Sjødyret som koster 12 000 kr per kilo

HAVETS SKATT: Hvorfor skal du spise kråkebolle? Jo, råvaren er en vitamin- og smaksbombe, som også sies å være potensfremmende. Foto: Espen Sjølingstad Hoen/VG
HAVETS SKATT: Hvorfor skal du spise kråkebolle? Jo, råvaren er en vitamin- og smaksbombe, som også sies å være potensfremmende. Foto: Espen Sjølingstad Hoen/VG
Julia Renate Ingebrigtsen
Julia Renate Ingebrigtsen

I majones, på kamskjell eller som smaksrik forrett. Slik spiser du kråkebolle, om du har råd.

På bunnen av havet ligger de strødd, små skjøre sjødyr med tagger til alle kanter. Det er en jobb å få dem hele opp til overflaten. Men det er verdt det. Kråkeboller er supersunne, og noe av den beste sjømaten du kan spise om vinteren.

- Kråkeboller er vitaminbomber. De er proppfulle av mineraler og vitaminer, sier Stein Mortensen, seniorforsker ved Havforskningsinstituttet.

Det er rognen som er kråkebollens festmat. Å putte en bit i munnen, er som å spise en blanding av frukt og skalldyr, mener Mortensen.

- Rett før de gyter, er de fylt av rogn. Denne er en smaksbombe. Kanskje noe av det mest smakssterke du kan få tak i.

I Asia er kråkebollen svært populær som mat, men også som medisin. Spesielt sies den å være potensfremmende, noe som jo må sies å være en ønskelig effekt av god mat. Men den som vil ha kråkebolle på tallerkenen, må betale for den.

- Det er bare en kort periode om vinteren de kan høstes. Det er også en utfordring å holde dem i live etter at de er tatt opp av vannet, sier Mortensen.

I mediene meldes det om priser på alt fra tusen til tolv tusen kroner kiloen for den rensede rognen. Dykkerne som henter opp kråkebollene, må også sørge for å pakke dem forsvarlig og få sendt dem av gårde til mottager i løpet av kort tid. Skal noen i Japan ha kråkebolle fra Nord-Norge, er det en kostbar logistikk som skal gå opp.

- Den grønne kråkebollen er den fineste og mest eksklusive vi har. Pussig nok har vi aldri vært spesielt interessert i den her til lands, sier Mortensen.

Får du en kråkebolle eller to i hus, er det flere ting du kan gjøre med dem. Dette er mat å imponere med. Om du ikke kludrer det til, da.

NORSK FANGST: Roderick Sloan bor i bygda Nordskot i Steigen Kommune. Ute i Vestfjorden (mot Lofoten) fanger han kråkeboller, som han blant annet sender til restauranten Noma i København. Foto: Espen Sjølingstad Hoen/VG
NORSK FANGST: Roderick Sloan bor i bygda Nordskot i Steigen Kommune. Ute i Vestfjorden (mot Lofoten) fanger han kråkeboller, som han blant annet sender til restauranten Noma i København. Foto: Espen Sjølingstad Hoen/VG

- Kråkebolle har en god havsmak og rikelig av umamismaken, sier Fredrik Hald, kokk og produktutvikler hos Lerøy.

Helst spiser han rognen rå uten tilbehør, men han har noen favoritter i tillegg til helt naturell.

- Lag en deilig fløteeggerøre, ha i en rå kråkebolle og hakket gressløk. Server i et eggeskall som en appetittvekker når du har gjester, tipser Hald.

Det er ikke noen stor operasjon å få rognen ut av kråkebollen. Bruk en kniv til å skjære ut bunnen på kråkebollen, og hent ut rognen med en liten skje. I Japan bruker de innholdet på sushi. Du kan kanskje prøve deg med en majones?

- Jeg lærte av en italiener for noen år siden å spe rognen med solsikkeolje og lage kråkebollemajones. Majonesen bruker jeg sammen med et stekt kamskjell eller et stykke hvit fiskefilet, sier han.

Du bør ha litt matkunnskap før du begynner å kokkelere med kråkebolle, mener Hald. Oppsøk gjerne en restaurant som har det på menyen, så du vet om du liker det før du åpner sparekontoen.

- Det koster ganske mye, og skal du ha det fra et supermarked, så må du bestille det god tid i forveien. Test det ut på en restaurant før du begir deg ut på kjøkkenet. Og når du skal åpne dem hjemme, husk å ha på hansker.

Foto: Espen Sjølingstad Hoen/VG
Foto: Espen Sjølingstad Hoen/VG

Visste du at ...

Det er omtrent 40 år siden kråkebollene kom krypende til norskekysten. Spesielt i Nordland har de trivdes godt. Nå rømmer de imidlertid enda lenger nord, noe forskere mener skyldes temperaturøkning.

Kråkebollene har hverken hjerte eller hjerne. De har et lavt oksygenforbruk og beveger seg helt tilfeldig når de leter etter mat.

Da kråkebollene først begynte å invadere kysten, ble de et stort problem for tareskogen. I 2009 meldte forskere tareskogen i Midt- og Nord-Norge hadde blitt så godt som borte de siste 30 årene, og at skylden for dette hviler på kråkebollen.

Kråkebolle , som all annen sjømat, inneholder flust av næringsstoffer. Men den er den spesielt rik på proteiner, kroppens byggesteiner. Det er herfra kråkebollerognen har sitt sunne rykte.

Kilder: Forskning.no, Nofima.no, Havforskningsinstituttet og Godfisk.no

Del dine kråkebollebilder med Godt i sosiale medier med #godtno, og vi plukker bilde til fronten vår. Og så blir vi kjempeglad om du har lyst til å følge Godt på Facebook her.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?