. I stedet for å kjøpe lørdagsgodt, baker hun noe søtt til hele familien. Foto: Thea Olsen Bolstad
BAKEPRINSESSEN: Selv om foreldrenes lommebok betaler ingrediensene, er det alltid Thea som står for bakingen hjemme. I stedet for å kjøpe lørdagsgodt, baker hun noe søtt til hele familien. Foto: Thea Olsen Bolstad

- De matkulturelle trendsetterne og motebevisste skeier ikke ut med Cola og hamburger lenger, men cupcakes og andre hjemmelagde godsaker.

I Fana i Bergen bruker Thea Olsen Bolstad (16) fritiden på skolearbeid, håndballtrening, venninner og baking. Daglig klikker opptil 6000 lesere seg inn på bloggen hennes for å hente matinspirasjon. Kategoriene i Theas kjøkken er delt opp i boller, smoothies, desserter og sushi.

«Er det sant at du bare er 16 år?». «Hvilket smør bruker du?». «Vakreste kaken jeg noen gang har sett!».

Dette er noen av kommentarene som dukker opp når Thea publiserer et nytt innlegg.

Leserne er helt ned til 7-årsalderen til voksne kvinner og noen få menn. Inspirasjonen henter hun overalt. Av og til bruker hun også bestemors oppskrifter. Det viktigste er at ingen oppskrift blir lik.

- Målet hver gang er å få et nytt innlegg på bloggen. Det hender en sjelden gang at jeg lager samme kake på nytt, men da er det fordi den er veldig god, ler Thea.

Skole kommer alltid før blogging. Derfor legger førsteklasseeleven på Nordal Grieg videregående skole stort sett bakingen til helgene, med mindre det dukker opp en anledning. Thea publiserer sjeldent et innlegg samme dag som hun har bakt. Bilder skal legges inn på pcen og teksten skal skrives. Prosessen tar tid.

- Jeg samler opp og har ofte noen innlegg på lur, slik at det ser ut som jeg baker ofte, sier 16-åringen, som prøver å blogge en til to ganger i uken.

Til tross for at bloggen stadig vokser med flere lesere og sponsorer, har den unge matbloggeren foreløpig tenkt å beholde den kun som en hobby.

- Jeg er redd for at bakegleden forsvinner så fort det blir en jobb. Motivasjonen bak bloggen er rett og slett å dele oppskrifter med matglade lesere og få hyggelige tilbakemeldinger.

Tilbake i Kristiansand er Mari igang med en kremostglasur og rister kokos for første gang. Hun klapper lett på de nystekte muffinsene. De er ennå ikke avkjølte og krever litt mer tålmodighet.

- Jeg prøver å fokusere på at når jeg nå er friskere, er jeg også gladere. Baking gjør meg og forhåpentligvis andre glade. Det er derfor jeg bruker så mye tid på det som jeg gjør.

Er du bakeglad? Legg ut bilder av dine beste verk på i Instagram med #godtno og vi plukker deg til forsiden vår. Følg også Godt på Instagram for deilige matbilder og inspirasjon hver dag.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?